Verksamhetsområde 3
Individ- och familjeomsorg

Mål och resultat

Medborgarfokus – varje Tyresöbo i centrum

Det viktigaste för att medborgaren ska få rätt insatser är att det finns en väl fungerande samverkan både mellan kommunens verksamheter och med andra aktörer, som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, hälso- och sjukvården och Polisen. Arbete pågår med att bygga upp samverkan efter några år av extremt hög personalomsättning.

Blomstrande näringsliv

Tyresö kommun har en låg andel invånare som behöver ekonomiskt bistånd, men under 2018 har fler hushåll fått bistånd och tiden med stödet har ökat. I det fortsatta arbetet för ökad självförsörjningsgrad är samverkan med andra myndigheter ett prioriterat område som behöver utvecklas.

God och långsiktig hushållning med effektiva verksamheter

Årets resultat för hela individ- och familjeomsorgen, IFO, inklusive mottagandet av ensamkommande barn och ung­domar, blev ett underskott mot budget med 23 mnkr. Det innebär att målet att driva verksamheten inom ramen för tilldelade resurser inte nåddes. Verksamheten har arbetat med åtgärder för att nå en budget i balans.

Under året har verksamheterna utvecklat effektivare arbetssätt. Flera processkartläggningar har genomförts och möjliga processer som kan digital­iseras har identifierats.

Attraktiv arbetsgivare

Personalsituationen var fortfarande stabil. Sjukfrånvaron har också minskat. Andelen medarbetare som uppger att de rekommenderar arbetsgivaren har ökat från 53 procent 2016 till i stort sett samtliga svarande (99 procent).

Särskilda uppdrag

  • Utveckla tidiga insatser inom individ- och familjeomsorgen i samverkan med olika aktörer
    Uppdraget har genomförts. ABC-föräldrautbildningar har genomförts i samarbete med skolan. Behovet av en resursskola med behandling håller på att utredas tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen. Förutsättningarna för en familjecentral med mödrahälsovård och barnhälsovård har utretts med hälso- och sjukvården, men hittills har ingen överenskommelse nåtts.
  • Fortsätta öka självförsörjningsgraden
    Tyresö kommun har en låg andel medborgare som behöver ekonomiskt bistånd, men arbetsbelastningen på försörjningsstödsenheten har ökat. Kommunen är det sista skyddsnätet och har det yttersta ansvaret för medborgarna. IFO är starkt beroende av regelverket hos andra stora aktörer såsom Försäkringskassan med flera. Färre får nu sjukersättning eller aktivitetsersättning och försörjningsstödsenheten har en målgrupp som står allt längre från arbetsmarknaden. Fler får försörjningsstöd till följd av sjukdom.

Ekonomi

Årets resultat för hela individ- och familjeomsorgen är –23 mnkr.

Den centrala förklaringen till underskottet är kommunens insatser för barn och unga. Ungefär 10 mnkr av underskottet har att göra med placeringar och återstoden hänger ihop med kostnaderna för mottagande av ensamkommande.

Antalet anmälningar om barn och unga har fortsatt att öka, vilket leder till fler insatser. Kommunen har minskat mängden köpta tjänster från exempelvis privata vårdgivare och ersatt dem med lösningar på hemmaplan och egna familjehem. Kostnaderna har därmed minskat, men inte tillräckligt för att hålla kostnaden för volymökningen inom den budgeterade ramen.

Migrationsverkets ersättningar täckte inte kommunens kostnader 2018. Gen­om åren har ersättningarna dock mer än väl täckt kommunens kostnader.

En faktor för att minska kostnad­erna har varit tillgången till tränings­lägenheter i kommunen, vilket motverkat kostsamma externa placeringar.

Kostnaderna har ökat även för placeringar av vuxna till följd av att fler vårdats enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. Nya placeringar har tillkommit i skyddat boende för människor som utsatts för våld i nära relation.

Personalsituationen har förbättrats, personalomsättningen minskat och det är lättare att rekrytera socialsekreterare. Dock har socialsekreterarkonsulter behövts vid vakanser och tillfälliga arbetstoppar. Under 2018 har de höga kostnaderna för konsulter minskat.

Verksamheten

Ungdomsbehandlare har anställts för att tillsammans med hälso- och sjukvården arbeta med ungdomar med beroendeproblematik.

En insatsgrupp följer upp alla placeringar av barn och unga och verkar för att insatser ska kunna ges i kommunen istället för genom externa placeringar.

Även en boendegrupp har skapats som ansvarar för träningslägenheter för att minska placeringar i stödboende.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

För en ekonomi i balans ligger fokus framöver på följande prioriterade områden:

  • erbjuda insatser inom kommunen
  • fler arvoderade familje- och jourhem
  • kortare externa placeringar genom bland annat förstärkt egen öppenvård
  • snabbare anpassa tillgång till lägenheter efter behoven
  • minskat nyttjande av socialsekreterarkonsulter.