Verksamhetsområde 2
Grundskola inklusive grundsärskola och fritidshem

Mål och resultat

Tyresö hamnade på plats 54 i SKL:s årliga rankning, vilket var en klar förbättring från förra årets plats 133 och i nivå med tidigare år. Resultatdialogerna som sker kontinuerligt i skolorna bidrog till det ökade kunskapsresultatet. Merit­värdet i Tyresö kommuns skolor var högt, och kommunen hamnade på plats 18 i landet. Av eleverna i årskurs fem angav 87 procent och i årskurs åtta 82 procent att de är trygga.

Innovativa och effektiva processer utvecklas. Bland annat satsas det på e-tjänster, som effektiviserar arbetet och underlättar invånarnas kontakt med kommunen.

Sjukfrånvaron låg fortfarande högt, men satsningar har gjorts för att åtgärda det, och i augusti började korttidsfrån­varon sjunka. Alla skolledare i Tyresö kommun har genomgått HR-­avdel­ningens utbildning om sjukfrånvaro.

Särskilda uppdrag

Grundskolan har genomfört alla särskilda uppdrag. När det gäller tillgänglighetsplan kartläggs vilken kompetensutveckling som behövs för att skolan ska kunna möta personer med olika funktionsnedsättningar. Analysen ska leda till prioriterade satsningar.

Nämnduppdrag

Verksamheten har arbetat med alla nämnduppdrag under året. När det gäller modersmål och studiehandledning på modersmålet är uppdraget klart och har redovisats i nämnden.

Personal på fritidshemmen fick kompetensutveckling. Tre seminarier genomfördes för all tillsvidareanställd personal, och nätverk med 3–4 enheter i varje bildades. Nätverken ska underlätta för goda exempel att delas mellan enheterna och att utvecklingsområden tas fram.

Verksamheten samarbetar med studie- och yrkesvägledarna på gymnasiet för att minska studieavbrotten. Grundskola och gymnasium har ett gemensamt dokument kallat Övergångsplan, som beskriver samarbetet dem emellan.

Värdegrunden En förskola och skola för var och en vävdes in i centrala fora för kollegialt lärande. Fokus har varit på tydlighet när det gäller att värdegrundsdokumentet ska förankras i den dagliga verksamheten.

Grundskolan agerar enligt den nationella IT-strategin, som ska vara fullt genomförd 2022. En IT-strateg har anställts och en kartläggning har gjorts för att det ska finnas en gemensam grundnivå som alla kommunala grundskolor i Tyresö kommun ska erbjuda.

Ekonomi

Grundskola inklusive grundsärskola och fritidshem lämnar ett resultat om –24,8 mnkr i förhållande till budget. Verksamheten har således inte en ekonomi i balans. Resultatet är en försämring med mer än 10 mnkr jämfört med 2017.

En viktig faktor för det negativa resultatet är den kraftiga löneglidningen som pågått i flera år men som avtagit 2018. Löneglidning driver upp personal­kostnaderna. Dessutom fick Tyresö ingen förnyad tilldelning av ett riktat statsbidrag för elevhälsan som kommunen räknat med och lagt in i budgeten. Budgeten för verksamhetsstöd och tilläggsbelopp har varit underfinansierad.

Vissa av skolorna i kommunen har flexibla klassrum som skapar möjlig­heter att arbeta på nya mer effektiva sätt med både större och mindre grupper. I de skolor som inte har samma klassrumsflexibilitet är det ändå viktigt att hela tiden arbeta med att utveckla under­visningen men även med att se över möjliga lokalanpassningar för att på så sätt skapa bättre förutsättningar för en effektiv undervisning.

Klassrummen är i vissa fall dimensionerade för ett elevantal som inte är tillräckligt högt för att elevpengen ska ge en bärkraftig ekonomi.

Verksamheten

Arbetet med en gemensam likabehandlingsplan fortsatte. En gemensam struktur för alla skolor om plan mot kränkande behandling håller på att tas fram.

Verksamhetsområdet har infört en ny kommunikativ lärplattform. En fördel är att både förskolan, grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen nu har samma plattform, vilket ger kontinuitet och tillgänglighet för medborgarna.

Skolinspektionen har granskat grundskolor i Tyresö kommun. Efter kritik gällande det systematiska kvalitetsarbetet i grundsärskola och på fritidshem, har rutiner förtydligats och dokumenterats.

Förändringar i regelverk

För läsåret 2018/2019 har förändringar skett i de regelverk som styr skolan, och verksamheten har anpassats efter förändringarna.

  • Förskoleklass är obligatoriskt från läsåret 2018/2019.
  • De nationella proven har blivit mer styrande vid betygsättning och de digitaliseras från årskurs 9.
  • Riktlinjerna för politisk information i skolundervisning har tydliggjorts.
  • Stadieindelad timplan för grundskolan infördes. Det innebär bland annat att moderna språk är obligatoriskt och att betyg sätts från årskurs 6.
  • Moderna språk och matematik har fått utökad undervisningstid.
  • Prao är obligatoriskt och ska omfatta minst tio dagar från och med årskurs 8 i grundskolan respektive årskurs 9 i specialskolan.
  • Programmering har blivit obligatoriskt i undervisningen.

Interna rutiner har förstärkts och förbättrats. Exempelvis deltar Tyresö kommun i ett projekt kring problematisk skolfrånvaro, som är initierat och drivs av Storsthlm. Som ett led i arbetet har riktlinjer om skolfrånvaro tagits fram.

Kumla lärstudio startades i augusti. Miljön är anpassad för att ge elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar så goda förutsättningar som möjligt. Placering sker i samarbete mellan centrala elevhälsan, skola och vårdnadshavare. Det finns två grupper, en för årskurs 1–6 och en för årskurs 7–9. Fyra pedagoger arbetar i lärstudion.

Resurs- och utvecklingscentrum (RUC) har sett över sina rutiner och är numera en uppsökande verksamhet. En förändring i arbetssätt har gjorts för psykologerna, som numera har en basförsörjning på en skola men jobbar mer verksamhetsövergripande. Alla Tyresös kommunala grundskolors elevhälsoteam har fått utbildning i SPSM:s (Specialpedagogiska skol­myndigheten) tillgänglighetsmodell.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

Kompetensförsörjningen är ett kritiskt område för båda verksamhetsområdena. Förvaltningen har fått i uppdrag att ta fram en kompetensförsörjningsplan för förskola och grundskola.

Om antalet barn och elever ökar enligt prognoserna, behöver utbyggnaden av förskola och grundskola fortgå.

För att öka likvärdigheten och stärka kvaliteten inom digitalisering ska den nationella IT-strategin implementeras fullt ut. Det är en kostnadskrävande insats.

Riksdagen har fattat beslut om en förtydligad läroplan för förskolan (Lpfö 18), som ska gälla från den 1 juli 2019. Syftet är att höja kvaliteten i förskolan. Arbete med implementering av den nya läroplanen prioriteras 2019.