Verksamhetsområde 6
Gymnasieskola

Mål och resultat

Genom samverkansavtalet i Stockholms län har Tyresös gymnasieelever möjlighet att söka bland alla länets gymnasie­utbildningar. Andelen elever som är folkbokförda i Tyresö och som tar examen inom fyra år ökade med 6 procentenheter från 2017 till 76 procent. Det gör att Tyresö är bland de 25 procent bästa kommunerna i landet. Tyresö gymnasium har framförallt yrkes­program. Andelen av Tyresö gymnasiums elever (som är folkbokförda i olika kommuner) som tar gymnasieexamen inom fyra år är 53 procent. Det kan jämföras med kommunala skolor i Stockholms län där andelen är 62 procent.

Verksamheten fick ett särskilt uppdrag – implementering av framtidens gymnasieskola med ny profil och nya arbetssätt. För detta uppdrag gjordes förstudien Mötesplats Kompassen som presenterades för nämnden och kommunstyrelsen under våren. Den visade att Tyresö gymnasiums lokaler kan rymma fler verksamheter på mindre yta än idag, vilket skulle ge ett bättre resursutnyttjande.

Tyresö gymnasium redovisade ett underskott på 8,8 mnkr. Det finns ett stort antal faktorer som bidrar till under­skottet, bland annat få elever på vissa program, få elever totalt i förhåll­ande till skolans kapacitet och vissa lokalrelaterade kostnader.

Totalt redovisar verksamhets­området gymnasie- och gymnasiesärskola ett underskott på 0,7 mnkr.

Verksamheten

83 procent av gymnasieungdomarna i Tyresö går på gymnasier i andra kommuner. Kommunen har aktivitets­ansvar för ungdomar 16–19 år som inte går i gymnasiet. I slutet av 2018 omfattades 201 ungdomar av aktivitetsansvaret, varav 30 procent saknade sysselsättning eller hade okänd sysselsättning.

Tyresö gymnasium har i uppdrag att fokusera på nationella yrkesprogram och introduktionsprogram och har cirka 500 elever. Under 2018 fasades de sista klasserna av de högskoleförberedande programmen ut.

För ungdomar som kommer från ett annat land sent under skoltiden erbjuds 5 tvååriga yrkesinriktningar med syftet att eleverna snabbt ska komma i anställning. De första eleverna fick anställning under året.

Gymnasiesärskolan har ett samarbete med andra gymnasiesärskolor och eleverna får stöd och arbetsro.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

  • Elevantalet i Stockholms län och i Tyresö kommer att öka kraftigt de närmaste åren. Det är för närvarande inte klart hur de ska få studieplatser. Det kan komma att krävas nya överenskommelser mellan kommunerna om vilka kommuner som ska ta på sig vilka uppgifter i det länsgemensamma samarbetet.
  • Närmare samarbete med vuxen­utbildningens yrkesutbildningar och ett nära samarbete med bransch­föreningar behövs.
  • Tyresö ska utvecklas som attraktiv arbetsgivare, eftersom konkurrensen om legitimerade lärare ökar. Det ska ske bland annat genom en tydligare profil för hur Tyresö gymnasium arbetar.