Äldreomsorg
Äldreomsorg | |
---|---|
Budget (tkr) | 104 064 |
Drift (tkr) | 111 977 |
Budgetavvikelse | – 7 913 |
Antal årsarbetare | 211,8 |
Män | 21,87 |
Kvinnor | 189,93 |
Frisktal (%) | 87,15 |
Årets resultat
Underskottet för 2022 beror bland annat på den fortsatta pandemin, som lett till höga sjuklönekostnader och ökade kostnader för förbrukningsmaterial. Att pandemirestriktionerna nu är avskaffade borde minska sjuklönekostnaderna markant kommande år.
Brist på vikarier och svårigheter att tillsätta vakanta tjänster har resulterat i många timmars kvalificerad övertid. Korttidsavdelningen har varit hårt belastad med ständiga överbeläggningar vilket lett till ökade personalkostnader, däremot inga kostnader för utskrivningsklara på lasarett.
Höjd grundbemanning har även förekommit en stor del av året för att klara omvårdnadsbehovet för brukare inom särskilt boende. Sektorn införde heltid som norm under hösten och positivt nog har många medarbetare valt att gå upp till heltid. Vid starten hade 25 personer heltid och i december hade talet ökat till 62 medarbetare. Med ett välplanerat schema och nya arbetssätt borde det ge ökad bemanning och minskat behov av vikarier samt mindre korttidsfrånvaro 2023.
Sektorn har använt ett riktat statsbidrag på 3,6 mkr bland annat för att öka kvaliteten på kommunens boenden genom mer personal, sociala aktiviteter, digitala hjälpmedel och utbildningar för personalen.
Medarbetare
Pandemin och höga krav på att alla medarbetare inom vård och omsorg ska vara helt symtomfria har inneburit hög sjukfrånvaro och även mycket frånvaro på grund av vård av barn. Heltid som norm som infördes under hösten har gjort det svårare att skapa effektiva scheman för personalen, men i början av 2023 ska nya scheman med 2/5-helger införas på alla särskilda boenden.
Fem av sju enhetschefer har nyanställts under året och den stora omsättningen av chefer har spridit oro i personalgrupperna.
Svarsfrekvensen på HME-enkäten (Hållbart medarbetarengagemang) var 66 procent. 85 procent tycker att deras arbete känns meningsfullt, 77 procent är insatta i verksamhetens mål och 75 procent ser fram emot att gå till jobbet. Utifrån enkäten ska sektorn under 2023 arbeta med att göra sektorns mål mer kända i verksamheterna.
Viktiga händelser
Året har inneburit mycket planering för nya avdelningar och flytt på Bäckaskog. I hemtjänsten infördes digitala lås vilket kommer att minska resor och underlätta för medarbetarna. Berghedens äldreboende, som tidigare drevs på entreprenad av en privat utförare, har gått över till kommunal regi. Heltidsresan har gjort att många medarbetare har gått upp från deltid till heltid.
Från och med den 1 juli 2022 får bara undersköterskor i hemtjänsten vara fast omsorgskontakt. Syftet med fast omsorgskontakt är att individen ska få mer kontinuitet, ökad trygghet och mer individanpassade och samordnande insatser i sin hemtjänst. Alla brukare har nu en fast omsorgskontakt. Ett sätt att öka brukarnöjdheten kan vara att planera ännu mer för att ge omsorgskontakten mer tid hos brukaren.
Framtiden
De äldre (invånare 80 år och uppåt) ökar och den psykiska ohälsan ökar i alla äldre åldersgrupper (65 år och uppåt). En utbildningssatsning på ”psykisk första hjälp” är planerad för all personal i kommunen.
Rehabiliteringspersonalen påbörjar tre projekt kring nya arbetssätt 2023 för att förebygga fall och förbättra rehabiliteringsinsatserna för att äldre ska kunna bo kvar längre hemma.
Den nya äldreomsorgslagen 1 föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 och ska leda till ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer. I lagförslaget ingår att den medicinska kompetensen i äldreomsorgen ska stärkas, ledningsansvarsrollen ska tydliggöras för verksamhetschefen för hälso- och sjukvård och ingen chef inom äldreomsorgen ska ha fler än 30 medarbetare. MAS- och MAR-funktionen 2 ska ersättas med en kvalitetsansvarig för hälso- och sjukvården och rehabilitering.
Lagen ställer även högre krav på mer individanpassade insatser samt att den som är fast omsorgskontakt i hemtjänsten ska vara utbildad undersköterska. Lagen kommer att gälla omsorg för personer över 65 år. För Vansbro innebär det en del omstruktureringar inom hemtjänsten då bara 35–65 procent av hemtjänstpersonalen är utbildade undersköterskor idag.
Arbetet med god och nära vård ska utvecklas, bland annat med en tydlig handlingsplan och ett stärkt samarbete mellan regionen och kommunen.
Etapp 1 av det nya äldreboendet på Bäckaskog är klart för inflyttning första kvartalet 2023. Etapp 2 innebär att 37 av 42 brukare från Söderåsens äldreboende kan flytta in i nya lägenheter på Bäckaskog våren 2024. Kvar blir då dagverksamhet för dementa och 1–2 avdelningar beroende på behovet av platser i särskilt boende 2024.