Teknik- och servicenämnden

Skattefinansierad verksamhet

Ordförande: John Carlsson (C)
Produktionschef: Kerstin Tibbling

Totalt, tkr 2019 2018 2017
Budget, netto 33 967 30 774 30 420
Utfall, netto 35 416 51 199 30 545
Avvikelse – 1 449 – 20 425 – 125
Antal årsarbetare 66 63 58
Antal kvinnor 53 50 51
Antal män 16 17 13
Frisknärvaro*, % 66 73 74

* Andel månadsavlönade som haft fem eller färre sjukdagar under året.

VERKSAMHETSOMRÅDE

  • Teknisk verksamhet
  • Gator och vägar
  • Park
  • Fastighetsförvaltning
  • Inköp och försäkringar
  • Arbetsmarknadsåtgärder
  • Kommungemensam verksamhet:
  • Fastighetsservice
  • Måltid
  • Lokalvård

ÅRETS RESULTAT

Verksamheterna redovisade tillsammans ett underskott på 1 449 tkr mot budget för 2019.

Resultatet varierar dock mellan enheterna där AME, arbetsmarknadsenheten, redovisade ett större överskott på 1 mkr. Driftenheten redovisade ett överskott, men inom driftenheten lämnade städ och fastighetsservice överskott och måltid lämnade underskott. Måltids underskott beror framför allt på sjukfrånvaro och högre kostnader för livsmedel än budgeterat.

Tekniska enheten redovisade ett underskott på 3,6 mkr.

Gata och park har under året haft höga kostnader för trafikskador, skadegörelse samt åtgärder på skog på grund av insektsangrepp av barkborre.

Inom fastighetsservice präglades första delen av året av en viss försiktighet när det gäller åtgärder. Under senare delen av året krävdes dock åtgärder inom ventilation, brandlarm samt vitvaror, vilket försämrade det ekonomiska resultatet. Dessutom uppkom vattenskador på två förskolor, som blev kostsamma att åtgärda.

Det höga energipriset gav en ökad kostnad med 1,5 mkr mot budget. Inför 2020 är energipriset något lägre.

De åtgärder som tekniska enheten ska vidta inför 2020 för en budget i balans är att följa upp ekonomin ännu bättre. Tekniska enheten har under kommande år ett uppdrag att rationalisera och effektivisera. En plan är framtagen för att nå detta mål tillsammans med huvudentreprenören för drift och underhåll av fastighet, gata och park, Trotab.

MÅLUPPFYLLELSE

Trosa kommun och nämnden har höga ambitioner för medborgarnas upplevelse och nöjdhet kring trygghet, gator och vägar, vatten och avlopp, renhållning, grönområden och parker samt ekologiskt hållbara måltider. Enheten behöver ständigt utveckla organisation, arbetssätt och kompetens för att kunna nå målen.

Måluppfyllelsen för flera av målen baseras på resultat i SCB:s medborgarundersökning från 2019. Resultaten i medborgarundersökningen har glädjande förbättrats inom områdena gator och vägar samt parker och grönområden, men inom området trygghet har Trosas placering sjunkit från plats 9 till 15, även om målet uppfylldes.

När det gäller planerat underhåll av kommunens fastigheter och tillgångar nådde enheten inte målet att minst 70 procent av den totala kostnaden ska gå till planerat underhåll. 2019 var 40 procent planerat underhåll och resten var akut underhåll.

Enheten arbetar i nära samverkan med samhällsbyggnadskontoret och har en organisation med projektledare, ingenjörer och upphandlare som möjliggör den tillväxt som kommunen ska klara av.

Enheten utvecklar kostnadseffektiviteten genom styrning och rutiner kring beställning, uppföljning av utfört arbete och kostnad. Digitalisering och nya arbetssätt är en viktig del i det arbete som har påbörjats 2019.

Målet att kommunens måltider ska vara ekologiskt hållbara uppfylldes då andelen ekologiska och/eller närproducerade livsmedel var 62 procent.

VÄSENTLIGA PERSONALFÖRHÅLLANDEN

Verksamheterna har haft tre fler årsarbetare jämfört med 2018. De tjänster som tillkommit är inom projekt och park.

Verksamheterna har haft mer sjukfrånvaro än tidigare år, vilket har lett till ett utmanande år för framför allt driftenhetens verksamheter fastighetsservice och måltid.

Vad gäller kompetensförsörjning och kompetensutveckling har verksamheten svårt att rekrytera inom vissa yrken som kockar och teknisk specialkompetens.

HME-enkäten (hållbart medarbetarengagemang) visade ett högt totalresultat med 87 procent som anger betyget 4 eller 5, på en skala 1–5. Målet uppfylldes.

HÄNDELSER AV VÄSENTLIG BETYDELSE

För att erbjuda god tillgänglighet och service gentemot medborgare och interna kunder samt vara en god beställare gentemot entreprenör och interna servicefunktioner ser nämnden över organisation och arbetssätt.

Tillbyggnaden av Skärlagskolan inklusive nytt tillagningskök är påbörjad, upphandlingen är klar och byggnationen startade i oktober 2019.

Även projekten att bygga ny idrottshall och ny isrink är påbörjade och ska upphandlas under 2020.

Måltid har, i samverkan med tekniska enheten – projektledning, tagit fram en plan för köksutveckling/renovering, som presenterades i nämnden under hösten.

En lokalförsörjningsplan är framtagen för åren 2020–2029.

Vad gäller upphandling av entreprenadavtal för 2020 och framåt pågår arbete med att ta fram underlag för upphandling. Ett underhållssystem ska upphandlas och börja införas 2020.

Tekniska enheten och en del av den administrativa personalen inom kultur, fritid, teknik och service har flyttat till Industrigatan 8.

Fixartjänst och införande av nyckelfri hemtjänst utförs av fastighetsservice på uppdrag av vård och omsorg.

Arbetsmarknadsenheten införde från och med 2019 ”En väg in” som innebär att praktik och arbetsträning via Arbetsförmedlingen slussas via AME, arbetsmarknadsenheten.

FÖRVÄNTAD UTVECKLING

Arbetsförmedlingen säger upp ett stort antal medarbetare och det finns risk för att kommuner får ett större ansvar för arbetslöshetsåtgärder och arbetsförmedling.

Kommunen inför en övergripande fordonssamordning 2020 som driftenheten ska sköta.

Kommunen tar över ansvaret för Stensundsvägen från Trafikverket, förmodligen under 2020.

Infrastrukturen utvecklas i linje med besluten om nytt stationsläge för ostlänken. Trosa kommun påverkas på flera sätt och behöver skapa en organisation som kan möta dessa behov. Arbetet med Infart Västra Trosa sker i nära samverkan med samhällsbyggnadskontoret.