Verksamhetsområde 1
Förskola och pedagogisk omsorg

Mål och resultat

Föräldraenkäten från våren 2018 visar att de allra flesta som har sitt barn i Tyresö kommuns förskolor är nöjda (92 procent) och upplever trygghet på förskolan (95 procent) medan 81 procent av vårdnadshavarna tycker att barnens tankar och intressen tas tillvara.

Den pedagogiska miljön var i fokus och satsningar på kompetensutveckling skedde både lokalt och centralt. I början av året inköptes ljuddämpande bord för att förbättra arbetsmiljön för både barn och vuxna.

Sjukfrånvaron minskade men var fortfarande hög. De två senaste åren har stor kraft lagts på riktade insatser för att minska sjukfrånvaron. Det har redan gett resultat, men de stora effekterna bedöms komma 2019. Förskolecheferna har arbetat mycket systematiskt med den höga sjukfrånvaron och haft både rehabiliteringssamtal och hälsosamtal med berörda medarbetare.

Särskilda uppdrag

De särskilda uppdragen har genomförts.

När det gäller konkurrensutsättning kan man konstatera att 36 procent av förskolan bedrivs som fristående verksamhet och att 64 procent är kommunal. År 2018 uppgick andelen ekologiska livsmedel i förskolan till 36,2 procent. Allergironder genomfördes i enlighet med uppdraget från tillgänglighetsplanen.

Nämnduppdrag

Tyresö har minskat storleken på barngrupperna. År 2017 var genomsnittet för hela landet 15,3. I oktober hade Tyresö kommuns förskolor 14,7 barn per avdelning. Personaltätheten var i nivå med tidigare år.

Ett systematiskt och långsiktigt arbete sker med värdegrundsdokumentet En förskola och skola för var och en. För att skapa bättre förutsättningar för barns utveckling och lärande fortsätter verksamheten att utveckla lärmiljöer och kompetensutveckla pedagogerna, så att alla barn ska ha tillgång till material och miljöer som skapar nyfikenhet och lust att lära, samt bli bemötta med respekt, tolerans och acceptans för att deras lärande ska vara lustfyllt.

Ekonomi

Förskola och pedagogisk omsorg lämnar ett resultat om +4,0 mnkr i förhållande till budget. Förskola och pedagogisk omsorg har en ekonomi i balans.

Verksamheten

Skolinspektionen har granskat verksamheten, och förskolan uppfyller författningarnas krav inom arbets­områdena förutsättningar för utbildning i förskolan och utveckling av utbildning i förskolan. De positiva inslag som lyftes fram var bland annat att omorganisationens syfte med ökad likvärdighet har uppfyllts. Skolverket såg också positivt på verksamhetens rekryteringsstrategi, som utgår från att skapa bra förutsättningar för pedagogerna i deras arbete.

Förskolan agerar i enlighet med den nationella IT-strategin, som ska vara fullt genomförd 2022. En IT-strateg har anställts och en kartläggning har gjorts för att identifiera en likvärdig grundnivå som alla kommunala förskolor ska erbjuda. Verksamhetsområdet har även infört en ny kommunikativ lärplattform. En fördel är att både förskolan, grundskolan, gymnasiet och vuxen­utbildningen nu har samma plattform, vilket ger kontinuitet och tillgänglighet för medborgarna.

Den nya bemanningsenheten har bidragit till ökad kvalitet samt säkrare och effektivare vikariehantering.