Händelser av väsentlig betydelse

  • Kommunstyrelsen beslutade att kommunledningskontoret och samhällsbyggnadsförvaltningen ska bli en förvaltning från och med den 1 januari 2020.
  • Kommunfullmäktige beslutade att städenheten ska övergå till ett dotterbolag till Vännäs Fastigheter AB, även det från och med 1 januari 2020.
  • Den 1 januari 2019 bildades Region Västerbotten. Det innebar att Västerbottens läns landsting, Regionförbundet Västerbottens län och vissa uppgifter som hanterades av Länsstyrelsen i Västerbotten fördes samman i en ny organisation, Region Västerbotten. Region Västerbotten ansvarar för områden som bidrar till den regionala utvecklingen i hela länet. Hälso- och sjukvård är den största verksamheten, andra områden är kollektivtrafik, infrastruktur, kompetens- och utbildningsfrågor, hållbarhet, digitalisering, samhällsplanering, innovation och näringslivsutveckling, internationella frågor, besöksnäring och kultur.
  • Kommunstyrelsen beslutade att satsa 750 tkr på att minska sjukfrånvaron i verksamheterna.
  • Kommunfullmäktige beslutade efter en utredning, att förskoleköken ska kvarstå i barn- och utbildningsförvaltningens organisation.
  • En e-tjänsteportal lanserades under våren, där en rad e-tjänster samlas i syfte att underlätta för medborgare, näringsidkare, föreningsliv och verksamheter.
  • Den nya mandatperioden för de förtroendevalda i nämnder och styrelser inleddes den 1 januari.
  • Fullmäktige beslutade att upphäva det tidigare beslutet om ett nytt särskilt boende och istället bygga om befintliga lokaler till ett nytt särskilt boende.
  • Val till Europaparlamentet genomfördes den 26 maj. Valdeltagandet var i Vännäs kommun 52 procent, vilket var en liten ökning med 2,2 procentenheter sedan föregående val. Valdeltagandet i hela landet var 55,3 procent. I Vännäs kommun förtidsröstade 44 procent av de röstande.
  • Vård- och omsorgsnämnden beslutade att avveckla 11 korttidsplatser.
  • Några större investeringar pågår. Det är reparation och nybyggnad i Klockaren (budget 10 mkr) och investering i ishallen och omklädningsrum (budget 7,5 mkr). Båda investeringarna är fleråriga projekt.
  • En utredning genomfördes i äldreomsorgen. Den visade att kommunen hade fler boendeplatser (både korttids- och särskilt boende) än jämförbara kommuner. Det beslutade nybygget av SÄBO-platser kan därför skjutas ett antal år på framtiden. Kommunfullmäktige beslutade under hösten att avbryta det pågående projektet. Vännäs Fastigheter var kontrakterat för att bygga. Redan nedlagda kostnader i projektet är cirka 16 mkr exklusive moms. Kommunfullmäktige beslutade att projektet i dess helhet säljs till Vännäs kommun och försäljningen genomförs 2020. Projektet kan antingen säljas till en annan aktör eller nyttjas av kommunen själv, när behov av fler boendeplatser uppstår. Eventuella behov av att skriva ner värdet i projektet prövas årligen.
  • Ytterligare en effekt av utredningen var att verksamheten inom äldreomsorgen började struktureras om. Det går i korthet ut på att minska antalet korttidsplatser och påbörja omställningen till mer rehabiliterande insatser, för att på så sätt bidra till att fler kan bo kvar hemma med stöd av hemtjänst.
  • År 2018 inledde kommunen ett arbete för att minska andelen personer som uppbär försörjningsstöd. Arbetet mynnade bland annat ut i Jobbsteget, en verksamhet inom vård- och omsorgsförvaltningen. Vidare erhöll kommunen i samarbete med Arbetsförmedlingen resurser i form av ett arbetsmarknadspolitiskt projekt för att få fler personer till studier eller egen försörjning. Insatsen pågår 2020. I slutet av 2019 vände trenden med ökande försörjningsstöd.
  • Länets kommuner och Region Västerbotten beslutade att 2020 skatteväxla om kollektivtrafiken. Beslutet innebär att vissa ansvars- och arbetsuppgifter växlas från kommunerna till Region Västerbotten och att skattesatsen justeras upp i regionen och ner i kommunerna, för att vara kostnadsneutral för medborgarna. Den långsiktiga effekten för Vännäs är att kommunens skatteintäkter minskar med cirka 1,2 mkr, men på grund av en förändring av fördelningen av kostnaderna kommunerna emellan, sänks kommunens kostnader inte med lika mycket, varför nettoeffekten innebär en fördyring för Vännäs kommun med cirka 1,0 mkr.
  • Vännäs kommun har tre gemensamma nämnder där det finns avtal som säger att eventuella underskott fördelas bland kommunerna. Budgetprocessen för de gemensamma nämnderna sågs över och från 2020 sker processen på ett nytt sätt, som ska leda till större insyn och kontroll över ekonomin.
  • Ansökan om att få bilda ett biosfärområde, Vindelälven-Juhtatdahka, godkändes av UNESCO i juni. Vännäs kommun är nu del av ett biosfärsområde.
  • Uppdraget Handlingsplan för ekonomi i balans slutredovisades. Kommunen fortsatte sitt arbete inom ekonomistyrning genom att ingå i SKR:s projekt Prislappsmodellen.