Kommunstyrelsen

Ekoutskottet

Ordförande: Stefan Björnmalm (C)
Kommunekolog: Elin van Dooren

Totalt, tkr 2019 2018 2017
Budget, netto 2 138 1 745 1 606
Utfall, netto 1 888 1 701 1 426
Avvikelse 250 44 180
Antal årsarbetare 3 3 2
Antal Kvinnor 2 2 1
Antal män 1 1 1
Frisknärvaro*,% 84 86 87

* Andel månadsavlönade som haft fem eller färre sjukdagar under året.

VERKSAMHETSOMRÅDE

  • Konsument- och energirådgivning
  • Miljö, hälsa och hållbar utveckling

ÅRETS RESULTAT

Utskottets ekonomi baseras på anslag från kommunens budget samt statligt bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning. Ekoutskottets resultat för 2019 var ett överskott på 250 tkr mot budget. Överskottet beror på att utskottets två ettårssatsningar, solkarta och en egen HVO-tank (biodiesel), inte förbrukats under året. Solkartan infördes redan 2018 och för HVO-tanken har kommunen ansökt om statsbidrag under 2019, men för att få bidraget får själva utförandet inte ha påbörjats. Därför har inga medel för satsningarna förbrukats.

MÅLUPPFYLLELSE

Trosas medborgare ska vara nöjda med kommunens insatser för att invånarna ska kunna leva miljövänligt. I medborgarundersökningen 2019 hamnade Trosa på plats 10 vilket gör att målet är uppfyllt. Under 2019 har en broschyr om kommunens hållbarhetsarbete gått ut till alla hushåll och kommunen har arrangerat sina första hållbarhetsdagar.

Trosas medborgare ska ha god tillgång till parker, grönområden och natur. I medborgarundersökningen 2019 hade Trosa ett betygsindex på 8,3 vilket gör att målet är uppfyllt.

Utsläppen av koldioxid i kommunens verksamheter fortsätter att minska. Kommunens arbete med att minska utsläppen fokuserar bland annat på att ställa om kommunens fordonsflotta till fossilfritt genom att satsa på en egen HVO-tank med biodiesel.

Utsläpp av övergödande ämnen från Trosaån till Östersjön mäts per helår. Kvävehalten har ökat sedan föregående år, medan fosforhalten var kvar på samma nivå. Den långsiktiga trenden för fosfor är dock nedåtgående och för kväve relativt stabil. Trosa fortsätter att verka för minskade utsläpp genom Trosaåns vattenvårdsförbund och genom en särskild våtmarkssatsning.

Uppföljningen av energianvändning inom hela kommunens geografiska område har länge släpat efter men energianvändningen har ökat i de senaste mätningarna. Kommunen arbetar brett med frågan och i årets uppföljning av energi- och klimatplanen var de flesta åtgärder genomförda enligt tidsplan.

Över 70 procent av kommunens medarbetare har gått en miljöutbildning, som är en central del i det interna miljöledningssystemet.

VÄSENTLIGA PERSONALFÖRHÅLLANDEN

Antalet årsarbetare har legat oförändrat på tre, men en viss personalomsättning har skett under året.

HÄNDELSER AV VÄSENTLIG BETYDELSE

För att uppmärksamma Trosa som ekokommun och visa hur medborgare själva kan bidra till en bättre miljö anordnade Trosa kommun sina första hållbarhetsdagar i oktober. Under tre dagar anordnade kommunen en mängd aktiviteter som uppskattningsvis nådde omkring 400 personer.

FÖRVÄNTAD UTVECKLING

Ekoutskottet fortsätter att driva verksamhet och projekt som främjar hållbar utveckling och uppfyller kommunens ambitioner som ekokommun. Inga särskilda förändringar av verksamheten är planerade.

Ekologienheten verkar för att hålla kommunens miljöledningssystem aktivt och levande. Under 2020 ska alla tillsvidareanställda gå en miljöutbildning, och riktlinjerna för miljöledningssystemet ska utvecklas.

Hållbarhetsdagarna var ett uppskattat koncept för att uppmärksamma Trosa som ekokommun och ska genomföras även 2020 och framåt.

Arbetet med folkhälsa har förstärkts med en halvtidstjänst och under 2020 ska kommunen utveckla riktlinjerna för folkhälsa.

Energi- och klimatrådgivningen är nu en etablerad verksamhet i östra Sörmland (Nyköping, Oxelösund, Gnesta och Trosa). År 2020 är sista året på innevarande period. Inför 2021 gör kommunerna en ny ansökan om statsbidrag och i samband med det förnyas även överenskommelsen mellan kommunerna. Ambitionen är att fortsätta med energi- och klimatrådgivningen i dess nuvarande form.

Tr12