Verksamhetsområde 8
Arbete och integration

Mål och resultat

De som blir anvisade till Centrum för arbete och integration har varit borta i allt längre perioder från arbetsmarknaden. De grupper som har svårast att få arbete är personer med funktionsnedsättning, nyanlända och personer som saknar gymnasieexamen. Tyresö kommun har i flera år arbetat framgångsrikt med att skapa sysselsättning för dessa grupper. 213 ungdomar har fått sommarjobb, en ökning sedan före­gående år. Arbetslösheten i Tyresö är fortfarande relativt låg i jämförelse med Stockholms län och övriga riket.

Arbete och integration redovisar ett underskott på 2,2 mnkr. Det beror bland annat på att Migrationsverket under första halvåret anvisade personer till kommunen utan att det fanns bostäder till dem. Det gjorde att en del fick temporära bostäder. I slutet av året har alla fått långsiktiga bostäder. Arbetsmarknadsenheten har fått ett minskat antal deltagare till sina verksamheter. Några orsaker är att samarbetet med Arbetsförmedlingen blivit sämre i och med att den flyttat från kommunen. Fler personer behöver också rehabilitering innan de kan arbeta.

Verksamheten

Samordning av insatser mellan olika myndigheter och aktörer behövs med nyanlända i fokus. Tyresö driver därför projektet Etableringscentrum tillsammans med Haninge och Nynäshamn. Målet är att effektivisera etablerings- och integrationsprocessen. Verksamheten delfinansieras av Europeiska socialfonden. Etableringscentrum i Tyresö invigdes i maj.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

Den framtida flyktingpolitiken i Europa och Sverige är svår att förutse, vilket gör det svårt för kommunen att planera. En nyckelfråga är att utarbeta en långsiktig strategi för bostäder för nyanlända samt förankra och få effekter av integrationsstrategin.

Samordningsvinster uppnås när arbete och integration från och med 2019 ingår i samma nämnd och sektor som individ- och familjeomsorgen.