Kommunstyrelsen

Verksamhetsidé

Kommunstyrelsen ska utifrån helhetssyn och långsiktig planering med tydlig styrning samordna Vännäs kommuns nämnder och därigenom leda kommunens utveckling framåt samt bevaka och stärka kommunens position regionalt, nationellt och internationellt. Kommunstyrelsen ska även vara en effektiv tjänste- och serviceleverantör för kommunens nämnder, förvaltningar och medborgare.

Händelser av väsentlig betydelse

Hanteringen och effekterna av covid-19-pandemin hade stor påverkan på förvaltningen från mars. Samtliga verksamheter gjorde löpande riskbedömningar, åtgärder och anpassningar för att minska smittspridningen. Ett omfattande arbete med kontinuitetsplanering av samhällsviktig verksamhet genomfördes. Olika kommunikationsinsatser informerade medborgare och medarbetare om vad som gällde. Inriktningen var hela tiden att förvaltningens verksamheter skulle fortsätta enligt fastställda mål och planer.

  • Pandemin covid-19 hade stor påverkan under hela 2021. Alla verksamheter gjorde löpande riskbedömningar och satte in åtgärder för att minska smittspridningen. Inom förvaltningens administrativa verksamheter arbetade många medarbetare hemifrån i varierande omfattning. Digitala kanaler ersatte vid många tillfällen fysiska möten. En del aktiviteter pausades eller fick ställas in under delar av året. Det påverkade särskilt arbetsmarknadsenhetens verksamheter, fritidsgården och föreningslivet. Trots den pågående pandemin kunde förvaltningens verksamheter fortsätta enligt fastställda mål och planer.
  • Första delen av Gröna stråket färdigställdes. Gröna stråket är ett gångstråk som är del av den nya centrumplanen.
  • Ett nytt bostadsområde i Vännäsby, kvarteret Fabriken, påbörjades med byggande av gata samt vatten och avlopp.
  • Starrbergets deponianläggning stängdes i februari. Sluttäckning påbörjades och beräknas vara klar i början av 2022.
  • En utredning gällande att införa biologisk rening vid reningsverket påbörjades under senare delen av 2021.
  • Fastighetsavdelningen arbetade bland annat med ny- och ombyggnation av undervisningslokaler för Liljaskolan (Freja) samt planering inför nyproduktionen av en förskola med åtta avdelningar på Vännäsborg.
  • Strandpromenaden och festplatsområdet i Vännäsby fortsatte att utvecklas med badplats, grillplatser och handikappanpassade mötesplatser. Spöland Vännäs IF beviljades medel från arvsfonden och RF-SISU för en cykel- och aktivitetspark med rörelserikedom i fokus. Parken byggs i samverkan med kommunen och kommer att färdigställas under 2022. Planeringen för ett utegym på Älvdala påbörjades.
  • Kommunen lanserade en ny webbplats. Den nya webbplatsen uppfyller webbtillgänglighetsdirektivet som är en del av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
  • Fritidsgården tog flera initiativ kopplade till motorburen ungdom. Bland annat startades under hösten en motorgård för ungdomar en kväll i veckan i Bilvårdens och arbetsmarknadsenhetens lokaler i samarbete med Vännäs motorklubb.
  • Arbetet med att hållbarhetsgranska besöksnäringsföretag fortsatte. Hållbarhetsgranskningen är en del i att utveckla konceptet Västerbotten Experience.
  • Handlingsgruppen för biosfärområdet fokuserade på varumärkesarbete och på att ta fram en digital karta över området.
  • Insatser gjordes för att stärka handeln och centrum, bland annat genom utbildningar i e-handel och sociala medier samt genom deltagande i en nationell kampanj om vikten av att handla lokalt. Kampanjen fortsätter 2022.
  • Utbildningssatsningen Digad avslutades. Digad var ett regionalt ESF-projekt som pågick under åren 2019–2021. Syftet med projektet var att höja den digitala kompetensen hos personal som arbetar administrativt så att de aktivt kan delta i den digitala transformationen som offentlig sektor står inför.

Sammanfattning av nämndens resultat

uppfylld resultatnivå Ekonomi
delvis uppfylld resultatnivå Medborgare
delvis uppfylld resultatnivå Samhällsutveckling
uppfylld resultatnivå Medarbetare

Förklaring till resultatbedömning:

uppfylld resultatnivå Uppfylld resultatnivå
delvis uppfylld resultatnivå Delvis uppfylld resultatnivå
låg, ej tillfredsställande resultatnivå Låg, ej tillfredsställande resultatnivå
mycket låg, ej tillfredsställande resultatnivå Mycket låg, ej tillfredsställande resultatnivå
Ej mätt eller inget resultat Ej mätt eller inget resultat

Ekonomi  uppfylld resultatnivå

Kommunstyrelsen lämnade ett överskott på 5 mnkr. Årets resultat var i nivå med föregående års, vilket innebar en nettokostnadsutveckling nära noll.

Större delen av överskottet berodde på en outnyttjad buffert på 2,9 mnkr. Avdelningarna för förvaltningsledning, personal och löner, infrastruktur samt fastigheter redovisade lägre nettokostnader 2021 än 2020.

Inom avdelningen för planering och utveckling redovisade kollektivtrafiken ett överskott på 1 mnkr, vilket till stor del berodde på en kreditfaktura från Länstrafiken på 0,7 mnkr som avsåg 2020.

Avdelningen för personal och löner redovisade ett överskott på 1,4 mnkr på grund av lägre personalkostnader, högre lönebidrag och lägre verksamhetskostnader.

It-avdelningen redovisade en avvikelse mot budget på –2 mnkr. Underskottet berodde på licenskostnader för Microsoft 365. Va-verksamheten lämnade ett överskott på 0,8 mnkr. Överskottet fonderades för framtida investeringar.

Renhållningen redovisade ett överskott på 0,8 mnkr. Överskottet berodde till stor del på ökade intäkter för metallförsäljningen.

Va22

 

mnkr
Område
2021
Bruttokostnad
2021
Bruttointäkt
2021
Nettokostnad
2021
Budgetavvikelse
2020
Nettokostnad
Politisk lednig – 6,3 0,2 – 6,1 2,9 – 5,2
Förvaltningsledninng – 11,5 0,8 – 10,7 0,5 – 11,3
Arbetsmarknad och integration – 20,1 11,5 – 8,6 0,5 – 8,4
Planering och utveckling – 17,3 3,2 – 14,1 1,3 – 13,0
Personal och löner – 7,7 0,9 – 6,8 1,4 – 7,7
Ekonomi – 5,0 0,4 – 4,6 0,7 – 4,4
Ledningskansli – 5,3 0,3 – 4,9 0,2 – 4,8
IT – 10,8 0,7 – 10,1 – 2,0 – 9,0
Infrastruktur – 19,8 4,3 – 15,5 0,1 – 16,1
Kost – 20,7 19,4 – 1,2 0,4 – 0,4
Fastighetsavdelningen – 46,5 45,2 – 1,3 – 0,8 – 3,3
Delsumma – 170,8 86,9 – 83,9 4,4 – 83,4
Extern IT – 11,3 11,6 0,3 0,1 0,3
VA – 11,0 11,0 0,0 0,0 0,0
Renhållning – 10,3 11,1 0,8 0,8 0,0
 
Summa
– 203,4 120,6 – 82,8 5,3 – 83,1

Medborgare delvis uppfylld resultatnivå

Kommunstyrelsen nådde en delvis uppfylld resultatnivå.

Enligt den senaste medborgarundersökningen trivdes medborgarna väl i Vännäs kommun och kunde rekommendera andra att flytta till kommunen. I Vännäs svarade drygt 70 procent av medborgarna ja på frågan om de kan rekommendera andra att flytta till kommunen. Genomsnittet för landets kommuner ligger på drygt 60 procent.

Medborgardialoger kunde inte genomföras under året på grund av pandemin. Kommunen hade ett svagt resultat i medborgarundersökningen på frågor som gällde påverkansmöjligheter, men resultatet skiljde sig inte från rikets.

SCB:s medborgarundersökning förändrades inför 2021, vilket innebar att årets resultat inte var jämförbara med tidigare års. Tidigare har SCB redovisat ett index som beräknats utifrån delfrågor. Nu redovisades i stället andelen positiva och negativa svar. Möjligheten att jämföra med kommuner med liknande storlek fanns inte heller kvar.

Servicemätningarna om god telefon- och e-post-kultur visade att förvaltningarna behöver stärka sitt arbete med bemötande och tillgänglighet.

Arbetet med att utveckla digitala tjänster fortlöpte i hög takt. Det finns nu cirka 100 tjänster. Utvecklingstakten beräknas avstanna i framtiden när behovet av e-tjänster blir mättat. Under våren lanserade kommunen nya vannas.se och fick god respons.

Pandemin medförde att fysiska möten ersattes av digitala möten och att medborgare hänvisades bland annat till e-tjänster. Det förändrade arbetssättet kommer till stor del att vara relevant att behålla även efter pandemin.

Samhällsutveckling delvis uppfylld resultatnivå

Kommunstyrelsen nådde en bra, uppfylld resultatnivå.

Genomförandet av förvaltningens två LONA-projekt försvårades av pandemin. Utvecklingen av friluftslivet på Gothnellska halvön fortsatte genom bland annat avverkning och upphandling av en träbro över Tvärån.

Mottagandet av nyanlända pausades fram till oktober på grund av pandemin. Under årets sista månader tog kommunen emot 14 individer av de totalt 15 som fanns i det beslutade åtagandet. SFI bedrevs delvis på distans under våren, vilket innebar stora utmaningar för många nyanlända som behövde mer stöd.

Näringslivsprojektet, NIS 6.0, ställde om insatserna utifrån pandemin och fick ett gott resultat. Via delprojektet Program för tillväxt fick lokala företagare ett skräddarsytt program utifrån behov och förutsättningar.

Intresset att etablera sig i kommunen fortsatte att öka och de befintliga företagen utvecklades. Mark, lokaler och fastigheter samt fortsatt tillväxt är viktiga frågor som diskuterades frekvent i exempelvis näringslivsrådet.

Projektet MatSam, kommunens projekt för lokal mat, fortsatte att utvecklas för att matproducenter och råvaruförädlare ska kunna möta den ökade efterfrågan på lokal mat. Projektet ledde bland annat till nya produkter i några livsmedelsbutiker.

Umeåregionen tog fram en regional landsbygdsstrategi som också beslutades i kommunstyrelsen. Strategin kommer bland annat att vara en utgångspunkt i arbetet med att ta fram en leaderstrategi.

Resandet med kollektivtrafik var lägre till följd av restriktioner på grund av pandemin.

Arbetet med att hitta ett destinationsnamn för Umeåregionen påbörjades. Det har länge efterfrågats ett namn som är internationellt gångbart. Arbetet kommer att göras tillsammans med Region Västerbotten Turism.

Medarbetare  uppfylld resultatnivå

Kommunstyrelsen nådde målen i området Medarbetare.

Sjukfrånvaron hamnade på 3,9 procent. Kommunstyrelsen bedömer att pandemin inte påverkade resultatet negativt, vilket bland annat kan bero på att många medarbetare hade möjlighet att arbeta hemifrån vid lindriga sjukdomssymtom. Sjukfrånvaron var 4,8 procent för kvinnor och 2,8 procent för män, vilket i jämförelse med 2020 var en minskning för kvinnor och en ökning för män.

Medarbetarenkäten som genomfördes hösten 2020 visade en förbättring av ledarskapsindexet.

Från och med 2022 blir kostavdelningens heltidsprojekt permanent, vilket innebär att alla medarbetare på kostavdelningen ges möjlighet till heltid.

Framtid och förväntad utveckling

Covid-19 innebär en rad osäkerheter framöver för förvaltningen. Lokala utbrott skulle snabbt kunna få stora konsekvenser i form av hög sjukfrånvaro. På längre sikt kan en större ekonomisk påverkan förväntas.

I övrigt vill kommunstyrelseförvaltningen föra fram följande framtidsbedömningar:

  • Fastighetsavdelningen övergår till bolagsförvaltning via Fastighetstjänster i Vännäs AB från och med 2022.
  • Under 2022 är det allmänna val i Sverige. Det påverkar kommunen utifrån det nya nationella och regionala läget men även på lokal nivå utifrån ett nytt kommunfullmäktige.
  • Uppbyggnaden av totalförsvaret kommer att intensifieras. Kommunen har ett viktigt ansvar för civilförsvaret.
  • Det råder ökande inflationstendenser såväl nationellt som internationellt. Ökad inflation ses främst inom områdena drivmedel, energi och livsmedel vilket påverkar många verksamheter i kommunen, bland annat kostavdelningen.
  • Under 2021 antogs en ny regional livsmedelsstrategi, Mer mat från Västerbotten, i ett samarbete mellan Region Västerbotten, länsstyrelsen och LRF Västerbotten. Den nya livsmedelsstrategin behöver arbetas in i kommunens kostpolicy.
  • Ett beslut väntas under 2022 om att kommunerna ska få ett utökat ansvar att samla in pappers-, metall-, glas- och plastförpackningar.
  • Efterfrågan på nya tomter för både företag och privatbostäder är stor. Arbetet med att ta fram nya bostadsområden pågår både i Vännäs och Vännäsby.
  • Nationellt pågår diskussioner om huruvida amerikanska molntjänster lever upp till ställda lagkrav. Det väntas ett förtydligande under 2022 som kan få konsekvenser för kommunens användning av molntjänster, exempelvis Teams.
  • År 2022 försvinner extratjänster via arbetsförmedlingen utifrån riksdagens antagna budget. Under de senaste åren har kommunen haft upp mot 15 personer anställda på extratjänster. Kommunen och arbetsförmedlingen behöver hitta andra lösningar för subventionerade anställningar för målgruppen, vilket kommer att medföra kostnader.
  • Under 2022 är planen att öppna en fritidsbank i kommunen. Fritidsbanken kommer att drivas i samverkan mellan arbetsmarknadsenheten, fritidsgården, föreningslivet och Vännäs Fastigheter AB.
  • Återvinningscentralens ramp byggs ut för att kunna möta nya krav på sortering av bygg- och rivningsavfall.
  • Kommunerna får insamlingsansvar av returpapper från 2022.

Uppföljning av särskilda uppdrag och direktiv

Kommunstyrelsen fick i 2021 års budget uppdraget av kommunfullmäktige att genomföra följande åtaganden:

Särskilda direktiv 2021
Kommunstyrelsen
Resultat Kommentar
1. Effektivisering av verksamheten ska vara ett ständigt pågående arbete. Delvis genomfört Exempelvis sågs administrativa moment över med stöd av digitalisering. Vid vakanser övervägdes om tjänster skulle återbesättas.
2. Vid inköp och/eller leasing av personbilar ska nämnden välja elbilar i första hand och laddhybrider eller motsvarande i andra hand. Inköp eller leasing av bil som ej uppfyller de två första kategorierna kräver godkännande från förvaltningschef och särskilda skäl ska dokumenteras. Genomfört Inga personbilar köptes eller leasades under perioden.
3. Gör en genomlysning och analys av kostnader jämfört med jämförbara kommuner avseende verksamheter som ej har prislappar i prislappsmodellen. Genomfört Återrapporterades till kommunstyrelsens arbetsutskott i februari 2022.
4. I arbetet med revidering av strategisk plan och styrkedja ska Agenda 2030 arbetas in. Delvis genomfört Arbetet påbörjades med en förstudie kring hur kommunen ligger till utifrån Agenda 2030.
5. Kommunstyrelsen ska avsätta medel i sin detaljbudget för kommunal medfinansiering av allmänna samlingslokaler via Boverket. Genomfört Ingick i budgeten 2021.
Särskilda uppdrag 2021
Kommunstyrelsen
Resultat Kommentar
6. Vid revidering av strategiska planen och styrkedjan ska Agenda 2030 arbetas in. Delvis genomfört Arbetet påbörjades med en förstudie kring hur kommunen ligger till utifrån Agenda 2030.
7. Ta initiativ till samverkan kring fossilfri energianvändning vid kommunens industriområden tillsammans med företrädare för näringslivet. Delvis genomfört Frågan lyftes men arbetet pausades på grund av pandemin.
8. Utreda en lämplig nivå för ett soliditetsmål. Genomfört Återrapporterades till kommunstyrelsen hösten 2021.
9. Fortsätta med resfria möten och utveckla kompetensen för att genomföra digitala möten. Genomfört Pandemin påskyndade kompetenshöjningen för att genomföra digitala möten.
10. Fortsätta undvika flygresor och välja tåg i största möjligaste mån. Bilresorna inom förvaltningen ska genomföras med kommunens egna miljövänliga fordon. Genomfört Pandemin medförde att inga tjänsteresor genomfördes under större delen av året.