Samhälle
Samhälle | 2022 |
---|---|
Budget (tkr) | 20 915 |
Drift (tkr) | 22 081 |
Budgetavvikelse (tkr) | – 1 166 |
Antal årsarbetare | 24,9 |
Män | 7,5 |
Kvinnor | 17,4 |
Frisktal (%) | 92,12 |
Årets resultat
Den övergripande verksamheten redovisade ett mindre underskott. Kommunen fick statsbidrag från Tillväxtverket som täckte upp för kostnader för detaljplanearbete. Personalkostnaderna blev lägre än budgeterat på grund av frånvaro.
Biblioteket lämnade ett överskott mot budget på grund av en vakant tjänst under delar av året. På våren var det även sparsamt med författarbesök och andra evenemang på grund av pandemin. Evenemangen började komma i gång under hösten.
Fritidsgårdarna överskred budget då efterfrågan på fritidsledare har varit hög, vilket i sin tur beror på många oroligheter, händelser och evenemang som krävt mer personal.
Intäkterna för simhallen hämtade sig under hösten jämfört med prognosen och slutade strax över budget. Reparationer av ångmaskin och bottensug bidrog till höga övriga kostnader.
Snöröjning och halkbekämpning samt ökade belysningskostnader överskred budgeten med nästan 2 mkr. För att minska det befarade underskottet har man varit återhållsam med underhåll och låtit bli att anställa budgeterad anläggningsarbetare. Grävningar i gatan gav ett intäktsöverskott i samband med vidarefakturering.
Plan- och byggverksamheten hade färre bygglovsärenden än beräknat, kopplat till världsläget och inflationen, vilket minskade intäkterna. Miljöenheten hade lägre intäkter än budgeterat på grund av färre utförda tillsyner.
Medarbetare
Sektor samhälle har haft en hög arbetsbelastning på flera enheter. Långtidssjukskrivningar med rehabiliteringar pågår. På övergripande nivå har sektorn omfördelat funktioner och förändrat arbetsuppgifter för att säkerställa grunduppdraget och utvecklingsmålen.
Sjuktalet minskade jämfört med 2021, mycket tack vare minskade pandemirestriktioner med mindre korttidsfrånvaro. HME-enkäten (Hållbart medarbetarengagemang) visade att målen har uppnåtts, men även att verksamheten kan arbeta mer med styrningen och att tydliggöra målen med verksamheten. Det är glädjande att medarbetarna känner motivation för arbetet och är nöjda med ledarskapet.
Viktiga händelser
Sotning och brandskyddskontroller planeras övergå till Brandkåren Norra Dalarna. Övergången är planerad att ske i månadsskiftet april/maj 2023.
Vansbro kommun fick sin första stora laddplats för elbilar med 8 snabbladdningsstationer som drivs i privat regi. Gröna vägen är ett projekt där Malung-Sälens, Vansbro och Smedjebackens kommuner samverkar om en ansökan om 100 procents bidrag för etablering av lastbilsladdning. Projektet pågår och väntas bli klart under 2023.
Vansbro Stadsnät har ansökt om och fått medfinansieringsbidrag för stomnätssträckan (fiber) Vansbro–Eldforsen–Sågen. Bidraget är 50 procent av den totala kostnaden och kommer från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF). Vansbro kommun rankades som nummer 1 i Dalarna och nummer 19 i Sverige i Svenskt Näringslivs rankning av näringslivsklimat.
Sektorn har startat en utveckling av verksamheten för unga och biblioteket har beviljats statsbidrag för detta. Arbetet med Dalabiblioteken intensifierades då samarbetet med gemensamt bibliotekssystem och -webb går in i skarpt läge våren 2023. I december nystartades bioverksamheten i teatern, tack vare ett samarbete mellan kommunen, Film i Dalarna, privatpersoner och Vansbro kultur- och riksteaterförening.
Fritidsgården har anordnat uppskattade lovprogram under året och beslutet att avsluta fritidsgårdskvällarna i Smedbergsskolan i Vansbro har visat sig klokt eftersom andra alternativ har lockat fler besökare.
Framtiden
Kompetensförsörjningen fortsätter att vara en utmaning. Samverkan med regionen, länsstyrelsen, Trafikverket och andra kommuner är en förutsättning för den regionala och kommunala utvecklingen. Bristen på arbetskraft och kompetens är tydlig inom alla yrkesgrupper.
Arbetet med fysisk planering, detaljplaner och infrastruktur är nödvändigt för en långsiktig utveckling av kommunen. Bostäder, handel och industri är viktiga delar i kommunens markanvändning och en förutsättning för inflyttning och nyetableringar av företag.
Robust digital infrastruktur ger möjlighet till alternativa arbetsplatser. Digitaliseringen inom offentlig och privat sektor väntas öka kraftigt kommande år, exempelvis vad gäller övervakning, service och arbetssätt. Det innebär samtidigt ökade krav på it-säkerhet. Behovet av laddplatser för elbilar och lastbilar bedöms också öka.
Under 2023 väntas samarbetet Dalabiblioteken komma i gång på allvar. Det innebär förändrade arbetsrutiner för kommunens bibliotek och ökad samverkan med andra bibliotek. En prioriterad grupp är ungdomar där kommunen behöver nå ut mer med biblioteks- och kulturverksamheten. Vansbros bibliotek fortsätter utveckla samarbeten med andra enheter, föreningar och studieförbund kring olika aktiviteter.
Översynen av skolbibliotekets resurser är påbörjad. Delbetänkandet ”Skolbibliotek för bildning och utbildning” visar även vikten av bemannade skolbibliotek och att lärare och skolbibliotekarie samarbetar kring läsfrämjande insatser.
Kulturlivet är en förutsättning för att vara en attraktiv kommun. Här har Vansbro stora möjligheter att stärka kulturen genom unika kulturmiljöer och samarbeten med föreningar, studieförbund, företag och civilsamhället.