Händelser av väsentlig betydelse

Äldreomsorgen startade året med en tillförordnad sektorchef genom konsult, innan en ny sektorchef tillträdde den 1 mars. Sektorchefens ledarskap delas med Region Dalarna (Vansbro vårdcentral) i ett test som ska utvärderas efter 12 månader.

Den 21 mars färdigställdes etapp 1 av om- och tillbyggnaden av äldreboendet Bäckaskog. Inflyttningen till de 33 platserna drog ut på tiden och äldreomsorgen arbetade intensivt och flexibelt med att få till en bra inflyttning för de boende.

Byggnationen på Bäckaskog etapp 2 pågår för fullt och beräknas bli klar i mars 2024. Ett stort förbättringsarbete har påbörjats för hela äldreomsorgen med arbetsnamnet Etapp 2 eftersom stora delar av förändringsarbetet siktar på inflytten av just etapp 2. Syfte är att säkerställa en mer samlad äldreomsorg som arbetar enhetligt utifrån grunduppdragen. Förändringsarbetet innefattar även en översyn av äldreomsorgens bemanning. När etapp 2 är klar kommer det nya Bäckaskog ha 70 platser i särskilt boende.

Upphandlingen av byggnation av den nya ambulansstationen för Region Dalarna är klar och själva entreprenadarbetena är påbörjade. Stationen beräknas bli klar i december 2024. Kommunen har tecknat avtal med Vansbrohem om byggnation av lokaler för trygghetsboende i Nås och Dala-Järna.

Under 2023 har ”heltidsresan” (heltid som norm) fortsatt, och antalet medarbetare med heltidstjänst har ökat medan antalet som arbetar deltid har minskat. Under året har personalkostnaderna inom äldreomsorgen ökat, till viss del beroende på heltidsresan men också på grund av ökade kostnader för administrativa stödfunktioner inom äldreomsorgen.

EU:s regler om dygnsvila och veckovila har inneburit att alla scheman behöver ses över för att kommunen ska följa de nya reglerna och kollektivavtalen. Det är främst inom dygnet-runt-verksamheterna som det uppstår vissa svårigheter, men all schemaläggning berörs och ska följa regelverket. Ett stort arbete pågår och scheman kommer att behöva justeras vid flera tillfällen framöver. Det finns även regler för hur schemaändringar ska gå till och det sker därför i tät dialog med berörda arbetstagarorganisationer.

I början av 2023 gick kommunen med i ett ESF-projekt (Europeiska socialfonden) tillsammans med två värmländska kommuner för att under 2,5 år jobba mer målinriktat med att främja närvaro och hitta arbetssätt för elever som har hög frånvaro.

Individ- och familjeomsorgen påbörjade ett omfattande arbete tillsammans med alla medarbetare under hösten 2022, och det arbetet pågår fortfarande. Syftet är att förtydliga organiseringen av IFO och medarbetarnas roller och ansvar. Det har lett till en omorganisation av verksamheten där enhetscheferna har ett tydligare ansvar.

I maj gick Vansbros kommunbibliotek in i samarbetet Dalabiblioteken, med byte av bibliotekssystem, ny webb och en del nya arbetsrutiner. Satsningar på verksamhet för unga fortsatte genom statsbidraget Stärkta bibliotek och Vansbros biografsatsning har gjort succé under året.

Ny delegationsordning har tagits fram för sektor social omsorg och sektor äldreomsorg för att bättre säkerställa och förenkla beslutsprocesserna. Syftet är att skapa en mer enhetlig och effektiv struktur för beslutsfattande, vilket ska gynna verksamheten som helhet.

Aktivitetscentrum fick i uppdrag att starta ett elevcafé som ett pilotprojekt på Smedbergsskolan, en förlängning av Café Unikum som bedrivs i medborgarhuset. Verksamheterna ser fördelar med ett café som en naturlig samlingsplats i skolan för främst elever men också för skolpersonal. Caféet ska möta elevernas behov av hälsosamma, enkla frukost- eller mellanmål under skoltid, erbjuda utlåning till olika aktiviteter med mera, samtidigt som det ger möjlighet för fler vuxna att se eleverna utanför lektionstid. Detta är viktigt för de elever som exempelvis har lång resväg till skolan. Pilotprojektet pågår fram till sommaren 2024 och ska sedan utvärderas.

2022 utarbetade kommunen en handlingsplan för att stärka den psykiska hälsan och motverka suicid i Vansbro kommun. En del i handlingsplanen är MHFA-utbildning (första hjälpen till psykisk hälsa) för all personal i Vansbro kommun. 2023 har arbetet fortsatt med att följa handlingsplanen. Arbetet har genomförts i samverkan och med stöd av Region Dalarna. Några aktiviteter har varit utbildningsinsatser för personal i alla kommunens verksamheter. Utbildningarna kom igång under hösten och vid årsskiftet hade 41 medarbetare utbildats i MHFA. Parallellt genomförde 12 arbetsplatser en kortare digital grundutbildning om hur man tillsammans förebygger självmord. Enligt planen ska alla arbetsplatser genomföra utbildningen. I samverkan med Region Dalarna anordnades även en utbildning för chefer och ledare inom det privata näringslivet på temat hur man främjar psykisk hälsa och förhindrar suicid inom arbetslivet. Totalt deltog sex företag.

Kommunen har börjat ta fram en planeringsstrategi som underlag till kommande översiktsplan. Planeringsstrategin ska vara politiskt beslutad i september 2024. Arbetet pågår också med detaljplaneläggning av områden för att skapa förutsättningar för bostäder och flera planer antogs under hösten 2023.