Händelser av väsentlig betydelse

Josef Lundkvist

Efter att ha levt med pandemin i två år fick samhället anpassa sig till nya förutsättningar då kriget i Ukraina inleddes i början av året. Eftersom kommunen väntade sig en stor flyktingvåg, initierade kommunchefen krisledningsarbetet. Även om flyktingvågen till Sverige inte blivit så omfattande är beredskapen fortfarande förhöjd och förberedelserna för flyktingmottagande pågick till mitten av juli.

Kommunen har gjort ett stort arbete med sin krisberedskap, och har bland annat genomfört övningar och tagit fram dokumentation av krisledning och kriskommunikation. Krishanteringen leds av en stab och stabsarbetet prövades i skarpt läge när Ryssland invaderade Ukraina, och Sverige väntade sig en flyktingvåg. Kommunchefen tillsatte då staben för att förbereda för de flyktingar som väntades komma till Vansbro. Arbetet genomfördes, men en större flyktingvåg uteblev. Staben fortsatte ändå under hösten med övningar och förberedelser.


Fortsatt påverkan av pandemin

Året började med ett ansträngt läge inom hälso- och sjukvården med stor sjukfrånvaro på grund av covid-19 och vakant enhetschefstjänst. Covid-19-pandemin fortsatte ha stor påverkan på resten av äldreomsorgen under årets första månader. Pandemiläget har lättat efter vintern, men påverkar fortfarande verksamheten i form av hög sjukfrånvaro och kohortvård.

Sjukfrånvaron minskade något jämfört med 2021 och var för helåret 10,2 procent, vilket är fortsatt höga siffror. Sjukfrånvaron över 60 dagar minskade och den korta frånvaron fortsatte öka, vilket till stor del kan bero på rekommendationerna att stanna hemma vid minsta symtom. Trots att pandemin avtar har den ändå haft stor inverkan på kommunens medarbetare och personalförsörjning. Fortsatta rekommendationer om att stanna hemma vid symtom har främst påverkat de verksamheter där medarbetare måste vara på plats och inte kan jobba hemifrån.


Samverkan för suicidprevention

Vansbro kommun har länge varit hårt drabbat av många suicidfall (självmordsincidenter) i proportion till befolkningsmängden. En arbetsgrupp med representanter från kommunen, Region Dalarna, räddningstjänsten och polisen fick i uppdrag att samverka om att ta fram en handlingsplan för suicidförebyggande arbete i kommunen.

En viktig och omfattande insats som kommunen beslutat om i handlingsplanen är att, under en flerårsperiod, utbilda all sin personal i MHFA (Mental Health First Aid). Utbildningen ger bland annat kunskap om hur man känner igen och kan gripa in vid kriser som exempelvis självskadebeteende, självmordsrisk, panikattacker, trauma och akuta psykostillstånd.


Projekt för ökad skolnärvaro

Ett skolnärvaroprojekt (PIA) startade i samverkan med två andra kommuner. Projektet handlar om att förebygga skolavhopp och problematisk skolfrånvaro och öka elevers möjlighet att göra genomtänkta och informerade gymnasieval. Kommunerna vill utveckla ett hållbart arbetssätt och samverkansformer kring de elever som behöver extra insatser för att klara sin utbildning i grundskolan. Målet är att fler elever ska slutföra grundskolan med gymnasiebehörighet.


Gröna vägen och laddplats för elbilar

Vansbro kommun fick sin första stora laddplats för elbilsladdning med åtta snabbladdningsstationer som drivs i privat regi. Ett annat projekt är Gröna vägen där kommunerna Malung-Sälen, Vansbro och Smedjebacken samverkar om en ansökan om 100 procents bidrag för etablering av lastbilsladdning. Projektet pågår och väntas bli klart under 2023 och resultera i tre snabbladdare för elbilar och tungtrafik.


Förändringar, beslut och byggprojekt

Ett nytt och modernt intranät har utvecklats under hösten och lanseras första kvartalet 2023. Det nya intranätet ska bli ”den digitala arbetsplatsen” för alla anställda i Vansbro kommun.

Den 1 april 2022 övergick hemtjänsten och äldreboendet på Bergheden i Äppelbo till kommunal regi, tillsammans med ett tjugotal fast anställda och ett antal timvikarier.

Om- och tillbyggnaden av äldreboendet Bäckaskog startade den 14 februari, en investering på 108 mkr. Etapp 1 beräknas bli färdigställd första kvartalet 2023 och etapp 2 startar i början av 2023.

I arbetet med en ny näringslivsstrategi har kommunen etablerat ett antal fokusgrupper. Kompetensförsörjning är det viktigaste området för kraftsamling och samverkan. Kommunen har därför anställt en projektledare som arbetar med frågan för hela kommunen. Heltidsresan, som har gjort att fler arbetar heltid inom äldreomsorgen, är en av de åtgärder kommunen gör för att lösa kompetensförsörjningen.

Kommunen placerade sig på plats 19 i den årliga rankningen över kommunernas näringslivsklimat. Det var en förbättring med 13 platser sedan 2021 och Vansbro ligger högst av Dalarnas kommuner.

Sotning och brandskyddskontroller planeras övergå till Brandkåren Norra Dalarna. Målet är att verksamhetsövergången ska ske i månadsskiftet april/maj 2023.

En upphandling för att bygga en ambulansstation åt Region Dalarna, i anslutning till räddningsstationen, avbröts hösten 2022. Projektet har gjort ett omtag och upphandlingen ska göras 2023. Investeringen kommer att finansieras av hyresintäkter.

I april beslutade kommunen att bidra till fortsatt projektering av Möjligheternas arena vid Vansbrosimningens målgång. Området är tänkt att fungera som arena under Vansbrosimningen och resten av året som arena för motions- och fritidsaktiviteter. Genom att skapa ett levande rekreationsområde kan ytan användas till så mycket mer än idag, som julmarknader, idrottsdagar eller vinterkonserter med mera. Den tänkta arenan ska omfatta en inomhushall med konstgräs.

Under våren beslutade kommunen att påbörja detaljplanearbete för handel och småindustri i västra Vansbro. Vansbro Västra är idag exploaterat med handelsverksamhet, och för att fortsätta utvecklingen behöver området planläggas. Syftet är att möjliggöra ytterligare handel och småindustri i området. Även en sträckning efter E16 mot Vansbro för gång- och cykelväg ingår i planerna.

I december nystartades bioverksamheten i Teatern. Det blev möjligt genom ett samarbete mellan kommunen, Film i Dalarna, privatpersoner och Vansbro kultur- och riksteaterförening.

Arbetsmiljöverket följde upp sin inspektion av det systematiska arbetsmiljöarbetet på ledningsnivå som gjordes 2021. Den handlingsplan som kommunen tog fram 2021 är genomförd och kommunen gjorde ett stort arbete med att tydliggöra rutiner och arbetssätt. Arbetsmiljöverket meddelade våren 2022 att de var nöjda med de genomförda åtgärderna.

Hela året har kommunen arbetat med chefers arbetsmiljö och tagit fram en handlingsplan kring chefernas organisatoriska förutsättningar.