Verksamhetsområde 13
Vatten och avlopp

Mål och resultat

Verksamhetsområdet har i stort legat i fas med sina mål och uppdrag. Samtliga kvalitetsgarantier har uppfyllts. Taxor och avgifter ligger på en väl anpassad nivå för att klara ett noll­resultat även på lite längre sikt.

Verksamheten

Både ledningsförnyelse och arbetet med att inventera och åtgärda felkopplade dagvattenledningar har fortsatt, vilket fortlöpande bidrar till att minska riskerna för översvämningar, skador och miljöpåverkan. Den torra och ­varma våren och sommaren samt en fortsatt nederbördsfattig höst har medfört lägre dagvattenflöden, vilket i viss mån även minskat tillflödena till spillvattennätet. Den varma sommaren innebar samtidigt ett klart högre leverans­behov av renvatten. Tidvis nådde de vattenproducerande anläggningarna i länet maximal produktionskapacitet. Information lades ut till alla abonnenter med rekommendationer om allmän vattenbesparing och restrik­tivitet med att använda renvatten. Förhållandena förbättrades gradvis mot slutet av sommaren och återgick i stort till de normala under hösten. ­Fjärravläsning av vattenmätare fort­satte att införas inom vissa kund­segment, vilket underlättar debiteringen och gör den säkrare. Fler webbaserade e-tjänster i verksamhetssystemet har ökat möjligheterna för abonnenter att se egna uppgifter. Systemlösningen gör det även möjligt att bevaka onormal förbrukning, vilket i vissa fall gjort att läckage kunnat upptäckas snabbare.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

Regionens fortsatta expansion och ­befolkningsökning påverkar även anslutna VA-verksamheter genom krav på bättre avloppsrening och ökat leveransbehov av dricksvatten. För att hantera ett åldrande ledningsnät och behålla en hög vattenkvalitet och leveranssäkerhet behöver reinvesteringarna för förnyelse av ledningsnät och anläggningar utökas.