Verksamhetsområde 4
Omsorg om personer med funktionsnedsättning

Mål och resultat

Medborgarfokus – varje Tyresöbo i centrum

Verksamheten fungerar i allt väsentligt väl. Det finns dock ett behov av att höja den upplevda tryggheten hos brukarna.

God och långsiktig hushållning med effektiva verksamheter

Arbetet för att minska kostnaderna har lett till att verksamhetsområdet nu efter flera år nått en ekonomi i balans.

En satsning har gjorts för att höja den digitala kompetensen bland medarbetarna i utförarverksamheten. Processer som är möjliga att digitalisera och hur omsorgen kan utvecklas genom välfärdsteknik har identifierats.

Attraktiv arbetsgivare

Åtta av tio medarbetare uppger att de rekommenderar arbetsgivaren. Sjukfrånvaron har minskat under året. Verksamheterna har arbetat med att identifiera framgångsfaktorer för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Ekonomi

Verksamhetsområdet redovisar ett resultat om 1,0 mnkr efter flera år med underskott. Det finns dock stora utmaningar framöver i att möta ökande behov och en kostnadsutveckling som inte ryms inom nuvarande ekonomiska ramar.

Verksamheten har förbättrat resultatet genom arbete med identifierade områden för budget i balans, som mer rättssäkra biståndsbedömningar, hemtagningar och förändring av avtal för externa placeringar.

Behovet av boendeplatser i kommunen är idag större än tillgången, vilket medför högre kostnader för boendeplatser utanför kommunen och risk för viten för icke verkställda beslut.

Kostnaden för personlig assistans var lägre än budgeterat på grund av Försäkringskassans förändrade tillämpningar och för att biståndsbeslut sker enligt aktuell praxis. Kostnadsminskningen av den upphandlade personliga assistansen som slutfördes 2017 har nu fått full effekt.

Den förändrade ersättningsmodellen för daglig verksamhet har minskat kostnaderna. Till följd av det har utförarverksamheten i kommunal regi anpassat bemanning och lokaler.

Kostnaderna är stora för så kallade turbundna resor till och från daglig verksamhet. Ett arbete har påbörjats för att effektivisera resandet bland annat genom ökad samåkning.

Nya lagregler har medfört att verksamhetsområdet fått ökade kostnader för bostadsanpassning.

Korttidsvistelse i kommunal regi har fortsatt låg beläggningsgrad. Verksamheten kommer dock framöver att även erbjuda vistelse för barn och ungdomar med högfungerande autism.

Verksamheten

Gruppbostaden Villa Strand har genomfört en kompetenshöjande utbildning som kallas Silviacertifiering. Även myndigheten har genomgått certifieringen.

En gemensam utbildning i utförarverksamheten om HBTQ har genomförts.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

Verksamheten har identifierat de områden där möjligheten till effektiviseringar är som störst, för att den ska kunna fortsätta att ha en budget i balans:

  • se över avtalsvillkor samt ersättningsmodeller och -nivåer
  • hemtagningar från externa placeringar till nya tillkommande LSS-boenden
  • fortsätta följa upp köpta platsers kvalitet och kostnaden för dem
  • fortsätta arbeta med rättssäkra bedömningar efter aktuell praxis
  • effektivisera turbundna resor
  • ökad beläggningsgrad på korttidsvistelse i kommunal regi
  • planera för kommande boenden, så behoven bättre kan tillgodoses.