Liljaskolan

Verksamhetsidé

  • Styrelsen ska verka för att Liljaskolan erbjuder gymnasieutbud av hög kvalitet för både yrkes- och högskoleförberedande gymnasieprogram, samt ett rikt utbud av vuxenutbildning där uppdrag i nära samverkan med arbetsmarknaden eftersträvas.
  • Liljaskolan ska ge eleverna bästa möjliga grund för att möta framtidens krav. Utbildningarna ska attrahera ungdomar och vuxna av olika kön, etnicitet och social bakgrund.

Händelser av väsentlig betydelse

  • Liljaskolan hade hösten 2019 färre elever än budgeterat och prognostiserat, trots en positiv trend föregående år med fler elever än förväntat och fler som sökte i första hand.
  • Liljaskolan hade tidigare ett stort språkintroduktionsprogram, där merparten av eleverna var ensamkommande flyktingar. Med tiden har antalet elever minskat kraftigt på grund av politiska beslut. Det har medfört ett behov av att se över organisationens struktur och personalens omfattning.
  • Styrelsen beslutade att starta naturvetenskapsprogrammet (NV) med ett krav på 8 förstahandssökande elever i första sökomgången för att få starta till höstterminen. Antalet sökande nådde inte kravet. Samma premisser gäller för en start hösten 2020.
  • Skolverket förändrade gymnasieskolans introduktionsprogram från den 1 juli. Hemkommunen är nu skyldig att erbjuda obehöriga elever plats på något av de fyra introduktionsprogramsalternativen förutom programinriktat individuellt val. Liljaskolan måste behålla beredskap för det.

Nämndens resultat i korthet

diamond1 Ekonomi – låg måluppfyllnad
plus Medborgare – uppfyllt
circle1 Samhällsutveckling – delvis uppfyllt
plus Medarbetare – uppfyllt.

Ekonomi diamond1

Liljaskolan redovisade ett resultat på 1,1 mkr, vilket var 0,5 mkr mindre än resultatkravet och budgeten på 1,6 mkr.

Resultatet för gymnasieskolan blev 0,8 mkr mindre än budgeterat. Underskottet berodde främst på lägre intäkter än budgeterat och färre elever i snitt på läsårets sista termin än prognostiserat.

Åtgärd: Styrelsen följer upp det prognostiserade elevantalet kontinuerligt under läsåret.

Elevboendets underskott handlade till största delen om sämre beläggning på de få fastigheter som kvarstår för elevboende.

Resultatet för vux påverkades av intäkter från andra kommuner, som inte var budgeterade.

Styrelsens övriga verksamheter hade marginella avvikelser från budget.

mkr
Område
2019
Bruttokostnad
2019
Bruttointäkt
2019
Nettokostnad
2019
Budgetavvikelse
2018
Nettokostnad
Liljaskolans styrelse
Skolans styrelse – 0,4 0,0 – 0,4 0,0 – 0,4
Gymnasieskola – 107,1 106,2 – 0,9 – 0,8 2,4
Vux – 10,3 12,6 2,3 0,3 1,7
Uppdragsutbildning – 0,2 0,4 0,2 0,1 – 0,1
Elevboende – 2,3 2,2 – 0,1 – 0,1 0,0
Summa – 120,3 121,4 1,1 – 0,5 3,6

Medborgare plus

Målet medborgarna är positiva till Liljaskolan innefattar två indikatorer, varav den ena är andelen avgångselever från Hammarskolan som väljer Liljaskolan och den andra är att medborgarna är positiva till Liljaskolan. Andelen avgångselever som påbörjade studier vid Liljaskolan hösten 2019 uppgick till cirka 50 procent. Synen bland kommunens medborgare på utbildningsmöjligheterna var positiv. SCB:s nationella mätning visade att gymnasieskolan i Vännäs kommun hade medborgarnöjdhetsindex 63 av 100 (medelindex nationellt var 56). I området mäts bemötande och tillgänglighet. Sedan 2017 har medborgarnas nöjdhet med gymnasieskolan ökat från index 55. Det innebär att förvaltningen nådde målet.

Samhällsutveckling circle1

Vad gäller målet att alla elever ska ha en stimulerande lärandemiljö nådde styrelsen målet delvis. Målet mäts med sex indikatorer som var och en mäter olika delar av begreppet stimulans. Sett till närvaroindikatorn uppnåddes målet delvis med en närvaro på 84 procent. För att öka närvaron ytterligare och nå målet 90 procent ska Liljaskolan fortsätta arbetet med mentorskapet, frånvarorutinen och med att skapa meningsfull undervisning.

Det var 92 procent av eleverna som inte upplevde sig kränkta på skolan, en ökning med 1 procentenhet jämfört med 2018. Det innebar ett delvis uppnått mål. Skolan fortsätter 2019/2020 arbetet med en skolvärd som bidrar till ökad social interaktion. Skolan tror att goda sociala relationer minskar antalet kränkningar. Glädjande nog upplevde skolans elever att de har en god studiero (snitt 3,1 av 4), att de får stöd och hjälp (snitt 3,4 av 4) och att skolans pedagogiska personal har höga förväntningar på dem (snitt 3,5 av 4).

Den indikator som är och kommer att vara svår att uppnå är att Liljaskolans utbildningar ska attrahera fler än 14 procent av regionens årskurs 9-elever att söka Liljaskolan i första hand. Med en snäv region (Umeå, Vännäs, Lycksele) antogs cirka 9 procent till Liljaskolan. Styrelsen bör jobba med utbud, efterfrågan samt attraktion av skolan och alla dess delar.

Liljaskolan hade svårt att nå målet om alla elevers förutsättningar att nyttja sin maximala potential. Andelen F-betyg och betyg på A- och B-nivå var inte tillfredsställande. När det gällde F-betygen var det främst gymnasiekurser på yrkesförberedande program som hade svårt med måluppfyllelsen. Skolans mål är att alla elever ska nå minst E i samtliga kurser. Att inte målet nåddes handlar om ett antal saker, såsom exempelvis låg närvaro, låg motivation samt behov av anpassningar, extra anpassningar och särskilt stöd. Närvaro är skolans prioriterade mål 2019/2020. Meningsfullhet är på ämneslagsnivå ett nyckelbegrepp som återkommer i det strukturerade kvalitetsarbetet. Den pedagogiska personalen jobbar kontinuerligt med att hitta nya utmaningar för att göra undervisningen meningsfull. Vad gäller anpassningar och stöd kommer skolans specialpedagoger och skolpsykolog att jobba mer stöttande gentemot pedagogerna för att öka kunskap och metodik om anpassningar och extra anpassningar.

Liljaskolan

Andelen yrkesexamina uppgick till 81 procent. Skolans eget mål 2018/2019 var 80 procent. Målet 2019/2020 är 85 procent. För att öka måluppfyllelsen krävs högre närvaro, tidigare specialpedagogiska insatser och meningsfull utbildning i samtliga kurser.

Vad gäller skolans arbete för en hållbar utveckling är det svårt att mäta målets två indikatorer. Det finns ingen vedertagen definition på miljöklassade fordon, men Liljaskolan arbetar med att få en modern maskin- och fordonspark genom att kontinuerligt byta maskiner och fordon i enlighet med rådande upphandlingar och rön om miljöklassningar. Det finns inte heller något system på skolan för att mäta andelen verksamheter som anses genomföra hållbar avfallshantering. Skolan arbetar med att hantera miljöfarligt avfall i verkstäder och servicehallar samt källsortering över hela skolan.

Liljaskolan satsade 2018/2019 extra på undervisningen i entreprenörskap. Det gav goda resultat. Liljaskolan deltog med fyra UF-företag i regionfinalen. Tre av dem fick via sina prestationer delta i Sverigefinalen med fina resultat även där. Utöver elevernas goda resultat fick en av skolans entreprenörskapslärare utmärkelsen Årets UF-lärare i Västerbotten. Därtill nådde Liljaskolans vuxenutbildning en mycket hög nivå av anställningsbarhet. Sammantaget medförde det att Liljaskolan nådde målet för företagsamhet med goda resultat.

Det är tydligt att Liljaskolan behöver fokusera mer på stimulans och ledning för att eleverna ska nå en högre grad av måluppfyllelse. Det genomsyrar också skolans prioriterade mål läsåret 2019/2020, där närvaro, andel examina och höga meritvärden ska genomsyra hela organisationens planering och undervisning.

Medarbetare plus

Samtliga mål inom området medarbetare uppnåddes. På Liljaskolan trivs medarbetarna mycket bra och medarbetarindex visade ett värde på 5,6 av 6. Dessutom tycker personalen på Liljaskolan att förvaltningens ledare gör ett fullgott arbete. Ledarskapsindex visade ett värde på 4,8 av 6. Skolan jobbar kontinuerligt ur ett jämställdhetsperspektiv och en del i det arbetet är att vara en jämställd skola även när det gäller fördelningen mellan anställda män och kvinnor. År 2019 arbetade cirka 46 procent kvinnor och 54 procent män på Liljaskolan. Även anställningsgraden var god på Liljaskolan. Cirka 89 procent av skolans personal hade en heltidsanställning, 88,5 procent kvinnor och 89 procent män. Sjukfrånvaron var tillfredställande med en årssjukfrånvaro på 3,6 procent.

Mål som grundar sig på indikatorer som mäts via medarbetarenkäten visar resultaten på 2018 års enkät.

Framtid och förväntad utveckling

Sammanfattningsvis är bedömningen att framtiden ser ljus ut för Liljaskolan. Med en sund och god ekonomi som är långsiktigt hållbar kan Liljaskolan strategiskt satsa vidare på att utveckla såväl kvaliteten på undervisning som på lokaler, läromedel och lärverktyg.

En av styrelsens och Liljaskolans viktigaste satsningar kommande läsår och framöver är på huvuduppdraget: Att stimulera lärande hos eleverna för ökad måluppfyllelse och förbättrade studieresultat. Elever och i synnerhet elever i behov av särskilt stöd behöver stimuleras och ges stöd för att nå sin maximala potential. Detta arbete kräver prioriteringar och systematik i både ekonomi och kvalitetsarbete.

Enligt nationell statistik fortsätter antalet elever i gymnasieålder att öka de kommande åren. Det innebär att Liljaskolans möjligheter att anta elever på alla tillgängliga platser ökar. Skolans program är sådana som Liljaskolans styrelse valt att satsa på. Målet framöver är att bygga verksamheten runt dessa program. Det är också viktigt för Liljaskolan att fortsätta arbetet med att vara ett attraktivt val för medborgarna i kommunen.

I den ökade konkurrensen om utbildad arbetskraft är det viktigt att Liljaskolans styrelse i framtiden prioriterar förebyggande åtgärder, för att medarbetarna ska må så bra som möjligt och vilja stanna på skolan. Kommunikation, delaktighet och närvarande ledare är något som behöver prioriteras även framöver.