Vännäs 2019 – nytt befolkningsrekord!
Vännäs kommun blev 87 invånare rikare 2019. Årets ekonomiska resultat var bra, men överskottet bestod bara av tillfälliga poster. Det gör att kommunen fortfarande måste vidta åtgärder för att klara de ekonomiska utmaningarna. Om detta och mycket mer kan du läsa i kommunens årsredovisning. Det här är en sammanfattning av den.
Årsredovisningen är kommunstyrelsens rapport till kommunens högsta organ, kommunfullmäktige. Den ska visa hur det gick med målen för verksamhet och ekonomi.
Kommunfullmäktige bestämmer vilka övergripande mål som ska gälla. De delas in i fyra områden – eller perspektiv – som kallas medborgare, samhällsutveckling, medarbetare och ekonomi. Varje nämnd hade sedan egna, specifika mål för varje perspektiv. Kommunfullmäktiges övergripande mål nåddes delvis.
Ekonomi
Enligt lagen får kommunen inte gå med underskott. Den måste ha en god ekonomisk hushållning. I Vännäs har kommunfullmäktige bestämt att resultatet ska vara ett överskott motsvarande 2 procent av skatter och statsbidrag. Överskottet är bland annat till för att det ska finnas en buffert för att ekonomin ska kunna vara långsiktigt hållbar.
År 2019 var resultatet 4,7 procent eller 28,2 miljoner kronor. Det var bra, särskilt som tuffare tider väntar. Överskottet berodde dock helt och hållet på plusposter av engångskaraktär, som inte inträffar alla år.
Kommunfullmäktige fastställer en budget som nämnderna, förvaltningarna och verksamheterna ska följa. Den enda nämnden som klarade det helt och hållet var barn- och utbildningsnämnden. Alla andra redovisade underskott. Vård- och omsorgsnämnden hade ett underskott på nära 18 miljoner kronor. Det berodde framförallt på ökade kostnader för placeringar, men också på dyrare äldreomsorg och ökade kostnader för försörjningsstöd. På grund av det stora underskottet fick nämnden strikta krav på sig att vidta åtgärder.
Vännäs hade i många fall högre kostnader än vad kommunens struktur motiverar och jämfört med andra kommuner. Kommunens strategi för ekonomisk hållbarhet innebär bland annat att kostnaderna år 2022 inte ska överstiga de motiverade med mer än cirka 7 procent.
Medborgare
Renhållning, vatten och avlopp och räddningstjänst tyckte invånarna i Vännäs kommun fungerar bra. Höga betyg fick också förskolor, grundskolor och utbildningsmöjligheter. Den generella tryggheten var bra. Däremot nådde inte kommunen målen för trygg utemiljö, bostäder och vägstandard. Underhållet av gång- och cykelvägar och gator har fått stå tillbaka på grund av besparingar och bostadspriserna har ökat.
Kommunen hade betydligt lägre tillgänglighet och svarsfrekvens via e-post och telefon än andra kommuner. Däremot var bemötandet gott.
Samhällsutveckling
Eleverna trivdes och kände sig trygga i grundskolorna, men kunskapsresultaten var för låga. Skolorna arbetar bland annat med matematikprojekt för att förbättra resultaten.
Det samma gällde Liljaskolan. Särskild de yrkesförberedande programmen hade svårt med måluppfyllelsen. Skolan fortsätter att arbeta med att förbättra närvaron.
Vännäs backade från plats 78 till 125 i Svenskt Näringslivs mätning om näringslivsklimat. Betygspoängen låg på ungefär samma nivå som 2018, men fler kommuner fick högre poäng.
En e-tjänsteportal lanserades som ska underlätta för medborgare, företag, föreningar och verksamheter. Där finns nu ett femtiotal e-tjänster, om allt från att söka tillstånd för att kompostera hushållsavfall, söka försörjningsstöd och färdtjänst till att lämna medborgarförslag och klagomål.
Befolkningen ökade med 87 personer. Fler föddes, invandrade och flyttade in från andra delar av Sverige. Bostadsområdet Älvdala blev färdigt, liksom många småhus i Vännäsby. Om befolkningen fortsätter att öka i samma takt passerar kommunen 9 000 invånare 2021.
Behovet av platser i särskilt boende minskade. Därför beslutade fullmäktige att inte bygga ett helt nytt sådant, utan istället bygga om befintliga lokaler. Däremot behövs fler trygghetsboenden i kommunen. Äldreomsorgen håller på att struktureras om till att bli mer rehabiliterande, så att fler kan bo kvar hemma med stöd av hemtjänst.
Medarbetare
I målen för medarbetare ingår att de ska trivas, att ledarskapet ska vara gott, arbetsvillkoren jämställda, att 65 procent av den kvinnliga personalen ska ha heltidsanställningar och att sjukfrånvaron ska vara högst 5 procent.
Den totala sjukfrånvaron uppgick till 6,8 procent. Det var en liten minskning från 2018. Kvinnors sjukfrånvaro var 7,7 procent och mäns 3,9 procent. Allra högst var sjukfrånvaron i vård och omsorg med 9 procent. Gruppen 29 år och yngre hade inte längre mest sjukfrånvaro, utan det var medarbetare 50 år och äldre. Kommunstyrelsen beslutade att satsa 750 tkr på att minska sjukfrånvaron.
Kommunen hade 1 151 medarbetare, 5 fler än 2018. Andelen heltidsanställda ökade något till drygt 65 procent. Några förvaltningar nådde målet att 65 procent av de tillsvidareanställda kvinnorna ska ha en heltidsanställning. Lägst andel fanns i vård- och omsorgsförvaltningen med drygt 43 procent.
Framtid
Konkurrens om kompetensen
Från 2020 ökar antalet medarbetare som går i pension. Särskilt många är undersköterskor, boendehandledare, lärare, förskollärare och ledare. Konkurrensen om arbetskraften är hård i regionen och gör det svårt att rekrytera nya medarbetare. Det gäller även sjuksköterskor och socionomer. Fler medarbetare behöver arbeta heltid. Samtidigt har Vännäs har en hög ungdomsarbetslöshet och flera unga saknar gymnasiekompetens.
Digitalisering för ökad effektivitet
Digitaliseringen fortsätter. Verksamheterna behöver snabbare anpassa sig till samhällets förändrade krav. Ansökningar av olika slag, trygghetsåtgärder, planer och all slags administration hör till områden som vinner i effektivitet och resurshushållning genom digitaliseringen. Informationssäkerheten glöms inte bort i sammanhanget. En policy håller på att tas fram och alla medarbetare erbjöds en e-utbildning om digital säkerhet.
Krisberedskap
Kommunerna får en tydligare roll i totalförsvaret. Hur verksamheterna ska prioritera i händelse av kris och/eller krig analyseras. Kommunen behöver investera i skalskydd och besluta om vilka medarbetare som behöver säkerhetsklassas och krigsplaceras.