Individstöd

Chef: Felicia Weinberg

Ansvarsområden

  • Arbetsmarknadsenheten och integration
  • Individ- och familjeomsorg
  • Elevhälsa
  • Ensamkommande barn HVB och stödboende
  • Boende LSS
  • Personlig assistans
  • Socialpsykiatri
  • Sysselsättning LSS och SoL

Ekonomiskt resultat

Verksamhetens resultaträkning

(mkr) 2018
Intäkter83,7
Kostnader211,8
Nettokostnad128,1
Budget122,7
Avvikelse mot budget– 5,4
Nettoinvesteringar1,3

Måluppfyllelse

Mål Indikator Resultat 2017 Mål Resultat 2018 Måluppfyllelse

Livslångt lärande
         
Digitalisering inom vård och omsorg och LSS ökar. Andel boende som har trådlös internetuppkoppling, procent 75 75 100 square-red

Näringsliv och arbete
         
Antal öppet arbetslösa ungdomar i åldern 18–24 år minskar. Andel öppet arbetslösa ungdomar 18–24 år, procent 3,4 Mindre än 4 3,1 square-red
Sysselsättningstal, andel sysselsatta ökar (riket 96,2 Värmland 96,2). Sysselsättningstal, andel sysselsatta, procent Nytt mått Bättre än snittet i länet 97,2 square-red

Aktiviteter för att nå målen

Arbetet inom individstöd med nya metoder för att prioritera det förebyggande och långsiktiga arbetet för självförsörjning och god psykisk hälsa fortsatte. I LSS-verksamheten användes metoden Funca, som bygger på teamets samlade kunskap för att möta utmanande beteenden.

Skolan fortsatte arbetet med oroväckande frånvaro. I gymnasieåldern (16–20 år) fanns 67 ungdomar i kommunalt aktivitetsansvar (KAA), vilket var en orimligt stor andel. Överenskommelser mellan kommunen och arbetsförmedlingen om bland annat Dua (delegationen unga till arbete) fortgick.

Hemgården är en ny verksamhet i samarbete mellan individ- och familjeomsorgen (IFO) och socialpsykiatrin och startade i början av 2018. Projektet vänder sig till personer med samsjuklighetsproblematik (psykiatri, missbruk) som behöver stöttning i vardagen. Viss behandling bedrivs på Hemgården. Teamet arbetar förebyggande och möter i ett tidigt skede personer som är inskrivna för behandling på annan ort och planerar tillsammans med missbrukshandläggare hemgång och eftervård. Effekterna av insatserna följdes upp och utvärderades. Resultaten är väldigt positiva.

Integrationsenheten Vägvisaren ska underlätta för nyanlända Sunnebor att komma in i samhället. År 2017–2018 pågick projektet SINK för nyanlända kvinnor i samarbete med ideella föreningar och civilsamhället med olika aktiviteter. Upp till 80 kvinnor möttes och fick nya kontakter och kortare väg ut till arbete.

Projektet En väg in är en åtgärd för att öka självförsörjning. Det har pågått i drygt ett år och visar goda resultat. Målgruppen står långt från arbetsmarknaden och behöver fortsatt stöd för att nå egen försörjning. Projektet förlängs 2019 för att sedan integreras i verksamheten. Universitetet utvärderade projektet, som arbetade med 77 personer 2018. Resultatet visade en tydlig stegförflyttning mot självförsörjning. Ett tiotal personer är nu självförsörjande.

Digitalisering effektiviserar det dagliga arbetet och fortsätter kommande år. Dokumentationssystemet Life Care började införas, liksom en e-tjänst om försörjningsstöd.

I slutet av året tog arbetsmarknadsenheten över ansvaret för Fritidsbanken som lånar ut idrotts- och fritidsutrustning gratis till kommuninvånarna. Arbetsmarknadsenheten hade 29 personer i extratjänster 2018.

Ekonomiskt resultat

(mkr) Nettokostnad Budgetavvikelse
Verksamhetschef 3,1 3,3
Individ–  och familjeomsorg 38,0 – 5,0
Ensamkommande barn 1,0 0,0
Socialpsykiatri 12,6 – 1,7
Boende LSS 16,5 – 0,9
Elevhälsa 11,2 0,6
Personlig assistans LSS/SFB 1 12,4 – 3,0
Personlig assistans LSS/SFB 2 9,5 – 0,3
Daglig verksamhet LSS/SoL 15,2 1,3
Arbetsmarknadsenhet 5,2 0,2
Personlig assistans LSS/SFB Boende 3,2 0,1
Summa 128,1 – 5,4

Orsak till avvikelser

En av de negativa avvikelserna för individstöd berodde på ett nytt LSS-ärende som saknar finansiering på cirka 2,1 mkr.

Familjehemsvården överskred budget, bland annat för att posten institutionskostnader för barn och unga minskades, men det fanns ett vårdbehov. En verksamhet på Hemgården kring samsjuklighet startade för att förebygga institutionskostnader för vuxna med beroendeproblematik. Verksamheten är delvis finansierad. Två nya vuxenplaceringar beviljades, men saknade finansiering.

Försörjningsstöd överskred budgeten, men kostnaden var förhållandevis låg inom hela individ- och familjeomsorgen om man jämför nationellt. Budgetfördelningen bör ses över.

Behovet av stöd från socialpsykiatrin ökade och nya kunder med omfattande vårdbehov tillkom. Socialpsykiatrin prognostiserade ett underskott på cirka 1,1 mkr på grund av ökat behov av både boendestöd och av bemanning på befintliga boenden samt en tillkommande boendeplats.

Elevhälsan visade ett positivt budgetresultat och finansierade även förstalinjens psykiatri, som saknade finansiering på cirka 550 tkr inom ramen för individ- och familjeomsorgen.

Investeringar

Elevhems- och stödboendet Badhusgatan öppnade och nya inventarier köptes in. Renovering av elevhälsans lokaler pågår. Investeringar i digitalisering och ett nytt verksamhetssystem gjordes.

Internkontroll

Internkontrollplanen omfattar följande processer:

  • handläggningsrutin
  • loggrutin i verksamhetssystemet Procapita
  • registerkontroll vid anställning
  • genomförandeplan.

De beslutade kontrollerna genomfördes och redovisades för kommunstyrelsen.

Tillgänglighet

På familjecentralen finns en språkresurs för nyanlända familjer. Trådlöst internet finns på samtliga gemensamhetsutrymmen på boenden i LSS-verksamheten. Hemsidor uppdateras kontinuerligt. Samverkan mellan olika enheter för att öka tillgängligheten och nåbarheten pågår kontinuerligt.

Individ- och familjeomsorgen använder Previct Alcohol, som är en digital, medicinteknisk produkt för förstärkt behandling vid skadligt bruk av alkohol. Det innebär en stor frihet att själv kunna utföra stora delar av vården hemma och kunden motiveras till positiva beteendeförändringar för långsiktiga resultat.

Framtidsspaning

Den 1 januari 2019 träder överenskommelsen om samverkan vid utskrivning från sluten psykiatrisk hälso- och sjukvård i kraft. Den innebär att kommunen har 3 dagar istället för 30 att planera hemgång och erbjuda de insatser och stöd som behövs. En översyn av socialtjänstlagen pågår.

Även en översyn av insatser enligt LSS och assistansersättningen pågår och nya regler beräknas träda i kraft 2022. Utredningen innehåller bland annat förslag på statligt ansvar för den personliga assistansen och nya insatser inom LSS som kräver nya arbetssätt och boendeformer. Redan märks en ny målgrupp unga vuxna som behöver insatser som kan inrymmas inom LSS.

För att förbättra nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet har riksdagen beslutat om en ny lag, bosättningslagen, som innebär att alla kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning. Den förväntas träda i kraft 2020.

Arbetsmarknadsutredningen beskriver ett förändrat arbetssätt och uppdrag, vilket påverkar samverkan mellan arbetsförmedlingen och kommunen samt lagen som styr arbetsmarknadsenhetens uppdrag (1944:475). I utredningen framgår att en större andel av de inskrivna vid arbetsförmedlingen står långt från arbetsmarknaden, vilket redan märks i den kommunala verksamheten. För att kommunen inte ska få en kraftig ökning av antalet bidragsberoende, bör arbetsmarknadsenheten utvecklas, så att den kan hantera de kommunala uppdrag som nämns i utredningen.

Heltidsresan, det vill säga att kunna erbjuda all personal heltidstjänster, påbörjades. Att erbjuda alla heltider skapar både nya hinder och möjligheter i verksamheterna framöver.

Nyckeltal

  2016 2017 2018

Individ- och familjeomsorg
     
Nettokostnad per invånare, kronor 2 704 2 925 2 896
- därav försörjningsstöd 515 542 590

Omsorg, LSS
     
Antal boende i LSS 36 44 46
Nettokostnader per boende, tkr 620 624 674
Deltagare i daglig verksamhet LSS/SoL 95 132 97
Nettokostnad per deltagare, tkr LSS/SoL 90 106 98