Hållbar utveckling

Trosa kommun arbetar efter ett miljöledningssystem som består av fyra olika nivåer. Varje förvaltning ansvarar för att följa den miljöledningsnivå som respektive nämnd beslutat om. Över 70 procent av alla anställda har genomgått miljöutbildning.

Trosa kommun rankas högt för sitt arbete med FN:s globala mål för hållbar utveckling – Agenda 2030. Då SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) sammanställt Agenda 2030-arbetet i alla kommuner ligger Trosa på plats 10 i landet och plats 1 i Sörmland.

Viktiga händelser

Natur och miljö

För att uppmärksamma Trosa som ekokommun och visa hur medborgare själva kan bidra till en bättre miljö anordnades Trosa kommuns första hållbarhetsdagar i oktober.

En ny båtbottentvätt installerades i Trosa Gästhamn för att fortsätta uppmuntra till minskad användning av giftiga båtbottenfärger. Alla som hyr en kommunal båtplats får en kostnadsfri tvätt per säsong.

Ekoutskottet har medfinansierat ett musselodlingsprojekt 2017–2019 för att minska övergödningen i Östersjön. Musslorna lagrar fosfor och kväve från sin föda och genom odling, skörd och effektiv avsättning av musslorna kan dessa näringsämnen ”tas tillbaka” från havet. Tillväxtpotentialen har visat sig vara över förväntan i kommunen.

Andelen ekologiska livsmedel i Trosa kommuns verksamhet är fortsatt hög, över 61 procent. Hållbara måltider och minskat matsvinn är ett kontinuerligt arbete. Dessutom pågår ett långsiktigt samverkansprojekt för att öka graden av självförsörjning med livsmedel i kommunen.

Ett flerårigt projekt för att skapa fria vandringsvägar för fisk och andra vattenlevande organismer i Trosaån pågår.

Energi och klimat

Arbetet med en ny översiktsplan pågår och kommunen har tagit fram en samrådshandling under året. Översiktsplanen kopplar till kommunens energi- och klimatplan och hanterar även klimatanpassningar.

Kostnadsfri energi- och klimatrådgivning erbjuds gemensamt av Gnesta, Oxelösunds, Nyköpings och Trosa kommun. De två energi- och klimatrådgivarna är placerade i Trosa kommun.

För att stimulera till ökat kollektivtrafikresande har kommunen lanserat en ny tågbuss. Tågbussen som går mellan Trosa och Vagnhärads station är alltid anpassad till tidtabellen för tåget till och från Stockholm.

Insatsprojekt Solel har avslutats efter 1,5 år av aktiviteter och seminarier kring solceller. Resultatet blev över Energimyndighetens förväntningar då intresset från hushåll, företag och bostadsrättsföreningar har varit mycket stort.

Solkartan används frekvent. Det är en webbtjänst som kan användas av alla kommuninvånare och som visar solinstrålningen på enskilda hustak i kommunen.

Andelen miljöbilar är fortsatt hög i Trosa kommun. För att kunna köra fossilfritt investerar kommunen i en egen HVO-tank som planeras bli klar 2020. HVO100 är ett förnybart bränsle som ersätter diesel. En egen tank innebär dessutom ökad säkerhet och beredskap för kommunen ur ett totalförsvarsperspektiv. Digitala körjournaler kommer dessutom att effektivisera kommunens bilanvändande ännu mer.

Utmaningar för framtiden

Utsläpp av övergödande ämnen från Trosaån minskar inte tillräckligt snabbt. Den långsiktiga trenden för fosfor är dock nedåtgående och för kväve relativt stabil. Trosa fortsätter att arbeta för minskade utsläpp genom Trosaåns vattenvårdsförbund, information till markägare och en särskild våtmarkssatsning.

Energianvändningen per invånare i kommunen som geografiskt område fortsätter att öka, vilket till stor del beror på ökad biltrafik. För att underlätta pendling med kollektivtrafik införde kommunen under hösten en tågbuss (se ovan). Laddinfrastrukturen för elbilar ska fortsätta växa i takt med att marknaden växer.

I Trosa kommun har avfallsmängderna minskat de senaste åren, men fortfarande behöver kommunen minska avfallsmängderna ytterligare och ställa om till mer kretsloppsanpassade system och hållbar konsumtion. Planering pågår för att genomföra projektet Minimeringsmästarna omgång 2. Projektet går ut på att fler hushåll ska minska sina avfallsmängder och ställa om till hållbar konsumtion.

Trosas miljönyckeltal 2019

Syftet med miljönyckeltalen är att följa utvecklingen på miljöområdet i ekokommunen Trosa, både som geografiskt område och som organisation. De är också en grund för kommunfullmäktiges mål ”Kommunen ska ha en hållbar ekologisk utveckling”. Trosa kommun som organisation ligger långt framme vad gäller andelen förnybar energi i de egna lokalerna, som är hela 100 procent. Andelen ekologiska livsmedel är fortsatt hög. Andelen miljöcertifierade skolor och förskolor har minskat, men ligger ändå på en relativt hög nivå.

Koldioxidutsläppen i kommunen fortsätter att minska. Andelen förnybara bränslen i kollektivtrafiken har minskat något men är fortsatt hög, hela 97 procent. Avfallsmängderna har minskat sedan mätningen 2018.

De senaste tillgängliga siffrorna redovisas.

Kommunen som geografiskt område 2019 2018 2017 2016 2015
Koldioxidutsläpp (ton/invånare)släparsläpar3,33,63,9
Antal resor med kollektivtrafik/invånare (Sörmlandstrafiken) släpar15131415
Förnybara bränslen i kollektivtrafiken (%) (Sörmlandstrafiken) släpar9799945
Andel ekologiskt odlad åkermark (%)släpar13141314
Andel miljöcertifierat skogsbruk (%)släparsläpar26
Andel skyddad natur (%) släpar27272626
Total mängd hushållsavfall (kg/invånare)släpar436459430425
Tungmetallhalter i avloppsslam (mg/kg torrsubstans):
   – Blysläpar10,18,77,011,5
   – Kadmium släpar0,60,40,50,6
   – Kvicksilversläpar0,20,30,20,2
Kommunen som organisation
Andel förnybar och återvunnen energi i kommunala lokaler (%)100100100100100
Transportenergi för tjänsteresor med bil (kWh/årsarbetare)*264321606588
Koldioxidutsläpp från tjänsteresor med bil (ton/årsarbetare)*0,060,080,110,12
Ekologiska livsmedel i den kommunala organisationen (%)6154494740
Andel miljöcertifierade skolor och förskolor (%)släpar446172

• Nya körjournaler gör att statistiken inte blir helt jämförbar bakåt i tiden.