Sammanställd redovisning

Syna tillvaxt

Sammanställda räkenskaper

I den sammanställda redovisningen ingår de bolag, stiftelser och kommunalförbund där kommunen har ett väsentligt inflytande. Om kommunen har minst 20 procent av rösterna anses den ha ett väsentligt inflytande. Nerikes Brandkår ingår, trots att kommunens andel endast är 7,5 procent. Verksamheten bedrivs som ett kommunalförbund och kommunen anses därför ha ett väsentligt inflytande.

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo, äger och förvaltar bostäder i nästan alla kommunens tätorter. I Hallsberg och Sköllersta äger och förvaltar stiftelsen även kommersiella lokaler.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB, drivs på uppdrag av Hallsbergs kommun och har i uppgift att köpa, äga, bebygga, förvalta, förädla och sälja fastigheter i kommunen.

Sydnärkes Utbildningsförbund, med medlemskommunerna Askersund, Hallsberg och Laxå ska tillhandahålla gymnasieskola, gymnasiesärskola, grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, yrkesvux, särskild utbildning för vuxna (särvux) och uppdragsutbildning. Uppdraget omfattar samtliga utbildningar i egen regi och dem som köps hos andra utbildningsanordnare, såväl kommunala som fristående.

Nerikes Brandkår är ett kommunalförbund där flera av länets kommuner samverkar om en gemensam räddningstjänst. Örebro, Kumla, Lekeberg och Hallsberg har varit med sedan starten 1998. Laxå kom med 2001 och Askersund 2002. År 2010 blev även Nora och Lindesberg medlemmar och 2018 välkomnades Ljusnarsbergs kommun.

Sydnärkes kommunalförbund ska ansvara för avfallshantering och övriga uppgifter kring insamling och behandling av avfall, samt den myndighetsutövning som kommunerna är skyldiga att utföra enligt miljöbalken. Medlemskommunerna är Askersund, Laxå, Lekeberg och Hallsberg.

Övriga intressebolag

Hallsbergs kommun är också delägare i företag och organisationer som inte ingår i den sammanställda redovisningen. Kommuninvest ekonomisk förening, Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige och Vätternvatten AB är några av intressebolagen.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo

I mars tillträdde Peter Sjerling som ny vd. Slutförandet av Regnbågen pågick och några småjusteringar återstår. Arbetet drivs i egen regi.

Personalstyrkan minskades på grund av att renovering från grunden avvecklades och omfattar nu 29 tjänster. Organisationen förändrades för att förtydliga ansvarsförhållandena. Under vd finns tre avdelningar: fastighet, ekonomi samt kundtjänst och fastighetsskötsel.

Hallbo fokuserade på att hitta en långsiktig finansiering för reparation, ombyggnad och tillbyggnad (ROT). Att ta ytterligare lån är inte en framkomlig väg. Stiftelsen behöver avyttra delar av beståndet för att dels kunna renovera de fastigheter som ska finnas kvar, dels amortera på lånen. I slutet av november tillstyrkte kommunfullmäktige styrelsens inriktningsbeslut som innebär försäljning av 477 lägenheter. Prospektet kom ut på marknaden i januari 2022. Inriktningen är att försäljningen ska genomföras under senvåren 2022.

Hallbo uppförde för några år sedan småhus i Sköllersta med så kallad köpoption som inträder efter tre år. Under året såldes fem genom optionen.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB

På Norr i Hallsberg fanns en option på att bygga ett tredje hus intill de två nya punkthusen. Bygget startade i augusti 2020 och lägenheterna stod klara för inflyttning i november 2021. Vakansgraden var noll i Kronan (72 lägenheter), Kopparslagaren (20 lägenheter) och kvarteret Lien (48 lägenheter).

Sydnärkes Utbildningsförbund

Förbundet fortsatte att reducera kostnaderna i samtliga verksamheter. Distansundervisningen i gymnasieskolan och vuxenutbildningen till följd av pandemin påverkade ekonomin väsentligt, liksom högre efterfrågan i vuxenutbildningen, att fler elever saknade gymnasiebehörighet och högre kostnader för köpt gymnasieutbildning.

I augusti stod den nya fastigheten Hus M klar att tas i bruk. Nya, ändamålsenliga lokaler kan nu erbjudas elever och medarbetare, och förbundet kan lämna de hyrda paviljongerna.

Nerikes Brandkår

Flygolyckan

Den 8 juli inträffade en av de svåraste olyckor som drabbat Örebro län i modern tid. Ett mindre flygplan med åtta fallskärmshoppare ombord havererade direkt efter start på Örebro flygplats. Samtliga ombord förolyckades. Räddningsarbetet inleddes med en släckinsats av flygplatsens egen räddningsstyrka. Därefter vidtog arbete i mycket god samverkan mellan Nerikes Brandkår, ambulanspersonal från Region Örebro län och polisen.

Händelsestatistik

Trots många trafikolyckor minskade skadeutfallet väsentligt tack vare säkrare fordon och vägar. Flera anlagda bostadsbränder drabbade Sörby i Örebro i juni och juli. Polisen lyckades gripa en person och bränderna upphörde.

Utbyggnad av Byrsta brandstation

Nerikes Brandkårs övningsverksamhet växer. En arbetsgrupp tog fram ett underlag för utbyggnad av brandstationen i Byrsta. Tillbyggnaden ska vara klar redan vid årsskiftet 2022/2023. Kostnaden belastar hela förbundet, eftersom styrkor från samtliga ägarkommuner ska använda anläggningen för utbildning och övning.

Österstationen

En konsult och ett företag upphandlades för att hantera saneringen efter det gamla gasverket på tomten vid Oskarsvägen–Universitetsallén som är avsedd för brandstation Öster i Örebro.

En arkitekt kommer nu att ta fram ritningar som underlag till upphandlingen av bygget.

Sydnärkes kommunalförbund

Byggandet av nya återvinningscentraler fortsatte. Centralen i Lekeberg innebar en del utmaningar, mestadels på grund av den unika utformningen med återbruksverksamhet. Projektet i Laxå gick utan några större bekymmer och driftsättningen planeras till slutet av januari 2022. Bygget av omlastningsstationen i Tomta inleddes och tas i drift kommande vår. Omlastning av hushållsavfallet från Hallsberg och Lekeberg omdirigeras då från stationerna i Åmmeberg och Laxå. Omlastningen i Laxå upphör helt och flyttas till Åmmeberg.

I slutet av året intensifierades utbildningen av innevånare i Lekeberg och Laxå och snart finns 3 000 gröna kort-innehavare.

Ökningen av antalet abonnenter i medlemskommunerna fortsatte. Förbundet kunde hantera det utan mer resurser. I slutet av året levererades tre nya sopbilar. Det regionala samarbetet i länet fortsatte och 10 av länets 12 kommuner deltar. Flera arbetsgrupper ska arbeta med informationsfrågor kring återvinningscentralen, kundtjänst och avsättning av insamlat material.

EKONOMI

Årets resultat för den sammanställda redovisningen var ett överskott med 86 mnkr, mot 58 mnkr 2020. Hallsbergs Bostadsstiftelse visade ett plus på 8,9 mnkr, Hallsbergs Bostads AB redovisade ett plus på 1,2 mnkr, Sydnärkes Utbildningsförbund ett minus på 0,4 mnkr, Nerikes Brandkår plus 6,7 mnkr. Sydnärkes kommunalförbund redovisade nollresultat efter justering mot resultatutjämningsfond.

I Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo, var årets resultat efter finansiella poster 8,9 mnkr, att jämföra med det budgeterade resultatet på 4,9 mnkr. Stiftelsens uppdrag är inte att maximera vinsten, utan att kvalitetsförbättra stiftelsens bostäder och områden och möta behovet av nya bostäder. Underhållet följer numera investeringsplanen för planerat och löpande underhåll.

Resultatet för Hallsbergs Bostads AB, HBAB, blev ett överskott på 1,2 mnkr, vilket också budgeten visade efter avdrag för bolagsskatt.

Sydnärkes Utbildningsförbund

Trots omfattande kostnadsreduceringar även 2021 redovisade Sydnärkes Utbildningsförbund ett resultat på –0,4 mnkr. De främsta orsakerna var sänkta statsbidrag, ökade kostnader för vuxenutbildningen, att kostnaderna för sfi inte kompenserades fullt ut och ökade interkommunala kostnader till följd av att en högre andel av medlemskommunernas ungdomar valde en annan gymnasieskola.

Nerikes Brandkår

Årets resultat var ett överskott på 6,7 mnkr, vilket var 0,6 mnkr bättre än budget. Överskottet berodde på flera saker, bland annat reavinster på placerade medel, högre intäkter för obefogade larm och externa avtal samt att brandkåren hyr ut personal till ledningssamverkan inom Räddningsregion Bergslagen.

Sydnärkes kommunalförbund redovisade ett nollresultat efter avsättning till resultatutjämningsreserv. Varje kommuns avfallshantering ska finansieras med kommunens egen taxa, som bestäms av respektive kommunfullmäktige. Kommunalförbundet redovisar skulderna till fordran på varje avfallskollektiv. Det innebär att kommunalförbundet inte redovisar något eget kapital.

Företag
Belopp i tkr
Ägarandel Årets
resultat
Resultat-
påverkande
för
sammanställda
Balans-
omslutning
Eget
kapital
Soliditet
Hallsbergs kommun 73 473 73 473 1 023 716 552 010 53,92 %
Hallsbergs Bostadsstiftelse 100% 8 867 8 867 655 439 130 498 19,91 %
Hallsbergs Bostads AB 100% 1 198 1 198 333 465 12 658 3,80 %
Hallsbergs Kommunhus AB 100% 100 50 50,00 %
Sydnärkes Utbildningsförbund 50,32 % - 411 - 207 254 880 22 461 8,81 %
Nerikes Brandkår 7,50 % 6 717 504 152 177 28 761 18,90 %
Sydnärkes kommunalförbund 38,60 % 0 0 154 934 0

PROGNOS OCH FRAMTID

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo, är utsatt för finansiella risker. En procents ökning av räntorna påverkar resultatet med 3 mnkr. Ökade priser på el och fjärrvärme eller extrem kyla en längre tid kan leda till minskat underhåll. Ökning av outhyrda lägenheter är en annan risk vid minskad efterfrågan. Våren 2022 tar processen fart med försäljningen av 477 lägenheter och dotterbolaget Hasselhuset AB.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB, har byggt det tredje huset klart på Norr, så nu är kvarteret Lien komplett med totalt 72 lägenheter. Några fler nybyggen planeras inte för närvarande.

Sydnärkes Utbildningsförbund

Arbetet med att uppnå en budget i balans och samtidigt erbjuda attraktiva utbildningar av hög kvalitet är även fortsättningsvis i fokus.

Ekonomiska utmaningar det kommande året:

  • Befolkningsökningen. Antalet ungdomar i gymnasieåldern ökar stadigt fram till slutet av 2020-talet, vilket ställer högre krav i en kraftigt reducerad organisation och ger högre kostnader för interkommunal ersättning till andra kommuner.
  • Ökad efterfrågan på vuxenutbildning. Besparingskraven 2021 ledde till att förbundet beslutade att minska vuxenutbildningen i egen regi och köpa en större volym distansutbildning. Att undvika kö till efterfrågade kurser blir en utmaning.
  • Utbildningsskulden. Åren 2020 och 2021 bedrevs undervisningen i både gymnasieskolan och vuxenutbildningen på distans i stor omfattning. Åtgärder för att kompensera effekterna genomförs kontinuerligt och kommer att behövas även 2022.

Nerikes Brandkår

Nerikes Brandkår vill lägga lite extra fokus på ett antal områden framöver:

  • Arbetet med jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten ska få större utrymme och en aktivitetsplan måste tas fram.
  • Den förändrade tillsynsverksamheten kräver ny planering och inriktning.
  • Den operativa ledningen, Räddningsregion Bergslagen (RRB), ska fortsätta att utvecklas.
  • Kompetensutbildningen för RIB ska ses över.
  • Planera för räddningstjänst under höjd beredskap.
  • Minska miljörisker vid brandsläckning (till exempel behöver man kunna hantera släckvatten).

Nerikes Brandkår påverkas i stor omfattning av hur ekonomin ser ut i medlemskommunerna. Den kommande treårsperioden ligger förbundets planerade uppräkning av medlemsbidraget på 2,0–2,1 procent. I uppräkningen ingår från och med 2023 en utökad ram på grund av utbyggnaden av stationen i Byrsta, som alla medlemskommuner är med och finansierar.

Nerikes Brandkår påverkades även 2021 i hög grad av covid-19-pandemin. Bland annat försenades investeringar för att material inte kunde tas fram och möjligheten att utföra tillsyner och utbildning begränsades. Utbildningsenheten började med digitala utbildningar, vilket ändå gav positivt resultat. Hur pandemin påverkar 2022 återstår att se.

Sydnärkes kommunalförbund

Kommunalförbundet vill minimera den totala avfallsmängden. Avfallshanteringen bedöms vara effektiv och lätt att använda för invånarna. År 2020 startade bygget av de två nya återvinningscentralerna. När de står klara ska besökare börja utbildas för att få ett så kallat grönt kort 1 . Eftersom två eller tre återvinningsstationer ska öppna samtidigt, behöver förbundets resurser delas mellan centralerna. Det innebär begränsad möjlighet till utbildning på varje central och det kommer därför att ta lite tid innan alla som vill får sitt gröna kort.