Hållbar utveckling
Trosa kommun arbetar efter ett miljöledningssystem med fyra olika nivåer. Varje förvaltning ansvarar för att följa den miljöledningsnivå som respektive nämnd beslutat om.
Under 2018 genomförde kommunen en rad projekt och åtgärder för hållbar utveckling i Trosa kommun.
VIKTIGA HÄNDELSER
Natur och miljö
2017–2018 drev Trosa och Nyköping tävlingen Minimeringsmästarna. Deltagande hushåll nådde med marginal målet att minska sin avfallsmängd med 50 procent. Projektet avslutades med ett publikt event för att uppmärksamma miljö- och konsumtionsfrågor.
Båtbottentvätten drevs i gästhamnen för att minska användandet av giftiga båtbottenfärger. Den gamla tvätten är uttjänt och kommunen ämnar köpa in en ny tvätt till 2019. Giftfria metoder för ren båtbotten uppmärksammades med en båtmiljödag och eventet planeras även 2019.
Ekoutskottet medfinansierar under 2017–2019 ett forskningsprojekt om musselodling för minskad övergödning i Östersjön.
Andelen ekologiska livsmedel i Trosa kommuns verksamhet ökade, och kommunen nådde målet om 60 procent ekologiskt (beräknat på vikt) till delårsbokslutet. Till bokslutet 2018 fanns enbart data för andelen pengar som lagts på ekologisk mat, som på skolorna var 61 procent och totalt i kommunen 57 procent.
Anti-svinn-gruppen fortsatte sitt arbete för att minska matsvinnet i kommunen. Kökspersonal har analyserat mängden svinn för att se över inköp, menyer och måltidstider samt uppmärksammat elever om matsvinn.
Kommunen arrangerade ett ”Östersjövänligt julbord” för företagare inom livsmedelsbranschen för att gynna utvecklingen inom miljövänlig mat.
Kråmö naturreservat ombildades under våren till ett kommunalt marint naturreservat för att skydda naturvärden både ovan och under ytan.
Under sensommaren 2018 startade det fleråriga arbetet för fria vandringsvägar för fisk och andra vattenlevande organismer i Trosaån i samarbete med tekniska enheten.
De kommunala naturreservatens skötselplaner har följts, och kommunen har bedrivit riktad naturvård för att gynna hävdberoende arter genom att ha bete i Lånestahedens naturreservat och Natura 2000-området Borgmästarholmen.
Trosa kommuns miljöpris 2018 tilldelades Östra Sörmlands biodlarförening.
För att nå målet att Trosas medborgare ska vara nöjda med kommunens insatser för att invånarna ska kunna leva miljövänligt (NMI) lade kommunen ut information på sin webbplats om hur privatpersoner kan bidra till en bättre miljö. En hållbarhetsvecka planeras också till 2019.
För att nå målet om minskade närsaltsutsläpp från Trosaån gjorde Trosaåns Vattenvårdsförbund (TVVF) och kommunen dataanalyser av flera års mätningar i Trosaåns tillrinningsområde. Resultaten ska ligga till grund för insatser mot övergödning under 2019.
Andelen skolor och förskolor certifierade för Grön Flagg1 ligger på 61 procent enligt senaste statistiken. Andelen är stor jämfört med riket men minskande inom kommunen.
Energi och klimat
Energi- och klimatrådgivningen bedrivs gemensamt i Gnesta, Oxelösunds, Nyköpings och Trosa kommuner. Sedan våren 2018 finns två energi- och klimatrådgivare i Trosa kommun.
I samband med revideringen av kommunens energi- och klimatplan har kommunen utvärderat planen från 2013. Trosa når sannolikt de nationella 2020-målen med undantag för energieffektiviseringsmålet.
Kommunen installerade solceller på vårdcentralen och Skärgårdens förskola. Anläggningarna ska generera mellan 50 000 och 60 000 kWh/år förnybar el till Trosa kommun.
För att förenkla kommuninvånarnas val att producera förnybar energi har kommunen köpt in Solkartan. Den visualiserar potentialen för solceller på en byggnads tak och räknar ut kostnaden och antal kWh som hustaken kan generera. Tjänsten finns på https://solkarta.trosa.se.
Koldioxidutsläppen i Trosa minskar och det är viktigt att de fortsätter att minska. Energi- och klimatrådgivaren är sammankallande för kommunens bilgrupp som arbetar med att minska kommunens utsläpp från fordon och för en fossilfri fordonsflotta. Andelen miljöbilar är fortsatt hög och dieselbilarnas utsläpp ska minska med det förnybara bränslet HVO100. Arbetet pågår och en egen pump beräknas vara på plats 2019. Etanolbilar har också använts, men dessa har försvunnit från marknaden och ersätts med elbilar när det är möjligt. En gemensam bilpool för kommunala bilar utreds, för att minska antalet bilar som körs mindre än 1 500 mil per år. Installation av digitala körjournaler utreds också, för att minska körsträckorna och anpassa fordonsinköpen.
UTMANINGAR FÖR FRAMTIDEN
Eftersom kväve- och fosforhalterna i Trosaån ökar och ligger för högt behöver kommunen tillsammans med TVVF göra insatser för att minska dem. Regelbundna mätningar i hela tillrinningsområdet görs av TVVF, men det behövs även analyser av utsläppskällor och konkreta åtgärder.
Många skolor som tidigare arbetade med Grön Flagg har tappat fart och ett samarbete behövs för att fortsätta denna miljöcertifieringsprocess.
Energianvändningen per invånare i kommunen som geografiskt område ökade, vilket till stor del beror på ökad biltrafik.
Kommunen nådde inte riktigt målet om 60 procent ekologiska livsmedel, och behöver åtgärda det. I beräkningarna ingår dock alla livsmedel, även ej odlade varor som mineralvatten, och beräkningsgrunden kan behöva ses över.