Samhällsbyggnad

Chef: Anders Olsson

Ansvarsområden

  • VA-enheten
  • Avfallsenheten
  • Plan och projekt
  • Kostenheten
  • Elenheten
  • Trafik och park
  • Miljö- och byggenheten
  • Räddningstjänst
  • Näringsliv och tillväxt
  • Kulturenheten
  • Fritid

Ekonomiskt resultat

Verksamhetens resultaträkning

(mkr) 2019
Intäkter167
Kostnader241
Nettokostnad74
Budget73
Avvikelse mot budget– 1
Nettoinvesteringar50
Su15Kulturskolan--samhallsbyggnad

Ekonomisk beskrivning

Verksamhetens avvikelse mot budget blev +0,1 mkr. Exploateringsverksamheten hade en negativ avvikelse på 1,2 mkr, vilket medförde att den totala avvikelsen för verksamheten blev –1,1 mkr. Orsaken var försäljningen av Bäckalunds skola som medförde en realisationsförlust på 3,4 mkr.

Större interna kostnadsposter som medförde negativa avvikelser var vinterväghållningen, vägbidrag och kostnader för rivning av byggnader vid gamla Hasses handelsträdgård. Högre intäkter och lägre personalkostnader vägde upp.

Måluppfyllelse

Mål Indikator Resultat 2018 Mål Resultat 2019 Måluppfyllelse

Hållbar kommun
         
Hur effektiv är kommunens hantering och återvinning av hushållsavfall? Andelen återvunnet avfall i procent 29 33 22 square-red

Hållbar kommun
         
Sunne kommun ger god service med god kvalitet oavsett ålder, social eller ekonomisk livssituation. Antal besök på kommunens bibliotek 195 210 200 000 Mätfel  
Responstid för räddningstjänst, mediantid i minuter (tid från 112-samtal till första resurs på plats) 14,4 11,5 10,6 circle-green

Näringsliv och arbete
         
Sunne har ett av Sveriges bästa företagsklimat. NKI-värde i mätningen Insikt 81 ≥ 75 78 circle-green

Aktiviteter för att nå målen

Insats: Det pågår ett kontinuerligt arbete med att utveckla biblioteket som mötesplats, bland annat med en stor barnverksamhet. För att sänka responstiden har räddningstjänsten sedan ett par år tillbaka infört en så kallad FIP-bil (första insatsperson). För att öka andelen hushållsavfall som återvinns påbörjades bland annat matavfallsinsamling och det finns nu möjlighet att lämna textilier i en separat behållare på Holmby återvinningscentral. När det gäller myndighetsservicen arbetar miljö- och byggenheten aktivt med att bemöta varje kund efter behovet i varje enskilt ärende. Informationen på hemsidan förbättras i samarbete med näringsliv och tillväxt och ett arbete med digitalisering och e-tjänster pågår.

Effekt: Antalet besökare på biblioteket ökade mellan 2017 och 2018. Barnverksamheten bidrog till det. FIP-bilen stod stilla en period, men är nu åter i drift och bidrar till att sänka räddningstjänstens responstid. Miljö- och byggenheten fokuserar på att utveckla områden som företagarna gav lägre omdömen på i den senaste insiktsmätningen. Matavfallsinsamling ska införas i hela kommunen. Hittills har avfallsenheten ställt ut kärl för matavfall i större delen av Sunne tätort.

Analys: Tillförlitlig besöksstatistik för biblioteket saknas 2019, eftersom räknaren var ur drift en period. Besökstalen är höga och jämfört med andra kommuner ligger Sunne även högt på utlån av e-böcker, vilket är positivt även om det motverkar målet att öka antalet besökare. Ett annat sätt att mäta bibliotekets verksamhet införs 2020. Den ökning av responstiden som registrerades 2018 visade sig bero på rapporteringen; nu är statistiken mer rättvisande. Det är viktigt att FIP-bilen kan hållas i drift kontinuerligt. Miljö- och byggenhetens fokusområden ger förhoppningsvis resultat i nästa års insiktsmätning. Matavfalls- och textilinsamlingen medför ökad återvinning. Statistik sammanställs och presenteras årsvis i efterhand. Att andelen återvunnet material sjönk mellan 2018 och 2019 berodde på att mätmetoden ändrades.

Investeringar

Drygt 50 investeringsprojekt redovisas under verksamheten samhällsbyggnad. Budgeten uppgick totalt till 97 mkr, varav 50 mkr förbrukades. Vissa projekt blev förskjutna i tid och kunde inte påbörjas som planerat, alternativt hann inte avslutas 2019. Här planeras istället genomförande och avslut 2020. Skälen är flera, bland annat egen resursbrist, men även yttre omständigheter.

De största planerade investeringsprojekten:

  • nybyggnad för industritekniska programmet, 14 mkr (15,5 mkr)
  • bro över Frykensundet, 0,2 mkr (12,6 mkr)
  • va-utbyggnad, 4,9 mkr (12 mkr)
  • exploatering på Torvnäs och Solbacka, 4,2 mkr (8,2 mkr).

Industritekniska programmets bygge blir färdigt 2020. Bron över Frykensundet försenades av yttre omständigheter och kunde inte påbörjas som planerat. Genomförandet blir istället 2020. Vad gäller va-utbyggnaden ändrades redovisningsprincipen, vilket förklarar det stora överskottet. Exploateringen på Torvnäs och Solbacka fortsätter 2020.

Tillgänglighet

Samhällsbyggnad har en handlingsplan för tillgänglighet som revideras årligen. Exempel på genomförda åtgärder 2019:

  • entrén till våning 1 Kvarngatan 6 tillgänglighetsanpassades med automatisk dörröppnare och ramp på utsidan
  • en ny app för besöksnäringen utvecklades, där besöksmål i kommunen presenteras i både skrift och tal på svenska och engelska
  • i projektet Sagan om Sunne 2.0 togs särskild hänsyn genom exempelvis val av en ytbeläggning som underlättar för rullstolsburna på aktivitetsområdet.

Framtidsspaning

Fortsatt och utvecklad samverkan med andra kommuner är viktig för att garantera både framtida kvalitet och kompetensförsörjning i verksamheten. År 2020 kommer bland annat ett förslag till gemensam drift inom va och avfall i SuToHaMu-kommunerna (Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors) att presenteras för politisk behandling.

Den nya kultur- och näringslivsenheten utformas i detalj. Det kan även bli aktuellt med fler strukturella förändringar inom samhällsbyggnad.

Ett fokus kommer att ligga på den översiktliga planeringen (FÖP). Enheten kommer också att behöva arbeta för en bättre planberedskap, för att kunna möta det ökade tryck som väntas. Behovet av en nordlig bro kommer sannolikt att öka.

Näringslivet i kommunen har god tillväxt, men samtidigt brist på arbetskraft, vilket behöver stimuleras.