Vännäs 2021 – det andra pandemiåret

När covid-19-pandemin kom i mars 2020 förändrades världen, Sverige och Vännäs. Också 2021, under pandemins andra år, påverkades kommunen i stor utsträckning. Bland annat fick delar av kommunens verksamheter pausas eller ställas in i perioder för att minska smittspridningen.

Samtidigt behövde såklart det viktiga arbetet i alla kommunens verksamheter fortsätta. Medarbetarna arbetade hårt för att följa budgetar och planer för att nå både de ekonomiska målen och verksamhetsmålen. Här följer en sammanfattning av kommunens årsredovisning som visar hur väl målen uppfylldes.

Mål

Den kommunala verksamheten i Vännäs styrs genom en strategisk plan. Utifrån den utformas en vision, strategiska områden och övergripande mål som alla beslutas av kommunfullmäktige. De övergripande målen delas in i fyra perspektiv: ekonomi, medborgare, samhällsutveckling och medarbetare. De övergripande målen bryts därefter ned till specifika mål inom de olika nämnderna.

Sammantaget nådde kommunen delvis de övergripande målen.

Ekonomi

Kommunen nådde målen inom perspektivet ekonomi.

Kommunens ekonomiska resultat var 60,2 mnkr, vilket var 46,9 mnkr bättre än budgeterade 13,3 mnkr. Enligt lagen får kommunen inte gå med underskott, utan måste ha en god ekonomisk hushållning. I Vännäs har kommunfullmäktige bestämt att resultatet ska uppgå till minst 2 procent av skatter och statsbidrag. Det är viktigt att ha en buffert för att ekonomin ska kunna vara långsiktigt hållbar. Resultatet 2021 uppgick till hela 9 procent av skatter och bidrag.

Tidigare år har målet om att resultatet ska uppgå till minst 2 procent av skatter och bidrag nåtts främst på grund av stora överskott inom finansen. År 2021 lämnade även nämnderna ett överskott på totalt 9 mnkr. Bara vård- och omsorgsnämnden lämnade ett underskott, på 4,3 mnkr, som till stor del berodde på kostsamma behov av gruppbostad och personlig assistans inom LSS-omsorgen.

Medborgare

Inom perspektivet medborgare nådde kommunen delvis målen.

Medborgarna trivdes i Vännäs kommun och tyckte att kommunen var en bra plats att leva och bo på. Trygghet och möjlighet till arbete eller utbildning fick särskilt goda resultat i medborgarundersökningen.

Vännäs kommun hade en sämre tillgänglighet via telefon och e-post än andra kommuner, men medborgarna upplevde att bemötandet de fick var bra.

Under 2021 lanserade kommunen en ny webbplats för vannas.se som lever upp till kraven på tillgänglighet till digital offentlig service. Intresset för att använda kommunens e-tjänstportal för att ansöka om kommunala tjänster var fortsatt högt.

Samhällsutveckling

BT

Också inom perspektivet samhällsutveckling nådde kommunen delvis målen.

I slutet av 2021 bodde 9 054 personer i Vännäs kommun. Befolkningen ökade med 57 personer under året.

Medborgarna var generellt nöjda med kommunens verksamheter. Särskilt nöjda var de med barnomsorgen och skolan. Mindre nöjda var de bland annat med skötseln av den offentliga miljön.

Samarbetet inom Umeåregionen fortsatte att utvecklas för att regionen skulle fortsätta att vara attraktiv för medborgare och företag. Trots pandemin utvecklades näringslivet positivt. Vännäs vann Synas pris Bästa tillväxt som årligen delas ut till den kommun i varje län där företagen vuxit bäst.

Medarbetare

Inom perspektivet medarbetare nådde kommunen också delvis målen.

Över 80 procent av kommunens medarbetare trivdes, kände trygghet och tillit i sin arbetsgemenskap, kände att arbetet var engagerande och betydelsefullt samt att det fanns möjlighet att påverka beslut på arbetsplatsen. Nära 70 procent tyckte att deras chefer höll vad de lovade och brydde sig om sina anställda.

År 2021 hade kommunen 1 027 medarbetare. Det var 20 färre än 2020, vilket berodde på neddragningar i ett antal förvaltningar. Drygt 70 procent av kommunens medarbetare var heltidsanställda, vilket var en liten ökning jämfört med 2020. Av kommunens tillsvidareanställda kvinnor hade 66,1 procent en heltidsanställning, men målet är 70 procent. Löneskillnaden mellan män och kvinnor minskade ytterligare och kvinnor tjänade i genomsnitt 98,7 procent av mäns lön.

Den totala sjukfrånvaron uppgick till 7,4 procent. Det var en minskning med 0,4 procentenheter sedan 2020, men målet är att sjukfrånvaron ska vara högst 6 procent. Kvinnors sjukfrånvaro var fortsatt högre än mäns.

Framtid

Viktiga frågor för kommunen framöver är bland annat krisberedskap, obalans på arbetsmarknaden och konkurrens om kompetensen samt digitalisering och informationssäkerhet. Också Rysslands angrepp mot Ukraina är en viktig fråga eftersom det påverkar den europeiska säkerhetsordningen negativt och bedöms få konsekvenser på många olika områden, såsom migration, världsekonomi, energipriser och finansmarknad.

Krisberedskap

Sverige är i ett nytt läge säkerhetsmässigt och kommunerna har en tydlig roll i totalförsvaret. Det är viktigt att analysera hur kommunens verksamheter ska prioriteras i händelse av kris och/eller krig. Kommunen behöver inom de närmsta åren investera i skalskydd samt besluta om krigsorganisation och om hur olika medarbetare ska säkerhetsklassas.

Obalans på arbetsmarknaden och konkurrens om kompetensen

Arbetslösheten är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Samtidigt bedömer Arbetsförmedlingen att långtidsarbetslösheten riskerar att stanna på höga nivåer i spåren av pandemin. Individer som sedan tidigare har befunnit sig långt från arbetsmarknaden har hamnat ännu längre ifrån. Kommunen och Arbetsförmedlingen behöver samarbeta för att hitta lösningar för att fler individer som står långt från arbetsmarknaden ska kunna nå egen försörjning.

Samtidigt har efterfrågan på arbetskraft ökat i takt med att restriktionerna har lättats. Många arbetsgivare har ett stort behov av att rekrytera utbildad personal. Både kommunorganisationen och företag i Vännäs kommun står inför svårigheter när det gäller rekryteringen, framför allt av utbildade inom yrkesgrupper där många går i pension. Att anpassa Liljaskolans utbildningar efter arbetsmarknadens behov är viktigt. Det är också viktigt att stärka kommunens arbetsgivarvarumärke och arbeta med frågor som heltid och sjukfrånvaro.

Digitalisering och informationssäkerhet

De senaste åren har det hänt mycket på digitaliseringsfronten, men det är viktigt att fortsätta att avsätta resurser för digitalisering. Kommunen måste också arbeta mer aktivt med informationssäkerhet framöver eftersom hotbilden i omvärlden förändras.

Krisberedskap

Kommunerna får en tydligare roll i totalförsvaret. Hur verksamheterna ska prioritera i händelse av kris och/eller krig analyseras. Kommunen behöver investera i skalskydd och besluta om vilka medarbetare som ska säkerhetsklassas.

BT