Omvärldsanalys

Framtidsbedömning

Tillväxt och attraktiv kommun

Samhällsekonomin och den kommunala ekonomin påverkar förutsättningarna för att fullgöra det kommunala uppdraget. Sunne kommun svarar för områden som är viktiga för invånares och besökares livskvalitet och upplevelser. Att satsa samtidigt som resurserna är begränsade är en fortsatt utmaning.

Den demografiska utvecklingen är avgörande för hela samhället. Andelen personer äldre än 65 år dubbleras de kommande årtiondena. Kostnaderna för vård och omsorg ökar i snabbare takt än vad skatteintäkterna kan förväntas göra, vilket gör det svårt att upprätthålla dagens ambitionsnivå utan dramatiska skattehöjningar. Mer och bättre välfärd per skattekrona kräver ökad produktivitet.

Kommunerna har ett ansvar för att det finns lokala förutsättningar för att invånarna ska kunna ha en hälsosam livsstil och för att främja folkhälsan i kommunen.

Tillväxt och attraktivitet är långsiktiga mål och stora utmaningar för Sunne kommun.

Bostäder

Sunne kommun har en viktig roll i planering och genomförande av bostadspolitiken. I en nära framtid finns förutsättningarna för att bygga i attraktiva lägen i centrum och nära vattnet, exempelvis vid Magasinsgatan och Torvnäs. Kommunen bedriver en aktiv mark- och exploateringsverksamhet med översiktsplaner och detaljplaner. I Sunne finns skog, leder, lekplatser och grönytor, några förutsättningar för god livskvalitet. Anläggningar för fritid och kultur, där den ideella sektorn är viktig, bidrar till att fler stannar och trivs, liksom platser för spontanaktiviteter som främjar folkhälsan och sociala möten. Kommunen har antagit en träbyggnadsstrategi och ingår i det rikstäckande nätverket Trästad Sverige, för att visa vilken typ av byggnader kommunen vill ha. Vid all byggenskap ska strategin tas i beaktande då markanvisningar och bygglov beviljas.

Detaljplaner och markanvisningar 2018

Antagna detaljplaner:

  • Ski Sunne DP 1
  • Ski Sunne DP 2
  • Torvnäs och Solbacka
  • fastigheten Leran 3:219 – Timmervägen och Lövnäsvägen
  • Stora torget – fastigheten Sundsvik 1:65 med flera.

Markanvisningar:

  • del av fastigheten Holmby 2:1, Technoalpin Nordic AB
  • fastigheten Torvnäs 1:51 (Werner Projekt AB) förlängd och lägenhetsförsäljning pågår
  • del av fastigheten Torvnäs 1:53 (Bill Impola Group AB) – tillkommen.

Digitalisering

Ny teknik, digitalisering och skärpt it-säkerhet är några av nycklarna för effektivare arbetssätt och smartare tjänster. Digitaliseringen ges ökad prioritet och är en drivkraft för innovation, tillväxt och sysselsättning.

Ständigt uppkopplade medborgare ställer höga krav på tillgänglighet hos myndigheter. Kommunen behöver utveckla den digitala tillgängligheten och skapa fler elektroniska tjänster. Nya metoder för medborgardialog behöver prövas.

Den 1 januari 2019 börjar den nya lagen om tillgänglig digital offentlig service att gälla. Den ställer nya krav på webbplatser och dokument som ska publiceras på webben. Personalen behöver utbildning för att kunna leva upp till kraven.

Dataskyddsförordningen (GDPR)

GDPR ersatte den tidigare personuppgiftslagen och det finns viktiga skillnader. Dataskyddsförordningen ställer högre krav på dataöverföring, konsekvensbedömning och information till både Datainspektionen och de registrerade. Även personuppgifter i ostrukturerat material måste behandlas enligt förordningens regler.

Upphandlingar – överprövningar

Klimatet för upphandlingar har blivit tuffare. Konkurrensen har hårdnat mellan de företag som lämnar anbud, vilket leder till fler överprövningar. Det ställer i sin tur höga krav på juridisk kompetens vid större upphandlingar.

Infrastruktur och kommunikationer

Bredband

Utbyggnaden av bredband i Sunne kommun startade 2010 och kyrkbyarna var engagerade och bildade fiberföreningar. År 2017 inleddes ett samarbete med Telia, som erbjöd Sunne att bli den första framtidssäkrade kommunen i Sverige, det vill säga en kommun utan kopparnät den 1 februari 2019. Kommunen vill att fibersatsningen ska leda till bättre levnadsstandard, bättre konkurrenskraft och välfärd samt skapa en hög tillgång till fiber, som ger flexibla möjligheter för både näringsliv och invånare. Nu har 98 procent av kommuninvånarna tillgång till digitala lösningar via fiber om de så önskar.

Kommunikationer

Kollektivtrafiken är viktig för en hållbar utveckling och ökad tillväxt i Sunne och Värmland. Den bidrar till mindre miljöpåverkan och ökad tillgänglighet till lokala och regionala arbetsmarknader. Därför arbetar kommunen för att utveckla Fryksdalsbanan, så att fler får möjlighet att välja bort bilen. Kollektivtrafiken behöver bli ännu attraktivare och anpassas efter resenärernas behov.

Resenärsforum, som bildades 2017 för resenärer på Fryksdalsbanan, har kunnat påverka exempelvis tidtabellerna. Dialogen med Värmlandstrafik har hållits i en god samtalston.

I Sunnes strävan att bli en mer hållbar kommun ingår att öka möjligheterna för att cykel ska bli ett val av transportmedel för nära resor. Kommunens läge medför att det behövs ett tryggt och säkert vägnät för både kollektiva och privata resor.

Arbetsmarknad och näringsliv

Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) ska främja samverkan mellan kommun och arbetsförmedling samt utveckling av nya samverkansformer. Syftet är att minska ungdomsarbetslösheten och effektivisera nyanländas etablering i arbetslivet.

I Duas uppdrag ingår att föra dialog med, och främja dialog mellan, enskilda kommuner, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), arbetsmarknadens parter på det kommunala och landstingskommunala området, övriga centrala parter på arbetsmarknaden, myndigheter, regionala aktörer och andra om hur arbetsmarknadspolitiska insatser för unga och nyanlända kan utvecklas och effektiviseras på lokal nivå.

Sunne samverkar med Arbetsförmedlingen norra Värmland för att långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Målgruppen är alla unga i åldern 16 till 24 år som varken arbetar eller studerar eller som är undersysselsatta. Målen är att

  • ungdomar folkbokförda i Sunne kommun ska ha en väg in och inom 90 dagar ha pågående studier, sysselsättning eller arbete efter sin individuella förmåga
  • minska antalet ungdomar som stannar i program hos Arbetsförmedlingen en längre tid
  • minska antalet som byter från eller hoppar av sitt första val av gymnasieutbildning
  • utarbeta samarbetsformer som är långsiktigt hållbara.

Projektet Vägvisaren – jobb istället för bidrag – arbetsmarknadsinriktad rehabilitering

Projektet har pågått i cirka ett år och arbetat fram en grundstruktur som införs i den befintliga verksamheten. Arbetet beräknas pågå 1–2 år.

En provperiod med digital ansökan om försörjningsstöd påbörjades vid årsskiftet 2018/2019. En digital medarbetare (robot) införs våren 2019. Det innebär att nya strukturer och rutiner ska byggas upp i samarbete med individ- och familjeomsorgen. Tanken är att inrätta ett digitalt mottagningsrum, där alla som ansökt om försörjningsstöd får ett första planeringssamtal inom 48 timmar.

Näringsliv

  • I Sunne finns cirka 3 300 företag, varav drygt 600 aktiebolag med sammanlagt knappt 2 600 anställda. År 2018 registrerades cirka 130 nya bolag, något färre än 2017, men förändringen är naturlig och beror sannolikt på högkonjunkturen.
  • Tillväxten i antalet anställda var 2 procent och i antalet företag 22 procent perioden 2012–2017. Sunne följer Värmland, men ligger drygt 10 procentenheter under riket i tillväxtökning när det gäller antal företag och 9 procentenheter under i ökningen av antalet anställda.
  • Jord och skog, besöksnäring, grafisk industri samt verkstads- och byggsektor är stora näringar i Sunne. Besöksnäringen har förstärkts de senaste åren. Byggbranschen har en exceptionellt god utveckling. En så kallad branschbalans visar att Sunne har en fördelning mellan tillverkande industri, företagsstödjande företag och ortstjänster som mer liknar storstad än glesbygd, vilket är positivt för utvecklingen. Det finns utrymme för fler tjänsteföretag, även om antalet har ökat de senaste åren.
  • Sunne är åter bäst i Värmland i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet och femma i Sverige i SKL:s servicemätning av kommunens myndighetsutövning till företag med ett Nöjd kund-index, NKI, på 81.
  • Sunne har ett mycket starkt näringsliv med störst jobb- och företagstillväxt i byggbranschen. De nystartade företagen skapar flest jobb inom bygg och besöksnäring
  • Tillväxten i antal anställda motsvarar inte tillväxten i bolagens förädlingsvärde och det beror sannolikt på brist på arbetskraft. En bättre matchning behövs mellan arbetssökande och företag samt mer inflyttning för att inte kommunen ska riskera att företag flyttar på grund av kompetensbrist.

Bildande av regionkommun Region Värmland

  • Vid årsskiftet 2018/2019 bildades en samlad regional, politisk organisation i Värmland genom att verksamheterna i Landstinget i Värmland och Region Värmland sammanfördes i en gemensam organisation under namnet Region Värmland
  • Ansvaret för företagsstöd och landsbygdsstöd överförs från länsstyrelsen till den nya organisationen. Regeringen har bifallit landstingets ansökan om att Region Värmland ska överta det regionala utvecklingsansvaret. Samverkansavtal har upprättats och godkänts av landstinget och samtliga kommuner.
  • Beslut om överföring av ansvaret för kollektivtrafiken och skatteväxling med mera har fattats tidigare i särskild ordning.
  • Beslut om överlåtelse av aktier i bolagen sker i särskild ordning.

Val till kommunfullmäktige

Sunne kommun är en enda valkrets och mandaten fördelas mellan partier som anmält sitt deltagande eller anses ha anmält sitt deltagande i valet och som fått minst 2 procent av rösterna i kommunen. Vid valet i september röstade 9 086 personer, ett valdeltagande på 83,4 procent, vilket var högre än i 2014 års val.

De 41 mandaten i kommunfullmäktige fördelades enligt följande:

Moderaterna 5

Centerpartiet 11

Liberalerna (tidigare Folkpartiet) 3

Kristdemokraterna 1

Socialdemokraterna 10

Vänsterpartiet 1

Miljöpartiet de gröna 1

Sverigedemokraterna 5

Hela Sunne 4.

Sunne kommun har ett majoritetsstyre mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna de kommande fyra åren. Tillsammans har de 21 av fullmäktiges 41 mandat. Gunilla Ingemyr (C) är kommunstyrelsens ordförande och delar ledarskapet med Tobias Eriksson (S). Båda kommunalråden vill verka för en bred samsyn i politiken.

Integration och invandring

Antalet nyanlända och asylsökande minskade, medan anhöriginvandringen ökade. En stor grupp människor är på väg ut ur etableringsfasen.

Integration handlar om allas lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter – oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Sunne kommun arbetar för att nyanlända och invandrare ska få möjlighet till arbete och att få komma in i samhället.

Kommunernas mottagande av nyanlända regleras av staten och administreras via länsstyrelsen och Migrationsverket. Från och med 1 mars 2016 blev alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända och hjälpa till med boende. Alla kommuner har ett gemensamt ansvar att ta emot nyanlända för bosättning.

Kommunens huvudsakliga ansvarsområde är att ge stöd och service. Det kan bland annat innebära

  • praktiskt stöd i samband med bosättning
  • att ge initialt försörjningsstöd för perioden mellan den sista utbetalningen av LMA-ersättning från Migrationsverket till den första utbetalningen av etableringsersättning och tilläggsförmåner från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan
  • att erbjuda svenskundervisning
  • att erbjuda samhällsorientering
  • att hjälpa till med skola, förskola, barnomsorg och andra insatser för barn och ungdomar
  • insatser inom det sociala området
  • att göra det enkelt att komma i kontakt med kommunal verksamhet och service
  • att kommunen har ett särskilt ansvar för mottagande av ensamkommande barn när det gäller boende, hälsa, utbildning och fritid.

Det är Migrationsverket som

  • anvisar nyanlända och flyktingar till kommuner
  • beslutar om och betalar ut ersättning till kommuner och landsting
  • informerar andra aktörer.

Kommunernas ekonomi

Kommunsektorn, kommuner och landsting sammanräknat, redovisade för 2018 ett samlat överskott på 14,3 miljarder kronor, vilket är det lägsta överskottet som sektorn haft sedan 2014. Resultatet var en försämring med 12,1 miljarder kronor jämfört med 2017. Det var kommunerna som uppvisade det större överskottet. De redovisade ett överskott på 13,8 miljarder kronor, medan landstingen redovisade ett överskott på 0,5 miljarder. Resultaten var väsentligt lägre än föregående år för både kommunerna och för landstingen. En bidragande faktor till det försämrade resultatet i kommunsektorn är ökade verksamhetskostnader. Dessa uppgick till totalt 1 062 miljarder under 2018, vilket innebar en ökning med 4,1 procent sedan 2017. Kommunerna försämrade sitt resultat med 9,7 miljarder jämfört med 2017. Då uppvisade kommunerna starka finanser men för 2018 gjorde de minskade verksamhetsintäkterna att resultat blev lägre än året innan. En bidragande orsak till de minskade verksamhetsintäkterna var att statsbidragen minskade kraftigt till följd av att ersättningar relaterat till migration och asylmottagning minskat kraftigt. Närmare en av fyra kommuner, 24,8 procent, redovisade ett negativt resultat, vilket var fler än året innan, då endast 7,2 procent av kommunerna redovisade ett underskott. I genomsnitt hade kommunerna ett resultat som motsvarade 1 354 kronor per invånare. Sunnes resultat var 1 094 kronor per invånare.

Befolkning

Befolkningen i Sunne minskade med 70 personer och var 13 261 invånare vid årsskiftet 2018/2019. Inflyttningen var 668 personer och 720 personer flyttade från kommunen, vilket gav ett flyttningsnetto på –52 personer. År 2018 avled 169 personer och 151 föddes. (År 2017 var motsvarande tal 162 och 135.)

Befolkning i kommunens områden 2013–2017

Befolkning 2013 2014 2015 2016 2017 Förändring 2013–2017
Sunne 5 433 5 508 5 525 5 731 5 644 211
Klätten 626 622 635 626 630 4
Västra Ämtervik 1 004 1 012 1 030 1 056 1 041 37
Rottneros 832 855 862 825 849 17
Gräsmark 988 995 988 989 932 – 56
Lysvik 1 226 1 200 1 202 1 223 1 250 24
Bäckalund 821 835 843 845 861 40
Borgeby 940 936 993 993 996 56
Prästbol 925 926 927 929 922 – 3
Gettjärn 216 210 203 208 206 – 10
Summa 13 011 13 099 13 208 13 425 13 331 320