Händelser av väsentlig betydelse

Covid-19-pandemin hade stor påverkan under hela 2021. Kommunledningen arbetade i stabsläge med hanteringen av pandemin i samverkan med övriga länet. Alla verksamheter gjorde löpande riskbedömningar och satte in åtgärder för att minska smittspridningen. Inom kommunens administrativa verksamheter arbetade många medarbetare hemifrån i varierande omfattning. Digitala kanaler ersatte vid många tillfällen fysiska möten och många verksamheter tog inte emot besök. En del aktiviteter pausades eller fick ställas in under delar av året för att minska smittspridningen. Under delar av året hölls några verksamheter i kommunen stängda, bland annat medborgarhusets bio, öppna förskolan, fritidsgården och Returcentrum. Föreningsliv och näringsliv i kommunen påverkades eftersom många aktiviteter inte kunde genomföras. Under senare delen av hösten märktes en ökad smittspridning med ökad påverkan på verksamheterna.

Va27IMG_0443

Kommunen förberedde inför fastighetsavdelningens övergång till Fastighetstjänster i Vännäs AB från den 1 januari 2022. Fastighetstjänster i Vännäs AB är dotterbolag till Vännäs Fastigheter. För kommunens verksamheter innebär förändringen att bolaget tar över fastighetsunderhållet. Kommunen kommer i samband med övergången att införa en så kallad lease and lease back-modell som innebär att kommunen hyr ut fastigheterna till bolaget som i sin tur hyr ut dem till kommunen. I samband med övergången sågs nivån på fastighetsunderhållet över. Hyrorna för kommunens verksamheter kommer att bli högre och därför reserverades medel på finansen med 3,2 mnkr.

I februari beslutade kommunfullmäktige att en ny förskola med åtta avdelningar ska byggas på Vännäsborg i Vännäs. Förskolan ska vara klar senast i december 2023. Beslutet är en förutsättning för att kommunen ska kunna möta efterfrågan på förskoleplatser.

Första delen av Gröna stråket färdigställdes. Gröna stråket är ett gångstråk som är del av den nya centrumplanen.

v43

Ny- och ombyggnationer av undervisningslokaler för Liljaskolan (Freja) gjordes.

Ett nytt bostadsområde i Vännäsby, Kvarteret Fabriken, påbörjades med byggande av gata samt vatten och avlopp.

Va27IMG_0443

Utvecklingen av Strandpromenaden och festplatsområdet i Vännäsby fortsatte genom utveckling av badplats, grillplatser och handikappanpassade mötesplatser. Spöland Vännäs IF beviljades medel från Arvsfonden och RF-SISU för en cykel- och aktivitetspark med rörelserikedom i fokus. Parken byggs i samverkan med kommunen och kommer att färdigställas under 2022. Planeringen för ett utegym på Älvdala påbörjades.

Va27IMG_0443

Kommunen lanserade en ny webbplats. Den nya webbplatsen uppfyller webbtillgänglighetsdirektivet som är en del av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Utbildningssatsningen Digad avslutades. Digad var ett regionalt ESF-projekt som pågick under åren 2019–2021. Syftet med projektet var att höja den digitala kompetensen hos personal som arbetar administrativt så att de aktivt kan delta i den digitala transformationen som offentlig sektor står inför.

Vård- och omsorgsnämnden beslutade att minska antalet platser på särskilt boende för äldre från 84 till 76 platser och samtidigt fortsätta att utveckla det förebyggande arbetet och metoder för trygg hemgång.

Microsoft 365 infördes i alla förvaltningar.

Under hösten uppmärksammades 130-årsjubileet av att järnvägen kom till Vännäs med bland annat ett jubileumsfirande i Oscarsparken.

Va27IMG_0443

Kommunens brottsförebyggande arbete startades om. Arbetet sker enligt Brottsförebyggande rådets, SKR:s och Polisens samverkanshandbok. En grupp bestående av medlemmar från varje förvaltning och kommunpoliserna leder arbetet.