Kultur- och fritidsnämnden

Ordförande: Lena Isoz (M)
Produktionschef: Kerstin Tibbling

Totalt, tkr 2019 2018 2017
Budget, netto 40 244 38 207 38 347
Utfall, netto 40 761 36 878 37 134
Avvikelse – 817 1 329 1 213
Antal årsarbetare 21 20 20
Antal kvinnor 18 16 15
Antal män 9 9 8
Frisknärvaro*, % 73 75 82

* Andel månadsavlönade som haft fem eller färre sjukdagar under året.

VERKSAMHETSOMRÅDE

  • Stöd till studieorganisationer
  • Allmän kulturverksamhet
  • Bibliotek
  • Kulturskola
  • Allmän fritidsverksamhet
  • Idrotts- och fritidsanläggningar
  • Fritidsgårdar
  • Turistanläggningar

ÅRETS RESULTAT

Verksamheterna redovisade totalt ett underskott på 817 tkr mot budget för 2019.

Orsaken till underskottet är i huvudsak det avbrutna avtalet med förra entreprenören för Trosa Gästhamn, där nämnden gjorde en förlikning med entreprenören. Det har dessutom medfört en minskad hyresintäkt för 2019 och kostnader för drift av fastigheten de första månaderna på året innan en ny entreprenör tog över i maj.

Hösten 2019 meddelade entreprenören för Kråmö att de vill kliva ur avtalet. Trosa kommun har accepterat det. Trosa kommun har i samband med det haft kostnader för besiktningar och andra åtgärder för att skapa förutsättningar för en ny entreprenör inför säsongen 2020.

Verksamheterna bibliotek, fritidsgård, kulturskola samt kultur och förening höll sina budgetar med ett visst överskott.

Kultur och fritid fick 1 mkr i utökad budgetram för 2019. Ökningen har använts till utökad verksamhet utifrån att befolkningen växer, förstärkning av föreningsbidrag, förstärkning av kulturarvet, ungdomsverksamhet, samt till samverkan och aktiviteter kring mångfald och integration.

MÅLUPPFYLLELSE

Verksamheten har en viktig roll i den växande kommunen genom att tillsammans med civilsamhället erbjuda ett rikt och varierat utbud av kultur-, idrotts- och fritidsaktiviteter för barn och vuxna. Extra prioriterat är arbetet med barn och unga, integration och funktionsvariation.

Kommunfullmäktige har som mål att Trosa kommuns medborgare ska vara nöjda med kommunens verksamheter och att Trosa ska tillhöra de 20 bästa av de kommuner som Trosa jämför sig med i SCB:s medborgarundersökning. SCB:s medborgarundersökning görs vartannat år och resultaten som redovisas här är från 2019.

När det gäller medborgarnas nöjdhet med kommunens idrotts- och motionsanläggningar placerade sig Trosa på plats 8 av 135 kommuner, vilket är en klar förbättring jämfört med 2017 då Trosa låg på 26:e plats.

Nämnden har ännu högre ambitioner för medborgarnas upplevelse och nöjdhet kring möjligheter att kunna utöva fritidsintressen som sport, kultur, föreningsliv och friluftsliv. Målet är att Trosa ska tillhöra de 15 bästa kommunerna av jämförbar storlek i SCB:s medborgarundersökning. 2019 års resultat var en glädjande sjundeplats jämfört med plats 11 år 2017. Målet att tillhöra de 15 bästa av de som gör medborgarundersökningen är uppfyllt.

VÄSENTLIGA PERSONALFÖRHÅLLANDEN

Totalt ökade nämndens personalstyrka med en årsarbetare jämfört med 2018.

Frisknärvaron har sjunkit då delar av verksamheterna under året haft hög sjukfrånvaro, däribland någon långtidssjukskrivning. Verksamheterna ska analysera det för att se hur de kan öka frisknärvaron framöver.

Resultatet i HME-enkäten (hållbart medarbetarengagemang) var fortsatt högt, 87 procent för kultur, fritid, teknik och service. Det tyder på en mycket motiverad och engagerad personalgrupp.

HÄNDELSER AV VÄSENTLIG BETYDELSE

Verksamheterna utvecklar kommunikation och marknadsföring i samverkan med en kommunikatör, i tätare samverkan med skolan och genom att bland annat erbjuda ”prova på-aktiviteter”. Ett digitalt nyhetsbrev går regelbundet ut till kulturskolans elever och föräldrar.

Samverkan fortsatte inom SSPF (skola, socialtjänst, polis, fritidsgård), liksom samverkan med ANDTS samordnare (alkohol, narkotika, droger, tobak, spel).

Bibliotekens satsningar på barn och ungdom fortsätter. Ett språknätverk för att främja de små barnens språkutveckling bildades mellan bibliotek, förskola och BVC. I samverkan med fritidsgården har en skrivarcirkel för ungdomar startats på Ungdomens hus.

Biblioteken samverkar med SFI/SAS (svenska för invandrare respektive svenska som andraspråk) genom bland annat språkcaféer och läsfrämjande åtgärder.

Kulturskolan genomförde en gemensam föreställning där alla kulturskolans ämnen fanns representerade. Det var en uppskattad satsning som genomförs även 2020. Kulturskolan har även ett nytt ämne, gitarrorkester, som blivit mycket uppskattat. I och med det nya upplägget med gitarrorkester kan man möta ett högre söktryck och skapa mer samhörighet mellan eleverna.

Fritidsgården fortsätter att utveckla Festival 1.5.6. tillsammans med ungdomar för att hitta ett koncept som tilltalar en bred målgrupp. Festivalen genomfördes helgen innan skolstart med stor uppslutning och lyckat resultat.

I arbetet med att främja kulturarvet beställde förvaltningen pjäsen ”Mot tyrannen stån opp!” av Vibeke Nielsen, som har premiär i januari 2020. Pjäsen spelas även för kommunens nior och spelas i ytterligare föreställningar under sommaren 2020 inklusive föreläsning och utställning.

Nämnden reviderade och utvecklade bidragsregler och hyrestaxor under hösten och de nya gäller från och med 1 januari 2020.

Verksamheten har tecknat avtal med ArtLab Gnesta som ska genomföra ett konstnärligt uppdrag på Skärlagskolan i nära samverkan med skolans elever.

Trosa Gästhamn drivs av en ny entreprenör sedan maj 2019. I samband med det har lokalerna rustats upp och hamnen har fått en ny båtbottentvätt.

Hösten 2019 meddelade entreprenören för Kråmö att de vill kliva ur avtalet. Trosa kommun jobbar med att lösa hur verksamheten ska skötas säsongen 2020 och framåt.

FÖRVÄNTAD UTVECKLING

Flera projekt har påbörjats som kommer att gynna Trosas fritidsutbud, bland annat ny idrottshall, konstfrusen utomhusisrink samt konstgräsplan.

Nämnden ska under 2020 ta fram riktlinjer för offentlig konst och för fördelning av medel för offentlig konst.

Kulturskolans klassorkester är ett koncept som utvecklats och införs på alla skolor från och med 2020.

Fritidsgården arbetar för mer samverkan och för att utöka aktiviteter och mötesplatser för ungdomar.

Biblioteken tar fram en ny biblioteksplan 2020 och ska arbeta för att erbjuda digital kompetensutveckling för medborgare.

Tr17an5