Plan- och miljönämnden

Verksamhetsidé

  • Nämnden ska verka för en god bebyggd miljö, en trygg och säker kommun, ett hållbart nyttjande av naturvärden och säkra livsmedel.

Händelser av väsentlig betydelse

  • Under våren utbildade räddningstjänsten alla styrkeledare i skogsbrandssläckning i samverkan med Umeåregionens brandförsvar.
  • Räddningstjänsten startade en gemensam utredning om systemledning i Norr- och Västerbotten efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, lagt fram ett regeringsförslag om hur man tillsammans ska klara av större händelser.
  • En ny räddningschef anställdes i slutet på året och tillträder i mars 2020.
  • För att underlätta för medborgarna har e-tjänster tagits i bruk på samtliga avdelningar.
  • Miljö- och hälsoskyddsavdelningen och plan- och byggavdelningen blev den 1 januari en avdelning, miljö- och byggavdelningen, som leds av en avdelningschef.
  • På grund av personalomsättning fick en del arbete med detaljplaner läggas ut på en konsult.
  • Det har byggts många en- och tvåbostadshus i Vännäs de senaste åren och de kommunala tomterna i Vännäsby bebyggdes betydligt fortare än planerat. Det resulterade i att kommunen nästan helt saknade kommunalt tomtutbud där 2019. Arbetet med att ta fram nya detaljplaner för villatomter pågår fortlöpande.
  • Arbetet med en digitaliserad samhällsbyggnadsprocess påbörjades.
  • Miljö- och byggavdelningen har aldrig tidigare haft så många ärenden som 2019. En bidragande orsak var införandet av matavfallssortering, eftersom anmälan av kompost ska lämnas till nämnden.
  • Förvaltningen samverkar fortlöpande med andra kommuner. Framförallt samverkan mellan byggnadsinspektörerna i kranskommunerna ökade. Ett arbete med gemensam plan- och byggtaxa genomfördes.
  • Miljö- och byggavdelningen hade kvällsöppet under SEE-veckan, som ett led i att öka avdelningens tillgänglighet.
Plan och miljonamnden

Nämndens resultat i korthet

rline Ekonomi – mycket låg måluppfyllnad
plus Medborgare – uppfyllt
plus Samhällsutveckling – uppfyllt
plus Medarbetare – uppfyllt.

Ekonomi rline

Plan- och miljönämnden uppfyllde inte målet för budget i balans med ett underskott på totalt 0,9 mkr.

Det är räddningstjänsten som står för underskottet, 1,1 mkr. Främst var det personalkostnader som överskred budget med 0,7 mkr. En del andra kostnader var också ganska höga, som till exempel för arbetskläder, drivmedel samt transport- och resekostnader. Även intäkterna var högre än budgeterat. Räddningstjänsten stoppade utbildningarna och även utbildningarna för C-körkort. Det medför dock att utbildningsbehovet blir större 2020.

Miljö- och byggavdelningen gjorde ett plusresultat på 0,2 mkr. Enligt nämndens åtgärdsplan för att få en budget i balans minskade avdelningen anställningsgraden för en vikarie på miljösidan. Ökade intäkter för arbete med detaljplaner påverkade också resultatet positivt.

mkr
Område
2019
Bruttokostnad
2019
Bruttointäkt
2019
Nettokostnad
2019
Budgetavvikelse
2018
Nettokostnad
Plan- och miljönämnden – 0,2 0,0 – 0,2 0,0 – 0,2
Räddningstjänst – 8,5 1,3 – 7,2 – 1,1 – 6,7
Miljö- och byggavdelning – 5,1 2,8 – 2,3 0,2 – 2,5
Summa – 13,8 4,0 – 9,8 – 0,9 – 9,4

Medborgare plus

Ingen mätning genomfördes 2019. Bedömningen görs med utgångspunkt från den tidigare mätningen och egen bedömning. För miljö- och byggavdelningen kan tillgängligheten på telefon vara begränsad på grund av att tillsyn och annan handläggning sker utanför kontoret. Avdelningen hade en dialog med växeln och såg över rutinerna kring telefon. Förhoppningsvis ger det ett bättre resultat för tillgänglighet vid nästa mätning. Ansökningarna via webben ökade och förhoppningen är att medborgarna ska uppleva att det är enklare med e-tjänster.

Samhällsutveckling plus

Målet för samhällsutveckling uppfylldes. Nöjd kund-index för avdelningarna varierade, vilket medförde att målet för ett väl utvecklat näringslivs delvis uppfylldes. Ingen mätning genomfördes 2019. Ett nytt mål som går att mäta mer regelbundet sattes för 2020. Dessutom påbörjades ett arbete med tydligare information om bygglovsprocessen samt om stöd vid ansökningar och anmälningar riktade till både företagare och medborgare.

Medarbetare plus

Målet för medarbetare uppfylldes. Medarbetarna trivs och tycker att de har bra ledare som utför ett gott ledarskap. Skillnaden i anställningsgrad uppfylldes delvis på grund av en överrepresentation av kvinnor bland tjänstepersonerna i verksamheterna, medan det i nämnden totalt, med deltidsbrandmännen inräknade, finns en överrepresentation av män.

Framtid och förväntad utveckling

Den stora utmaningen för räddningstjänsten är att kunna behålla personal och fortbilda brandmän och styrkeledare. MSB kräver att det ska finnas en systemledning i räddningstjänsterna i landet för att man lättare ska kunna hjälpas åt vid större händelser. Det kommer ett lagförslag det första kvartalet 2020, som ger kommunen information om hur systemledningen ska utformas och vilka kostnader det kan innebära.

Den stora omsättningen av brandmän som rått ett tag minskade något. Därmed bör kostnaderna för utbildningar med mera minska. Fortbildning av styrke- och räddningsledarna är ett måste för att räddningstjänsten ska kunna möta det förändrade klimatet med översvämningar, skogsbränder och annat som ställer allt högre krav på räddningstjänsten, men även på nämndens övriga avdelningar.

Ett ökat tryck på detaljplaner och en mer rättvis plan- och byggtaxa kan komma att resultera i att nämnden kan självfinansiera ökad tjänstgöring på byggområdet, för att på så sätt delvis minska arbetsbelastningen. Nämnden ökade tjänstgöringsgraden, så att alla nu har en heltidsanställning i grunden. Det resulterar i ett tillskott för byggsidan på cirka 25 procent 2020. Vid ett fortsatt stort tryck för byggande i kommunen kommer ytterligare åtgärder att behöva vidtas.

Arbetet med att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen påbörjades. En viss oro finns för att det arbetet kommer att ta en hel del tid och ekonomiska resurser i anspråk flera år framöver.

Som en del i klimatarbetet drev nämnden att Vännäs kommun ska delta i Glokala Sverige, ett Agenda 2030-arbete som Sveriges Kommuner och Regioner driver.


Uppföljning av uppdrag

Plan- och miljönämnden fick i 2019 års budget uppdraget av kommunfullmäktige att genomföra följande åtaganden:

Uppdrag eller direktiv
Plan- och miljönämnden
Resultat
Genomfört/delvis genomfört/ej genomfört
Kommentar
Åtgärder för att minska sjukfrånvaron ska särskilt prioriteras. Trivsel och bra arbetsmiljö jobbade nämnden mycket med 2019. Nämndens verksamheter hade en låg sjukfrånvaro 2019.