Barn- och utbildningsnämnden

Sammanfattning

Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för pedagogisk omsorg, förskola, fritidshem, förskoleklass, grundskola och grundsärskola. Nämnden har också övergripande ansvar för gymnasieverksamhet samt aktivitetsansvar för ungdomar upp till 20 år. Till ansvarsområdena hör även musikskola, biograf, bibliotek, bidrag till studieförbund, kulturaktiviteter och utdelning av kulturstipendier. Andra områden är förvaltning av kommunens kulturella och kulturhistoriska egendomar, konstnärliga utsmyckningar, konstsamlingar och konstverk.

Verksamhetsidé

Alla kan, alla vill och alla ska lyckas.

  • Undervisningen: All undervisning är effektiv, kvalitativ och har ett tydligt ledarskap.
  • Ledning och stimulans: Vi leder och stimulerar alla barn och elever och har högre positiva förväntningar.
  • Relationerna: Vi utvecklar förtroendefulla och positiva relationer med och mellan barn och elever, vårdnadshavare, medarbetare och chefer.
  • Tillsammans: Vi samarbetar, har tilltro, hjälper och stöttar varandra för att utveckla undervisningens och verksamhetens kvalitet. Vi tar vårt ansvar och gör det vi sagt vi ska göra.
  • Resursnyttjande: Vi använder varje resurs på bästa sätt för att bidra till varje barns och elevs utveckling och resultat. Vi fokuserar på att arbeta smartare och mer effektivt och inte hårdare.
  • Extra anpassningar och särskilt stöd: Vi tar ansvar för att extra anpassningar och särskilt stöd genomförs skyndsamt, är verkningsfulla, samordnade, tydliga, synliga och speglar behoven. De dokumenteras, följs upp och förändras vid behov.
  • Vi verkar för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna.
  • Vi verkar för ett aktivt kulturliv.

Händelser av väsentlig betydelse

För att motverka smittspridningen av covid-19 beslutade förvaltningen och nämnden bland annat

  • att tillfälligt stänga Medborgarhusbion
  • att tillfälligt stänga öppna förskolan
  • att göra det möjligt att ansöka om återbetalning av barnomsorgsavgiften för två månader om barnet hölls hemma under perioden 3 december till 20 januari
  • att inte tillåta externa besök i förskolorna och skolorna
  • att hålla alla möten digitalt
  • att begränsa öppettiderna för biblioteken eftersom de ligger i samma byggnader som skolorna.

Förvaltningen hade dessutom regelbundna träffar med ledare och fackliga representanter om läget och eventuella behov av justeringar i kontinuitetsplanen.

I februari beslutade kommunfullmäktige att en ny förskola med åtta avdelningar ska byggas på Vännäsborg i Vännäs. Förskolan ska vara klar senast i december 2023. Beslutet är en förutsättning för att kommunen ska kunna möta efterfrågan på förskoleplatser.

 

Sammanfattning av nämndens resultat

uppfylld resultatnivå Ekonomi
delvis uppfylld resultatnivå Medborgare
uppfylld resultatnivå Samhällsutveckling
delvis uppfylld resultatnivå Medarbetare

Ekonomi uppfylld resultatnivå

Barn- och utbildningsnämnden redovisade ett överskott på 2,7 mnkr.

De flesta av nämndens områden hade vakanser och en högre frånvaro än vanligt. Det ledde till större brist på vikarier än tidigare, vilket medförde lägre personalkostnader. De lägre personalkostnaderna, samt lägre kostnader på grund av uteblivna aktiviteter och fortbildningar, var tillfälliga överskott och påverkade endast årets resultat.

Centrala resurser redovisade ett överskott på 0,5 mnkr. Överskottet berodde på lägre kostnader för fortbildning på grund av pandemin.

Förskolan redovisade ett överskott på 1,0 mnkr. Lägre nettokostnader för personal och högre intäkter för barnomsorgsavgifter påverkade utfallet positivt, samtidigt som kostnader för köpta förskoleplatser påverkade negativt. Personalkostnaderna sänktes på grund av tillfälliga vakanser och hög frånvaro som inte kunde lösas på grund av brist på vikarier.

Skolan redovisade ett underskott på 0,3 mnkr på grund av kostnader för tidigare ej kända elever i behov av särskilt stöd samt fler köpta elevplatser än budgeterat.

Särskolan redovisade ett överskott på 0,5 mnkr. Överskottet berodde på lägre personalkostnader på grund av förändrade behov och den aktuella elevsituationen samt lägre kostnader för skolskjuts.

Uteblivna aktiviteter inom kultur, bibliotek och biograf på grund av pandemin medförde ett överskott på 0,3 mnkr inom dessa verksamheter.

Gymnasieverksamheterna redovisade ett överskott på 0,7 mnkr tack vare att de hade färre elever än budgeterat och lägre kostnader för skolskjuts.

Nämndens övriga verksamheter redovisade små avvikelser mot budget.

Va11brandts

 

mnkr
Område
2021
Bruttokostnad
2021
Bruttointäkt
2021
Nettokostnad
2021
Budgetavvikelse
2020
Nettokostnad
Politisk verksamhet – 0,6 0,0 – 0,6 0,1 – 0,7
Centrala resurser – 22,2 1,1 – 21,1 0,5 – 20,6
Förskoleverksamhet – 78,2 11,4 – 66,8 1,0 – 62,7
Grundskola, förskoleklass, fritids – 140,0 16,0 – 124,0 – 0,3 – 122,9
Särskola – 7,8 3,1 – 4,7 0,5 – 4,9
Bibliotek och kultur – 7,3 0,9 – 6,4 0,3 – 6,3
Övriga verksamheter – 3,3 0,5 – 2,8 – 0,1 – 2,7
Summa interna verksamheter – 259,4 33,0 – 226,4 2,0 – 220,8
Gymnasiesärskoleelever – 4,3 0,0 – 4,3 – 0,3 – 3,7
Gymnasieelever – 53,7 0,3 – 53,4 0,4 – 54,0
Summa externa verksamheter – 58,0 0,3 – 57,7 0,7 – 57,7
Summa – 317,4 33,3 – 284,1 2,7 – 278,5

Medborgare delvis uppfylld resultatnivå

Inom området Medborgare nådde nämnden en delvis uppfylld resultatnivå.

Medborgare och vårdnadshavare var mycket positiva till kommunens förskolor och skolor.

Biblioteket hade trots färre besökare ett ökat antal utlån per invånare och gick därmed mot trenden för riket. Antalet elever i musikskolan ökade något och alla elever fick spela det instrument som de hade valt i första hand. På grund av pandemin var biografen stängd under våren och öppen i delvis begränsad omfattning under hösten. Målet för medborgarnas tillgång till ett lockande kulturutbud uppfylldes därmed inte.

Medborgarna ansåg att servicen var god och att de vid kontakt med förvaltningen blev väl bemötta och fick svar på sina frågor. Tillgängligheten per telefon var dock lägre än i andra kommuner, vilket sänkte resultatet för tillgänglighet och service.

Nämnden erbjuder relevanta e-tjänster och mätningen visar att medborgarna också använder dem. Till exempel använde över 95 procent av vårdnadshavarna den nya e-tjänsten för vaccinationsmedgivande i samband med vaccination av elever i åldern 12–15 år.

Samhällsutveckling uppfylld resultatnivå

Inom området Samhällsutveckling nådde nämnden en uppfylld resultatnivå.

Medborgare, medarbetare, vårdnadshavare och elever ansåg att nämndens verksamheter, som förskola och skola, var bra. Barn och elever var trygga och trivdes. Eleverna hade en god lärmiljö och bedömde att de fick den hjälp och det stöd de behövde. Gällande målet för arbetsro respektive studiero nådde nämnden inte den högsta resultatnivån, men en högre nivå än tidigare år.

Kunskapsresultaten förbättrades över lag jämfört med tidigare läsår och för årskurs 9 var resultaten bland landets 25 procent bästa kommuners resultat. Inför 2022 anpassas målet för att bättre spegla resultaten i relation till andra kommuners. Det innebär att målet uppfylls när resultaten är bland de 25 procent bästa kommunernas resultat.

Målet att verksamheterna ska vara effektiva uppfylldes delvis. Snittkostnaden per inskrivet barn i förskolan låg 2020 på samma nivå som snittet för jämförbara kommuner, vilket innebar att målet uppfylldes för förskolan. I grundskolan var nämndens snittkostnad per elev oförändrad mellan 2019 och 2020. Kostnaden ökade därmed inte i samma utsträckning som jämförelsekommunernas kostnader. Det medförde att nämndens kostnad för en elev 2020 låg 5 procent under snittet för jämförelsekommunerna. Målet uppfylldes därmed inte för grundskolan. Nämnden ser dock positivt på att kostnaderna i skolan inte ökade mer eftersom det ligger i linje med kommunens mål.

Skolans nettokostnadsavvikelse har gått från 21 procent 2017 till 7 procent 2020. Det innebär att 2020 års avvikelse var i nivå med kommunens kostnadsmål för verksamheten.

Medarbetare uppfylld resultatnivå

Inom området Medarbetare nådde nämnden en delvis uppfylld resultatnivå.

Medarbetarna trivdes, ledarskapet var bra och arbetsplatserna var fria från kränkningar och sexuella trakasserier.

Över 80 procent av nämndens tillsvidareanställda kvinnor (och män) hade en heltidsanställning och löneskillnaden mellan kvinnor och män var marginell.

Sjukfrånvaron sjönk jämfört med 2020 men fortsatte att ligga på en alldeles för hög nivå. De senaste åren har flera insatser genomförts för att minska sjukfrånvaron. På grund av pandemin är det dock svårt att bedöma om förbättringen är en effekt av dem.

Framtid/förväntad utveckling

Nämnden möter många utmaningar de kommande åren.

  • Den pågående pandemin har under snart två år tagit tid och resurser i anspråk av verksamheterna. Nämnden bedömer dock att de ekonomiska effekterna hittills har varit relativt små. Enligt vårens kvalitetsmätning finns det inte heller något som tyder på att måluppfyllelsen för barn och elever har påverkats negativt. Det kan förklaras av att nämnden hittills har lyckats hålla alla förskolor och skolor öppna trots pandemin. Eventuella konsekvenser på lång sikt är dock svåra att bedöma och planera för.
  • Från och med 2022 bolagiseras nämndens fastigheter och det är ännu osäkert vilka långsiktiga ekonomiska effekter den nya hyresmodellen får.
  • Kommunfullmäktige tog beslut om att ansvaret för kommunens egna gymnasieelever ska övergå till Liljaskolan från och med januari 2023. Arbetet med övergången inleddes under hösten 2021 med målet att ha ett färdigt beslutsunderlag våren 2022. Förändringen kommer att påverka nämnden både ekonomiskt och organisatoriskt men det är osäkert i vilken omfattning.
  • Konkurrensen om barn, elever och personal fortsätter att öka, vilket ställer krav på nämnden att erbjuda bra verksamheter och vara en attraktiv arbetsgivare.
  • Nämnden behöver möta brukares och medborgares förväntningar gällande informations- och kommunikationsteknik och digitala tjänster samt se till att digitaliseringen bidrar till utveckling.

Uppföljning av uppdrag

Barn- och utbildningsnämnden fick i 2021 års budget uppdraget av kommunfullmäktige att genomföra följande åtaganden:

Särskilda direktiv 2021
Barn- och utbildningsnämnden
Resultat,
bedömning per 2021-12-31
Kommentar
1. Effektivisering av verksamheten ska vara ett ständigt pågående arbete. Genomfört I jämförelse med andra kommuner har nämndens kostnader minskat och resultat förbättrats.
2. Arbetet med heltider ska prioriteras i enlighet med kommunens plan. Genomfört Kommunfullmäktiges mål på 70 procent heltider nåddes. Utfallet blev 82,1 procent för kvinnor. Arbetet med att erbjuda heltider fortsätter.
3. Besparingar får inte medföra nedläggning av musikskola, familjecenter eller bibliotek. Genomfört Nämnden beslutade inte om några neddragningar i dessa verksamheter.
4. Vid inköp och/eller leasing av personbilar ska nämnden välja elbilar i första hand och laddhybrider eller motsvarande i andra hand. Inköp eller leasing av bil som ej uppfyller de två första kategorierna kräver godkännande från förvaltningschef och särskilda skäl ska dokumenteras. Genomfört Nämnden köpte eller leasade inga bilar. Nämnden varken äger eller leasar några fordon.
Särskilda uppdrag 2021
Barn- och utbildningsnämnden
Resultat,
bedömning per 2021-12-31
Kommentar
5. Ge barn och elever kunskaper och förutsättningar för ett sunt nätbeteende, vilket inbegriper porrkritik och att motverka sexuella trakasserier. I detta ingår att låta eleverna arbeta med frågor kring nätetikett och mediavanor. Delvis genomfört En plan togs fram för hur arbetet ska genomföras. När pandemin inte påverkar verksamheten i samma utsträckning som under det senaste året kommer genomförandet att återupptas. Löpande dialoger hålls redan i undervisningen om hur eleverna förhåller sig till internet och dess möjligheter och risker. It-pedagog och kurator har särskilda lektioner i ämnet och Hammarskolan hade ett projekt om nätetikett.
6. Ur ett jämställdhetsperspektiv särskilt fokusera på pojkars och flickors resultat i förskola och skola och utifrån detta sätta in relevanta åtgärder. Genomfört I samband med granskningen av förvaltningens kvalitetsarbete och nämndens verksamhetsplan 2022 kompletterades resultatmålen med resultatindikatorer för skillnader mellan flickors och pojkars resultat.
7. Fortsätta med resfria möten och utveckla kompetensen för att genomföra digitala möten. Genomfört Tekniska och lokalmässiga förutsättningar fanns och på grund av pandemin genomfördes många digitala möten.
8. Fortsätta undvika flygresor och välja tåg i största möjliga mån. Bilresorna inom förvaltningen ska genomföras med kommunens egna miljövänliga fordon. Delvis genomfört Under våren togs en policy fram som anger hur nämnden ska tillämpa kommunens resepolicy. På grund av pandemin kunde effekten av policyn inte utvärderas.