Liljaskolan

Verksamhetsidé

Styrelsen ska verka för att Liljaskolan ska erbjuda ett gymnasieutbud av hög kvalitet för både yrkes- och högskoleförberedande gymnasieprogram samt ett rikt utbud av vuxenutbildning, där uppdrag i nära samverkan med arbetsmarknaden eftersträvas.

Liljaskolan ska ge eleverna bästa möjliga grund för att möta framtidens krav och våra utbildningar ska attrahera ungdomar och vuxna av olika kön, etnicitet och social bakgrund.

Händelser av väsentlig betydelse

  • Liljaskolans verksamheter påverkades av pandemin och smittspridningen i regionen. Under delar av året bedrevs undervisningen till viss del på distans. Trots det var måluppfyllelsen god. Skolan ser ingen direkt skillnad i betygsstatistiken mellan 2020 och 2021. Elever, lärare och övrig personal hanterade på ett mycket professionellt sätt utmaningen som pandemin gav upphov till och genomförde undervisningen och andra arbetsuppgifter efter bästa förmåga.
  • Nybyggandet av Freja pågår och tidsplanen håller så här långt. Skolan ser med tillförsikt fram emot inflyttning hösten 2022 och mervärdet som de nya lokalerna kommer att ge både elever och personal.
  • Intresset för vuxenutbildningarna fortsatte att vara stort. Liljaskolan startade nya utbildningar inom skogsmaskinförare och timmertransport som nu är i full verksamhet. Skolans befintliga vuxenutbildningar hade ett högt söktryck och fyllda studiegrupper.
  • På gymnasiet pausade skolan hotell- och turismprogrammet samt naturvetarprogrammet under läsåret 2021–2022 på grund av för få sökande. Övriga utbildningar startade som planerat. På språkintroduktionsprogrammet minskade antalet elever för fjärde året i rad.
  • Skolans arbete med att omorganisera nådde full effekt från och med augusti 2021. Om skolan har ett stabilt elevunderlag och få avhopp under läsåret 2021–2022 kommer skolan att kunna skapa en hållbar organisation över tid.

Sammanfattning av nämndens resultat

låg, ej tillfredsställande resultatnivå Ekonomi
uppfylld resultatnivå Medborgare
delvis uppfylld resultatnivå Samhällsutveckling
uppfylld resultatnivå Medarbetare

Ekonomi låg, ej tillfredsställande resultatnivå

Liljaskolans styrelse redovisade ett överskott på 4,2 mnkr. Överskottet berodde främst på positiva budgetavvikelser för gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Liljaskolan hade ett resultatkrav på +1,6 mnkr.

Gymnasieskolan redovisade ett överskott på 3,2 mnkr. Överskottet berodde på lägre kostnader för bland annat fortbildning på grund av pandemin samt beslutade och genomförda neddragningar inför 2021. I överskottet ingick även högre intäkter än budgeterat som till exempel aktuella och avslutade statsbidrag, intäkter av engångskaraktär som försäljning av inventarier samt ersättning från staten för sjuklönekostnader på grund av covid-19. De högre intäkterna var tillfälliga överskott och påverkade endast årets resultat.

Vuxenutbildningen gav ett överskott på 0,9 mnkr. Överskottet berodde främst på ett statsbidrag som avsåg yrkesvuxenutbildningen 2020 som genererade mer än vad som var budgeterat. Högre intäkter för sålda elevplatser bidrog också till överskottet.

Elevboendets överskott berodde främst på att det avvecklades.

Styrelsens övriga verksamheter redovisade små avvikelser mot budget.

Årets resultat innebär en förstärkning av den befintliga investeringsramen som bland annat kommer att utnyttjas för att fortsätta att modernisera skolans maskinpark.

Va31
mnkr
Område
2021
Bruttokostnad
2021
Bruttointäkt
2021
Nettokostnad
2021
Budgetavvikelse
2020
Nettokostnad
Liljaskolans styrelse          
Skolans styrelse – 0,4 0,0 – 0,4 0,0 – 0,4
Gymnasieskola – 103,7 107,4 3,7 3,2 1,8
VUX – 15,3 18,0 2,7 0,9 0,0
Uppdragsutbildning – 0,3 0,2 – 0,1 0,0 0,0
Elevboende – 0,8 0,7 – 0,1 0,1 – 0,1
Summa – 120,5 126,3 5,8 4,2 1,3

Medborgare uppfylld resultatnivå

Alla målen inom området Medborgare uppfylldes. Liljaskolan hade goda resultat på elevenkäten 2021, medarbetarenkäten 2020 och SCB:s medborgarundersökning 2019, vilket stärker den positiva bilden av Liljaskolan som tillgänglig och med god service.

Samhällsutveckling delvis uppfylld resultatnivå

Målen inom området Samhällsutveckling uppfylldes delvis.

Möjligheten att verka på Liljaskolan är god utifrån medarbetarenkäten 2020, elevenkäten 2021, låga sjuktal och låg personalomsättning.

Gällande elevernas inflytande finns det mer att göra. Liljaskolan behöver öka elevernas möjlighet till delaktighet. Ett stort utvecklingsområde är den övergripande elevdemokratin. En elevkår eller ett elevråd måste komma på plats. Under hösten startade vissa av skolans enheter upp klassråd och enhetsråd och för att fortsätta att utöka elevernas inflytande ska samtliga enheter starta upp klassråd och enhetsråd under våren 2022.

Gällande möjligheten till yrkesexamen på yrkesförberedande program och höga meritvärden i årskurs 3 på högskoleförberedande program finns det också mer att göra. För att nå de två målen kommer skolan att fortsätta att arbeta med att öka elevernas närvaro till minst 90 procent genom det skolövergripande nollvisionsprojektet. Projektet fokuserar på närvaro och tydliggörande pedagogik. För att öka närvaron arbetar skolan bland annat med att uppdatera rutiner och kartläggningsmaterial. Tydliggörande pedagogik är en metod för att öka elevernas förståelse för kursernas innehåll och motivation att göra sitt bästa under sin studiegång genom en mer strukturerad och stimulerande studiemiljö.

På Liljaskolan finns ett mycket starkt engagemang för företagsamhet, branschkontakter och samarbeten med företag, organisationer och föreningar. Elevenkäten 2021 visade att eleverna tyckte att det fungerade bra. Skolan vill öka andelen elever som engagerar sig i Ung Företagsamhet (UF) från 42 procent 2020–2021 till över 50 procent. Skolan fortsatte att arbeta för att fler elever ska jobba med entreprenöriellt lärande inom UF. Skolan organiserade inför hösten 2021 så att fler elever fick jobba med det inom sitt program och möjliggjorde det som individuellt val för de flesta av de övriga eleverna.

Medarbetare uppfylld resultatnivå

Alla målen inom området Medarbetare uppfylldes. Liljaskolan hade goda resultat på medarbetarenkäten 2020 och nådde med god marginal godkända nivåer för sjukfrånvaro (4,2 procent) och heltidsanställda kvinnor (86,4 procent) 2021.

Framtid och förväntad utveckling

Pandemin påverkade skolans nya och befintliga elever i hög grad. På kort sikt behöver skolan trygga elevernas utbildning och ge dem möjlighet att klara sina studier. Det kan medföra ett behov av extra satsningar på stöd och extra tid för undervisning, exempelvis i lovskola. Arbetet fortsätter under våren 2022.

Utifrån det rådande läget på arbetsmarknaden bedömer skolan att efterfrågan på vuxenutbildningar kommer att fortsätta att vara hög både på kort och lång sikt. Skolan följer utvecklingen och ser över möjligheterna att möta efterfrågan. Sett till arbetsmarknadens behov utbildar Liljaskolan inom rätt branscher och yrkesområden, både på gymnasiet och vuxenutbildningen.

I Inriktas rapport om Liljaskolans framtida styrning och ledning dras slutsatsen att för att skapa en effektivare styrning krävs att nuvarande organisering och ansvarsfördelning ändras. Arbetet med att förbereda Liljaskolan för en lednings- och styrningsmodell i vilken skolan leds av en nämnd i stället för en styrelse fortgår.

 


Uppföljning av särskilda uppdrag och direktiv

Liljaskolans styrelse fick i 2021 års budget uppdraget av kommunfullmäktige att genomföra följande åtaganden:

Särskilda direktiv 2021
Liljaskolan
Resultat Kommentar
1. Effektivisering av verksamheten ska vara ett ständigt pågående arbete. Genomfört Liljaskolan har ett genomarbetat systematiskt kvalitetsarbete och regelbunden ekonomisk uppföljning.
2. Vid inköp och/eller leasing av personbilar ska nämnden välja elbilar i första hand och laddhybrider eller motsvarande i andra hand. Inköp eller leasing av bil som ej uppfyller de två första kategorierna kräver godkännande från förvaltningschef och särskilda skäl ska dokumenteras. Delvis genomfört Inköp av personbilar görs efter verksamhetens behov. Liljaskolan har behov av manuellt växlade personbilar i utbildningssyfte. De personbilar som inte behöver vara manuellt växlade beställs som laddhybrider eller motsvarande.
3. Arbetet med heltider ska prioriteras i enlighet med kommunens plan. Genomfört På Liljaskolan har 86,2 procent av de kvinnliga medarbetarna och 88,6 procent av de manliga medarbetarna en heltidsanställning.
Särskilda uppdrag 2021
Liljaskolan
Resultat Kommentar
4. Fortsätta med resfria möten och utveckla kompetensen för att genomföra digitala möten. Genomfört Kompetensen i verksamheten för att medverka på och genomföra eller leda digitala möten är mycket god.
5. Fortsätta undvika flygresor och välja tåg i största möjligaste mån. Bilresorna inom förvaltningen ska genomföras med kommunens egna miljövänliga fordon. Genomfört Flygresor i verksamheten undviks så långt som möjligt och resor med tåg prioriteras. Bilresor genomförs i möjligaste mån med Liljaskolans egna miljövänliga fordon.