Teknik- och servicenämnden

Avgiftsfinansierad verksamhet

Ordförande: John Carlsson (C)
Produktionschef: Kerstin Tibbling

Totalt, tkr 2019 2018 2017
Budget, netto 0 – 2 537 – 1 327
Utfall, netto 1 888 – 3 414 593
Avvikelse – 1 888 877 – 1 920
Antal årsarbetare 66 63 58
Antal kvinnor 53 50 51
Antal män 16 17 13
Frisknärvaro*, % 66 73 74

* Andel månadsavlönade som haft fem eller färre sjukdagar under året.

VERKSAMHETSOMRÅDE

  • Vattenförsörjning och avloppshantering
  • Avfallshantering

ÅRETS RESULTAT

Avgiftsfinansierad verksamhet redovisade ett underskott på 1,9 mkr mot budget för 2019. Underskottet uppstod inom vatten och avlopp (–2 mkr) medan renhållning lämnade ett överskott på 160 tkr.

Det är framför allt vattenläckor och akuta åtgärder som orsakat stora kostnader. Antalet vattenläckor och stopp var i nivå med tidigare år men de var mer omfattande när det gäller antalet drabbade hushåll, tidsåtgång och åtgärder.

Bevattningsförbud under juni–december innebar lägre intäkter för vatten.

Höjning av VA-taxan utifrån uppräkningen av entreprenadavtalet genomfördes först vid halvårsskiftet, trots att verksamhetens kostnader ökat redan från och med 1 januari. Det innebar att budgeten urholkades något. Inför 2020 gjordes höjningen, som görs enligt indexuppräkning, redan vid årsskiftet för att vara i fas.

Under 2020 ska VA-verksamheten ta fram en långsiktig plan för taxan för att täcka behoven framöver vad gäller ledningsförnyelse, extra ledning för vattentillförsel för att minska sårbarhet, ventilbyten, byte av vattenmätare, ökad bemanning, minskning av ovidkommande1 vatten samt investering i nytt reningsverk.

På grund av fortsatt ökade avfallsvolymer på Korslöt lämnade verksamheten ett underskott. Taxan behöver höjas 2020 på grund av ökade kostnader för indexuppräkningar från leverantörer, ökade avfallsmängder, ökad bemanning för att hantera fler ärenden, samt kapitaltjänstkostnader för investeringen i nya Korslöt.

MÅLUPPFYLLELSE

Nämnden har som mål att medborgarna är nöjda med Trosa kommuns vatten och avlopp och att Trosa kommun ska tillhöra de 20 bästa av de kommuner som SCB jämför Trosa med i sin medborgarundersökning. I 2019 års medborgarundersökning placerade sig Trosa på plats 127. Målet uppfylldes inte.

En rad åtgärder behövs för att komma tillrätta med brister kring vatten och avlopp. Ett antal åtgärder och investeringar är planerade. VA-verksamheten behöver uppdatera infrastrukturen av rörnät, vattentorn (Trosa och Vagnhärad) och reningsverk, för att möta ökade miljökrav om långsiktigt hållbar leverans av dricksvatten och omhändertagande av spillvatten för en växande befolkning.

Nämnden har även som mål att vara bland de 20 bästa kommunerna som SCB jämför Trosa med avseende renhållning och sophantering. I 2019 års medborgarundersökning placerade sig Trosa på plats 9 av 135 kommuner. Målet uppfylldes.

VÄSENTLIGA PERSONALFÖRHÅLLANDEN

VA-verksamheten har haft stor personalomsättning de senaste åren. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens inom VA-området. Organisationen har dock lyckats förstärka med både mer strategiska roller samt personal för daglig drift och kundtjänst. Tjänsterna är rekryterade och tillsätts våren 2020.

Renhållning har utökat personalen med en kundtjänstroll. Kundtjänsten delas med VA. Förstärkningen är nödvändig för att hantera den löpande driften men även för att upprätthålla aktuella register.

HÄNDELSER AV VÄSENTLIG BETYDELSE

VA-verksamheten genomförde det planerade underhållsprogrammet för VA under 2019, vilket ger ett bättre ledningsnät på sikt.

Verksamheten har börjat införa smarta vattenmätare som mäter vattendistributionen, lyssnar efter läckage och är helt digitala. Det innebär mer exakt debitering och mindre utredningsarbete.

Utredningen inför nytt reningsverk är påbörjad och beslut kommer att fattas i teknik- och servicenämnden samt i kommunfullmäktige.

Ett samrådsmöte med länsstyrelsen genomfördes i januari 2020 för att förlänga Trosa reningsverks tillstånd som löper ut sista juni 2021.

Reningsverket i Vagnhärad påbörjade åtgärder avseende ventilation i slutet av 2019. Detta för att minska de luktproblem som uppstått där när resursutjämning sker mellan verken. Vid Kvarnen uppgraderas också kemikaliedoseringen för att minska luktutfällningen i Vagnhärad.

Under året har renhållningsverksamheten infört Mobile, en digital lösning för rapportering för slam. Verksamheten har också börjat förbereda för att införa Mobile för hushållsavfall. Verksamheten har även börjat projektera inför den nya privatmottagningen på Korslöt och genomfört upphandling. Byggstarten är planerad till kvartal 1 år 2020 och anläggningen väntas bli klar kvartal 4 år 2020.

FÖRVÄNTAD UTVECKLING

VA-verksamheten kommer att jobba intensivt med att utveckla avläsningen av de nya digitala vattenmätarna och delningen av information via det administrativa systemet Future.

En ventilutbytesplan ska tas fram för att säkerställa driften av systemet.

En extra ledning ska dras för matningen av dricksvatten in till Trosa, för att säkerställa vattenförsörjningen framöver.

Nämnden ska under 2020 besluta om en lösning avseende nytt reningsverk.

Länsstyrelsen har gett dispens till 3 oktober 2020 för att färdigställa verksamhetsområde för kommunalt avlopp på Tofsö. En grupp på omkring 80 personer planerar att överklaga processen. Vad det får för konsekvenser är för tidigt att säga. Dock är 60 anläggningar i drift och hanteras av verksamheten tillsammans med kommunens entreprenör.

Angående vattenskyddsområdet för en av kommunens vattentäkter ska verksamheten under året samråda med länsstyrelsen för att komma fram till ett beslut och avslut.

En VA-plan och avfallsplan ska tas fram under 2020, liksom en plan för VA-taxeutvecklingen kopplad till åtgärder, utveckling och investeringar.

Under året ska ett omfattande arbete göras med att minska ovidkommande vatten samt se över intäkterna för dricksvatten.

Den nya privatmottagningen på Korslöt ska bli klar och en del av driften ska upphandlas.

Mobile ska införas på hushållsavfall, vilket beräknas bli klart under kvartal 2 år 2020.

Tr13