Förvaltningsberättelse

Kommunstyrelsens uppsikt

Kommunstyrelsen ansvarar för att hålla uppsikt över kommunens samlade verksamhet. Där ingår nämnder, kommunala bolag och förbund. Styrdokument som budget, delårsrapport, intern kontroll och ekonomistyrningsprinciper utgör viktiga delar i arbetet med uppsikten. Nämnderna, bolagen och förbunden kallas till kommunstyrelsen minst en gång om året, ibland oftare om det anses befogat.

Särskilda uppföljningar

En översyn av kapitalläckage genomfördes för att säkerställa att korrekt moms återsöks, vilket resulterade i att 0,3 mnkr kunde återsökas för perioden 2015–2017.

För att minska kostnaderna för kopiering och utskrift analyserades utskriftsmiljön och stora möjligheter att minska kostnaderna identifierades. När den befintliga maskinparken är utbytt minskar kostnaden med cirka 1 mnkr årligen.

Beslutade åtgärder

I samband med att årets första utfallsprognos behandlades, beslutade kommunstyrelsen att nogsamt följa den ekonomiska utvecklingen i nämnderna och återkomma med förslag till hur underskotten skulle hanteras – om de kvarstod – i samband med delårsrapport 1. Det var endast tekniska nämnden och revisionen som inte angav negativa prognoser i den första uppföljningen.

Även om prognosen för kommunen totalt förbättrades mellan den första utfallsprognosen och delårsrapport 1 försämrades driftnettot. Familjenämnden och vård- och omsorgsnämnden svarade för det försämrade resultatet. Kommunfullmäktige gav kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att diskutera familjenämndens ekonomiska situation och interna styrning med nämndens utskott. Överläggningen genomfördes i september. Kommunstyrelsens arbetsutskott hade även möte med vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott med anledning av den ekonomiska situationen. I samband med överläggningarna beslutades att uppföljning av nämndernas ekonomi ska vara en stående punkt på utskottets dagordning.

Kommunledningsförvaltningen fick i uppdrag att tillsammans med familjeförvaltningen göra en genomlysning av ekonomistyrningen i förskole- och skolbarnsomsorg samt grundskolan. Översynen har påbörjats och beräknas vara klar våren 2019.

Kommunstyrelsen noterade i samband med behandlingen av delårsrapport 1 med oro den ekonomiska utvecklingen i verksamheten för personer med funktionsnedsättning. Kommunstyrelsen har för avsikt att nogsamt följa den ekonomiska utvecklingen och eventuellt återkomma med förslag på hur underskottet ska hanteras, beroende på hur verksamhetens ekonomi utvecklas.

Vid uppföljningen den 30 juni hade det prognostiserade resultatet för kommunen försämrats. Familjenämnden och vård- och omsorgsnämnden fick i uppdrag att följa upp ekonomin varje månad. Uppföljningarna ska delges kommunstyrelsen. De uppdrogs också att på både kort och längre sikt minska de strukturella underskotten. I samband med delårsrapport 2 fick vård- och omsorgsnämnden och familjenämnden i uppdrag att på såväl kort som längre sikt minska de strukturella underskotten.

Övriga uppdrag

Tekniska nämnden har i flera år redovisat stora avvikelser i investeringsprojekten på grund av att projekten blivit försenade. I samband med delårsrapport 1 år 2016 beslutades att nämnden skulle göra en översyn av planering och uppföljning av investeringarna. Redovisningen skulle ha presenterats senast i samband med uppföljningen i oktober 2016. Arbetet är ännu inte slutfört.

Återrapportering av uppdrag i budget 2018

I budget 2018 lämnades följande uppdrag:

  • Familjenämnden fick i uppdrag att återkomma med förslag på en fördelningsmodell, som beaktar kostnaderna för överförmyndarverksamheten när det gäller ensamkommande. Uppdraget är slutfört.
  • Kommunstyrelsen ska hösten 2017 kalla till ett möte för en strategisk diskussion kring framtida prioriteringar gällande underhåll av kulturhistoriska miljöer och idrottsanläggningar. Mötet genomfördes hösten 2017.

Intern kontroll

Kommunstyrelsen ansvarar för att samordna kommunens interna kontroll. Alla nämnder ska varje år lämna in uppföljningsrapport och plan för intern kontroll. Varje nämnd gör en sammanfattad bedömning av arbetet med den interna kontrollen.

Nämndernas sammanfattande bedömning av interna kontrollen

Svag Tillfreds­ställande God Mycket god
Kommunstyrelse
Familjenämnd
Vård- och omsorgsnämnd
Teknisk nämnd
Samhällsbyggnadsnämnd

De granskande rutinerna följs generellt. Trots det förekommer avvikelser och det finns möjligheter till förbättringar på alla områden. Kommunstyrelsen bedömde att den interna kontrollen i Sjöbo kommun var svag 2018. Där fel och brister upptäcktes finns förslag på åtgärder.

Organisation

Förutom i nämnder, bolag och förbund bedrivs verksamhet i uppdragsföretag. De definieras som juridiska personer, där kommunen äger en mindre del (samägda) eller där verksamheten bedrivs på entreprenad i större omfattning. Det enda samägda uppdragsföretaget som bedriver en kommunal angelägenhet är Sysav, Sydskånes Avfallsaktiebolag. Bolaget hanterar och behandlar hushållsavfall. Ägarandelen uppgår till 1,42 procent.

Kommunen köpte 2018 verksamhet som direkt berör kommuninvånarna för drygt 286 mnkr (265 mnkr 2017). Det motsvarade 22,1 procent (21,6) av kommunens totala kostnader. Motsvarande tal för samtliga kommuner 2017 var 19 procent. När det gällde andelen köpt verksamhet i förhållande till kostnad, låg Sjöbo högre för de pedagogiska verksamheterna och lägre i vård och omsorg jämfört med riket. Nedan visas andelen köpt verksamhet i förhållande till total kostnad för ett urval av kommunens verksamheter. I hemtjänsten finns valfrihetssystemet enligt LOV, men det är få brukare som anlitar någon annan än kommunen.

Köpt verksamhet

(%) 2017 2018
Räddningstjänst 100,0 100,0
Förskola 42,9 42,9
Skolbarnsomsorg 33,9 38,2
Förskoleklass 37,6 41,4
Grundskola 23,7 24,3
Gymnasieskola 66,4 68,2
Hemtjänst 3,8 3,8
Flyktingmottagande 40,6 35,8
Personlig assistans 61,2 56,0
Avfallshantering 90,1 90,0

Räddningstjänsten köps i dess helhet av SÖRF. I gymnasieskolan är det vanligare än i grundskolan att eleverna väljer skola hos någon annan utförare. En anledning är att merparten gymnasieprogram inte finns i den egna gymnasieskolan.