Vård- och omsorgsnämnden

Ordförande: Helena Koch (M)
Produktionschef: Fredrik Yllman

Totalt, tkr 2019 2018 2017
Budget, netto 207 219 192 920 180 578
Utfall, netto 205 702 193 525 183 114
Avvikelse 1 517 – 605 – 2 536
Antal årsarbetare 234 227 214
Antal kvinnor 243 241 232
Antal män 23 25 23
Frisknärvaro*, % 63 63 65

* Andel månadsavlönade som haft fem eller färre sjukdagar under året.

VERKSAMHETSOMRÅDE

  • Hälso- och sjukvård
  • Äldreomsorg
  • Insatser för personer med funktionsnedsättning
  • Färdtjänst och riksfärdtjänst

ÅRETS RESULTAT

Vård- och omsorgsnämnden redovisade ett överskott på 1,5 mkr mot budget för 2019. Resultatet inkluderar nämndens buffert och reglering mot kommunens centrala buffert.

Äldreomsorgen redovisade ett mindre underskott på 12 tkr där resultatenheterna SÄBO lämnade ett överskott på 1,4 mkr (inkl. resultatöverföring från tidigare år). Hemtjänsten totalt (inkl. peng och anslagsenhet) redovisade ett underskott på 499 tkr och hemtjänstens resultatenheter ett underskott på 1,9 mkr.

Funktionshinderområdet redovisade sammantaget ett överskott på knappt 2,3 mkr. Överskottet beror framför allt på att boendestöd enligt SoL (socialtjänstlagen) samt personlig assistans utan SFB-beslut (socialförsäkringsbalken) hade lägre kostnader än budgeterat. Hemtjänst för yngre (under 65 år) samt köp av boendeplatser för barn enligt LSS lämnade underskott med 898 tkr respektive 653 tkr. I övrigt gjorde de flesta enheterna på området mindre överskott.

Hälso- och sjukvård (inkl. tekniska hjälpmedel) redovisade ett underskott på 332 tkr. Hälso- och sjukvårdsenheten stängde året på –7 tkr efter ersättning från nämndens buffert med 1,5 mkr. Tekniska hjälpmedel redovisade ett underskott på 325 tkr men har 2019 inte kompenserats från nämndens buffert, vilket gjordes 2018.

Myndighetsverksamheten redovisade ett överskott på 231 tkr. Färdtjänsten, som hanteras av myndigheten, lämnade underskott på 489 tkr efter kompensation med 1,1 mkr från nämndens buffert.

MÅLUPPFYLLELSE

Enligt kommunfullmäktiges mål ska äldreomsorgen tillhöra de 25 procent bästa i landet vad gäller nöjdhet, och kommunens kostnader ska vara i nivå med rikets standardkostnader för kärnverksamheterna. Standardkostnaderna avser år 2018 och där var kostnaderna över standardkostnaden inom både äldreomsorg och verksamheter för personer med funktionsnedsättningar. Nöjdheten med särskilt boende var bland de 25 procent bästa i landet, däremot uppfyllde inte hemtjänsten det målet. Nämndens mål avser i stora drag kvalitetsmål, personalmål samt miljömål. I stort var resultaten på samma nivå som 2018 frånsett en förbättring inom personalområdet.

VÄSENTLIGA PERSONALFÖRHÅLLANDEN

Heltidsresan, som innebär att heltid ska bli norm inom vård- och omsorgskontoret år 2021, har inneburit att fler personer ökat sin sysselsättningsgrad medan det totala antalet anställda var lika många som föregående år.

Det fortsätter att vara brist på medarbetare med formell kompetens, främst bland undersköterskor och fysioterapeuter. Vård- och omsorgskontoret erbjuder, hösten 2019 och våren 2020, 35 medarbetare som saknar formell kompetens att gå distansutbildning till undersköterska. Frisknärvaron var på samma nivå som 2018.

Under året har nämnden genomfört en mängd utbildningar, exempelvis har eller kommer all personal att gå en tvådagarsutbildning i lyft- och förflyttningsteknik. En stor utbildningssatsning inom arbetssättet individens behov i centrum (IBIC) gjordes under året där all personal fått utbildning i två dagar. I övrigt har baspersonal från vård- och omsorgskontoret deltagit i demensdagarna, fått utbildning i munvård, hygien, att förebygga trycksår, hjärt- och lungräddning med mera.

I HME-enkäten (hållbart medarbetarengagemang) hade vård- och omsorgskontoret goda resultat. I relation till andra kommuner har äldreomsorgen mycket goda resultat medan funktionshinderomsorgen ligger något under övriga kommuners resultat.

HÄNDELSER AV VÄSENTLIG BETYDELSE

Vård- och omsorgskontoret använder ett rehabiliterande och förebyggande arbetssätt, både i ordinärt boende och på korttidsboendet Novum. Det innebär en bemanning av undersköterskor och vårdbiträden men med stor närvaro av arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Det förutsätter också ett nära och tätt samarbete mellan hälso- och sjukvårdspersonal, biståndshandläggare och hemtjänstpersonal. Förutom högre kvalitet för individen är målet med arbetssättet också att Trosa kommun kan hantera brukarnas omsorgsbehov inom de ekonomiska ramarna.

Under året införde vård- och omsorgskontoret nya digitala lösningar, bland annat möjligheten till mobil dokumentation för omvårdnadspersonalen. Ett projekt kring nyckelfri hemtjänst genomfördes 2019 och omkring 300 digitala lås har monterats. För verksamheten sparar det tid genom minskad nyckelhantering, ger mer rättssäker tidrapportering och en ökad trygghet för brukare då personalen snabbare kan vara på plats vid ett larm. De särskilda boendena testar en lösning för daglig planering i ett digitalt planeringsverktyg.

FÖRVÄNTAD UTVECKLING

Regeringen har tillsatt en utredning kring fast omsorgskontakt i hemtjänsten och den ska lämna sitt slutbetänkande i oktober 2020. Syftet är att öka delaktigheten och självbestämmandet för äldre personer som har hemtjänst, och öka tryggheten både för de äldre och för deras anhöriga.

Både socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ses också över av regeringen. Det kommer att innebära förändringar för kontoret framöver. Bland annat har socialtjänstlagen öppnats upp för förenklad handläggning och beslut av vissa ärenden samt införande av en ny särskild boendeform för äldre. Utredningen ska även se över om det behövs en särskild äldrelag. LSS-utredningen lämnade sitt slutbetänkande till regeringen i januari 2019, vilket har resulterat i att andningshjälp och stöd vid måltider räknas som grundläggande behov vid personlig assistans. Det är ännu oklart vad som händer med övriga förslag och regeringen har flaggat för ytterligare utredning framåt.

Regeringen har också sagt att de ska ta fram en nationell strategi för anhöriga till äldre som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning behöver olika former av stöd och omsorg.

Antalet invånare i Trosa kommun fortsätter öka. Den demografiska utvecklingen, med en ökad andel äldre, innebär ett ökat behov av framför allt hemtjänst och hemsjukvård samt dagverksamhet för personer med demenssjukdom de närmaste åren. Vård- och omsorgsnämnden beslutar varje år om en strategisk boendeplan för boendeförsörjning och dagverksamhetsplatser de närmaste tio åren.

2018 beslutade vård- och omsorgskontoret att införa individens behov i centrum (IBIC), ett behovsinriktat och systematiskt arbetssätt kring vuxna oavsett ålder eller funktionsnedsättning. IBIC utgår från individens behov, resurser, mål och resultat inom olika livsområden. Under 2019 har kontoret jobbat med utbildning och utveckling av IBIC i verksamheten.

Tr05DSC_0158-Vard_och_omsorg