Socialt stöd
Social omsorg | 2022 |
---|---|
Budget (tkr) | 100 667 |
Drift (tkr) | 111 040 |
Budgetavvikelse (tkr) | – 10 373 |
Antal årsarbetare | 93,06 |
Män | 20,26 |
Kvinnor | 72,8 |
Frisktal (%) | 88,86 |
Årets resultat
Sektor social omsorg redovisade ett underskott, främst på grund av höga kostnader för placeringar och för inhyrd personal. Även personalkostnaderna var högre än budgeterat, vilket till viss del beror på fler ärenden.
Inom individ- och familjeomsorg (IFO) pågår en genomlysning av ärendehandläggning, rutiner och arbetsbeskrivningar. Ärendena har blivit fler och placeringskostnaderna har ökat kraftigt. Verksamheten har redan identifierat flera kostnadsdrivande områden och ska under 2023 följa upp att handläggning och myndighetsutövning följer lagar och praxis. Förvaltningen ska fokusera på tidiga insatser, samverkan mellan sektorerna och hemmaplanslösningar. Förvaltningen har även ingått avtal med andra kommuner i länet om familjehem och HVB, med syfte att minska kostnaderna och höja kvaliteten.
Sektorn har under 2022 utarbetat en handlingsplan för att få ekonomin i balans genom mer noggrann uppföljning. Verksamheten ska även arbeta mer aktivt med försörjningsstöd.
Inom LSS, arbetsmarknad och socialpsykiatri har antalet verkställighetsbeslut ökat, vilket leder till större personalbehov och ökade personalkostnader.
Medarbetare
Sektorn har haft ganska mycket sjukfrånvaro och vidtog åtgärder för att hjälpa medarbetare med mående, hälsa och frisknärvaro, bland annat genom att införa omtankesamtal vid upprepad korttidsfrånvaro.
Sektorn bedömer att tillsättningen av fler enhetschefer har förbättrat ledningen och uppföljningen av verksamheten. Den utökade chefsnärvaron märks i HME-enkäten (Hållbart medarbetarengagemang) där resultatet förbättrades 2022. Cheferna inom sektorn är relativt nya och även de behöver tydlig ledning, coachning och återkoppling.
Hela sektorn arbetar med att behålla, attrahera och rekrytera rätt kompetens. En arbetsplats där medarbetare trivs gör att fler söker sig till arbetsgivaren. Sektorn gör även en marknadsföringssatsning med bland annat nya filmer som ska visa att Vansbro kommun är en bra arbetsgivare som ger medarbetare möjlighet att växa och utvecklas.
Viktiga händelser
Rekryteringen av socionomer inom området barn och unga har inte gett några behöriga sökande. Svårigheten att rekrytera socionomer gäller alla kommuner i Dalarna, och IFO i Vansbro har även haft svårt att få tag i socionomer vid inhyrning av personal.
Enhetschefen på IFO har fått avlastning av en tillförordnad biträdande enhetschef vilket har underlättat mycket i verksamheten, men arbetsbelastningen är fortfarande hög för cheferna.
En åtgärd för att stärka den interna samverkan inom IFO är en ny organisering av IFO med syfte att skapa en tydlig ledning och styrning. En arbetsgrupp har varit drivande men alla medarbetare har fått komma med synpunkter.
En omorganisation inom LSS-verksamheten ska renodla och strukturera verksamheten utifrån kompetenser. Verksamheten har utökats med en enhetschef och jobbat hårt för att minska kostnaderna för kvalificerad övertid för ordinarie personal, vilket har lyckats. Ett stort arbete har gjorts med att rekrytera och säkerställa vikarier för att medarbetare ska känna sig trygga med att det finns personal och för att minimera antalet övertidstimmar.
Aktivitetscentrum fortsatte ha ett stort inflöde av nya deltagare, främst inom daglig verksamhet. Verksamheten har anställt två arbetshandledare för att till viss del möta behovet, som väntas bestå 2023.
Projektet Slussen startades i maj med hjälp av Finsam-medel 1 och innebär att en coach har anställts för att coacha personer med komplex psykosocial problematik. Projektet pågår till och med 2023.
Framtiden
Sektorn har skärpt arbetet kring våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld, vilket ställer högre krav på IFO att utbilda medarbetare inom dessa områden och uppmuntra dem att vilja arbeta med dessa svåra områden.
Lagändringar som kommer att påverka IFO är den nya LSS-lagen och ändringarna i LVU-lagen. Utredningen har lagt fram förslag om tvångsvård för vuxna. Tvångsvården kan efter lagändringen komma att bedrivas av regionernas psykiatriska avdelningar och inte genom SiS (Statens institutionsstyrelse) som idag.
Ärenden som ökat 2022 är våld inom familjen, vanvård, missbruk och kriminalitet samt relationsproblem inom familjen. IFO är en liten verksamhet som inte kan ha specialiserade handläggare. Det gör att det saknas spetskunskap men att alla handläggare kan lite om allt. Sektorn behöver utarbeta bättre stöd för medborgare inom dessa områden.
I januari 2023 förändras lagen om personlig assistans, vilket troligtvis innebär ökade kostnader då fler personer kommer att ha rätt till personlig assistans. I lagändringen har två nya grundläggande behov tillkommit: stöd för att förebygga skada vid en psykisk funktionsnedsättning samt stöd som behöver ges löpande på grund av medicinska tillstånd.
Under 2023 och 2024 väntas antalet deltagare inom daglig verksamhet enligt LSS fortsätta öka, vilket innebär ökade kostnader.