Måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning

Verksamhetsmål, målvärden och indikatorer för god ekonomisk hushållning för 2019 utgår från kommunstrategin.

De övergripande politiska målen beslutas av kommunfullmäktige som med utgångspunkt från måluppfyllelsen gör en bedömning av om kommunen anses ha uppnått god ekonomisk hushållning i sin verksamhet.

Su_Malorg

Verksamhetsmål

Visionen för Sunne

Visionen är övergripande. Den anger färdriktningen och ligger till grund för när kommunala beslut ska fattas och genomföras och när verksamhets- och handlingsplaner skapas. De tillhörande målen är ett sätt att kontinuerligt stämma av att kommunen är på rätt väg.

Fyra prioriterade områden ska göra det enklare för invånarna och för dem som funderar på att flytta till Sunne att veta vad kommunen står för och vill. Med Sunne avses hela det geografiska området Sunne kommun.

Vision

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Tillsammans skapar vi ett hållbart Sunne. Vi tar vara på varandras olikheter och erfarenheter, så att alla människor kan utvecklas och växa. Vår historia och kultur bär oss in i framtiden och visar oss nya vägar. I en tillåtande miljö vågar vi pröva nytt.

Prioriterade områden

Fyra områden som är särskilt viktiga att arbeta med för att nå visionen har identifierats:

  • livskvalitet
  • hållbar kommun
  • livslångt lärande
  • näringsliv och arbete.

Arbetsstrategier

För att nå vision och mål ska tre arbetsstrategier genomsyra allt arbete och alla beslut som tas inom kommunen. De tre strategierna återfinns i samtliga verksamhets- och handlingsplaner:

  • tillgänglighet
  • medskapande
  • mångfald.

Måluppfyllelse 2019

Totalt finns 13 verksamhetsmål och 4 finansiella mål på kommunövergripande nivå. Alla mål följs upp i delårs- och årsbokslut med insats, effekt och analys för att visa hur arbetet med att uppnå målen genomförts i verksamheten.

Av de 13 kommunövergripande verksamhetsmålen finns 14 mätbara värden eller mått att redovisa, varav 11 var helt uppfyllda, 1 delvis uppfyllt, 1 mäts först senare och 1 visade att målet inte var uppfyllt. Av de 14 måtten visade 79 procent hel måluppfyllelse, 7 procent delvis måluppfyllelse, 7 procent kunde inte mätas 2019 och 7 procent var inte uppfyllda.

Av de 4 finansiella målen finns 5 mätbara värden. 4 av värdena visade måluppfyllelse, medan 1 värde inte var uppfyllt. Av de finansiella målen uppfylldes 80 % till 80 procent. .

Kommunens samlade bedömning av redovisningen av verksamhetsmål och finansiella mål är att god ekonomisk hushållning uppnåddes i ett helårsperspektiv.

Finansiella mål

Kommunens långsiktiga finansiella mål enligt riktlinjer för god ekonomisk hushållning:

  • Skattesatsen ska vara oförändrad 21,67 kronor per hundralapp.
  • Resultatmålet ska vara 1 procent av summan av skatteintäkter och generella statsbidrag.
  • Investeringar ska till 100 procent finansieras med egna medel sett över en femårsperiod.
  • Soliditeten, eget kapital i förhållande till de totala tillgångarna, ska vara lägst 53 procent.

Kortsiktiga finansiella mål enligt budgetbeslut för 2019

5 finansiella mål varav 4 mål uppfylldes och 1 mål uppfylldes inte.

Måluppfyllelse

  Mål 2015 2016 2017 2018 2019 Måluppfyllelse
Resultatmål Resultatet ska vara 0,8 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag. 1,3 3,8 3,9 1,8 0,5 square-red
Investeringsmål 37 procent av investeringarna ska finansieras med egna medel. 246 63 115 69 75 circle-green
Mål om skattesatsen Skattesatsen ska vara oförändrad, 21,67 kronor per hundralapp. 22,15 22,15 22,15 22,15 21,67 circle-green
Mål om soliditeten Soliditeten, eget kapital i förhållande till totala tillgångar, ska vara 53 procent. 51 56 58 56 55 circle-green
Mål om soliditeten Soliditeten inklusive ansvarsförbindelsen, eget kapital i förhållande till totala tillgångar, ska vara 20 procent. 10 16 20 23 26 circle-green

Övergripande verksamhetsmål enligt budgetbeslut för 2019

Måluppfyllelse

  Kvantitativt mål Indikator Måluppfyllelse
  Livskvalitet   Invånarantalet ökar. Antal invånare per sista december circle-green
Invånarnas hälsa förbättras både fysiskt och psykiskt. Antal utbetalda heldagar med sjukpenning och arbetsskadesjukpenning per registrerad i åldrarna 16-64 år (Snitt i nätverket 10,5) Kkik: källa Försäkringskassan circle-green
Psykisk hälsa hos unga förbättras och ligger över länstalet. Psykisk hälsa från ELSA-statistiken square-red
  Hållbar kommun   Nöjda kunder med sitt särskilda boende Andel av kunder i särskilt boende som är nöjda i procent (%)
Enkäter /Öppna jämförelser
circle-green
Nöjda kunder med sin hemtjänst Andel av hemtjänstkunder som är nöjda i procent (%)
Enkäter /Öppna jämförelser
circle-green
År 2023 ska minst 50% av matavfallet från hushåll och verksamheter sorteras ut och behandlas biologiskt Andel av total mängd, andel i procent (%)  
Den totala energianvändningen ska minska med 30 % 2015—2025 i kommunala fastigheter och med 45 % mellan 2015-2030. Procentuell minskning av energi, mätt som kWh/m2 circle-green
Sunne kommun är en hållbar organisation med målet max 30 medarbetare/arbetsledare till 2025 Kartläggning circle-green
Alla elever går ur grundskolan med godkända betyg. Meritvärde årskurs 9 (genomsnittlig betygspoäng) circle-green
  Livslångt lärande   Samtliga elever ska nå yrkes-/gymnasieexamen Genomsnittlig andel i procent (%)
Kolada och SIRIS
diamond-yellow
Alla ungdomar är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar. Ungdomar som är etablerade på arbetsmarknaden eller studerar 2 år efter fullföljd gymnasieutbildning, hemkommun, andel (%) circle-green
  Näringsliv och arbete   Sunne har ett av Sveriges bästa företagsklimat. Det sammanfattade omdömet om företagsklimatet i kommunen
(Svenskt Näringslivs ranking, mätning av kommunernas företagsklimat) Skala 1-6
circle-green
En hög andel av invånarna har arbete Andel öppet arbetslösa ungdomar i åldern 18-24 år minskar, procent (%) circle-green
Sysselsättningstal, andel sysselsatta i ålder 16-64 procent (%) (riket, 93,7 %, Värmland 93,1%) circle-green

Livskvalitet

I sagolika Sunne är det nära mellan människor och vi värdesätter och välkomnar varandras olikheter.

Insats

För att öka invånarantalet behövs bostäder. Sunne fastighets AB började bygga på Magasinsgatan och började dessutom bygga ut Allégården. Grundarbeten för lägenhetsbygge pågår på Parkgatan. Fler markanvisningar finns, men inga större byggen påbörjades för övrigt. Arbete med en serviceplan för landsbygden pågår, liksom med en LIS-plan (landsbygdsutveckling i strandnära lägen).

Insatser i skola, vård och omsorg pågår för att familjer ska välja att bosätta sig i Sunne, respektive vilja stanna i kommunen.

En bred kulturverksamhet bedrevs och arbetet med att utveckla mötesplatsen biblioteket fortsatte. En ny mötesplats anläggs på Mejeriängen i projektet Sagan om Sunne 2.0. Sundsbergs friluftsområde utvecklas med bland annat nya grillplatser och bänkar liksom bättre förutsättningar för snöproduktion och skidåkning vintertid. Planering pågår för att fortsätta utbyggnaden av cykelvägar.

Samverkan med aktörer inom kommunen fördjupades och det familjestödjande arbetet förstärktes inom elevhälsan.

Effekt

Effekten av insatserna för att öka invånarantalet kommer att synas inom de närmaste åren.

Hälsan förbättras vid sociala möten, aktiviteter och de olika kulturevenemang som erbjuds.

Markant låga värden i speciellt en grupp informanter påverkade det samlade värdet i mätningen av nöjda kunder i äldreomsorgen och gav ett lägre värde, eftersom gruppen ingick i mätningen 2019.

Analys

Det är viktigt att erbjuda attraktiva boendeformer och bra skola, vård och omsorg. Om kommunen inte lyckas väljer människor andra platser att bo och leva på.

Fler insatser behövs för personer i åldrarna 16–25. Här gäller det att fortsätta satsa på att skapa bättre förutsättningar för invånarna att aktivera sig. Cykelplanen ska revideras och fler cykelvägar byggas.

Med en fortsatt satsning på en samlad elevhälsa kan psykisk ohälsa bland barn och unga fångas upp och mötas i ett tidigt skede. Fördjupad samverkan med bland andra familjecentralen, LSS-enheten och Första linjens psykiatri ger Sunne ett förhållandevis gott läge jämfört med omvärlden, inom ett svårt och massivt ökande problemområde.

Hållbar kommun

I Sunne pågår ett samtal som gör att varje generation tar sitt ansvar så att vi växer varsamt ur ekonomisk, social och ekologisk synvinkel.

Insats

Alla kunder i äldreomsorgen har en kontaktperson som fått ett tydligt uppdrag att upprätta en genomförandeplan enligt kundens behov och önskemål. Personalen planeras efter ”bubblor”, så att den medarbetare som schemaläggs hos kunden så ofta som möjligt är kontaktperson.

Matavfallsinsamling påbörjades i större delen av tätorten.

Fasad och fönster byttes på hemkunskapsbyggnaden, takbyte och nybygge av tak i Svensby utfördes, liksom armaturutbyte på ridskolan och i kontorsutrymmen, rörelsevakter monterades och ny LED-belysning installerades i Fryxellska gamla idrottshall och en elpanna byttes ut till bergvärme. Värme och el stängs av när de inte behövs. Verksamheten på Ulfsberg flyttade till mer energieffektiva lokaler och fastigheten såldes.

Personalenheten genomförde en kartläggning av antalet medarbetare per arbetsledare.

Effekt

Kunderna i äldreomsorgen kan i högre utsträckning påverka sin vardag genom genomförandeplaner. Det rådde hög sjukfrånvaro och kundunderlaget minskade i vissa grupper, vilket försvårade planeringen. Kunden får träffa sin kontaktperson mer frekvent än tidigare.

Invånarna började sortera ut sitt matavfall. Att gå över till matavfallsinsamling är ett stort projekt, som bland annat medför många frågor från kunder. Arbetsbelastningen för berörda medarbetare var hög.

Genom att energieffektivisera så långt det är möjligt i varje projekt minskar energianvändningen i kommunens fastigheter. Energianvändningen kommer att minska tack vare minskat behov av värme och energieffektivare belysningssystem.

Kartläggningen visade att flera arbetsledare leder fler än 30 medarbetare.

Analys

Efter övergången till Life Care-systemet kommer personalen i äldreomsorgen att kunna se genomförandeplanen digitalt. Dokumentationen förenklas, vilket underlättar informationsflödet och uppföljningen av insatser. Det blir samma förhållande både inom hemtjänst och särskilt boende.

Resultatet för utsortering av matavfall presenteras med ett års eftersläpning, vilket innebär att det resultat som presenteras avser 2018. Redan då uppnåddes emellertid målvärdet för 2019. Andelen utsorterat matavfall ökar efterhand som insamlingen byggs ut. Insamlingen ska vara igång i hela kommunen vid årsskiftet 2020/2021.

Energimålet uppnåddes, trots lite färre åtgärder än vanligt på grund av att underhållspengar fick läggas på annat än energieffektivisering. Ytterligare energieffektiviseringseffekter märks 2020, då industritekniska får nya lokaler. Utbyte av energisystemet på Södra Viken planeras och utredning av energianvändningen på Fryxellska (fotbollshall, ishall med mera) pågår. Genomgående i samtliga byggprojekt är att energieffektivisera så långt det är möjligt.

Analys av ledarkartläggningen pågår och förväntas leda fram till en handlingsplan 2020.

Livslångt lärande

Sunne öppnar upp mot omvärlden genom ett livslångt lärande där alla har möjlighet att nå sin fulla potential.

Insats

Lärarna vid Fryxellska skolan arbetade med betyg och bedömning och tog del av en föreläsning av Anna Karlefjärd. De arbetar framåt med en utvecklingsgrupp där förstelärarna är drivande. Förstelärarna driver utvecklingsfrågor i ämneslagen samt generella frågor i respektive arbetslag.

Arbetet med språk- och kunskapsutvecklande förhållningssätt i samtliga ämnen drivs av två särskilda utvecklare (SKUA-utvecklare). De arbetar tillsammans med och handleder alla lärare på skolan.

Skolan ska stötta eleverna under deras hela utbildningstid i Sunne, så att de når gymnasieexamen. Lärarna ska också föra en ständig dialog om lärande och vikten av utbildning för att det ska vara lättare att etablera sig på arbetsmarknaden. En reviderad studie- och yrkesvägledningsplan tas fram, där det tydligt framgår att skola och näringsliv samarbetar. Samarbetet med näringslivsenheten och Handelskammaren fortsätter. Komvux och yrkesvux inom regionen och i Sunne ska fortsätta att utvecklas. Att utbilda eller anställa en utbildad studie- och yrkesvägledare i grundskolan är prioriterat, liksom ett utvidgat samarbete mellan studievägledare och lärare.

Effekt

Det systematiska utvecklingsarbetet med förstelärare och SKUA-utvecklarna har redan fått effekt på elevernas måluppfyllelse generellt. Förstelärarnas arbete i ämnesgrupper förväntas leda till högre måluppfyllelse generellt och i engelska och matematik speciellt.

Att fullfölja gymnasiestudierna och erhålla gymnasieexamen ska leda till en snabb etablering på arbetsmarknaden eller möjlighet till vidare studier. En utbildad studie- och yrkesvägledare kan utföra ett professionellt jobb, där såväl arbetslivskunskap som studiemotivation är två viktiga delar och samarbete med lärare är en bärande kraft.

Analys

Det systematiska arbetet i ämnen specifikt och övergripande genom SKUA-handledare, förstelärare och föreläsningar ger effekt på lång sikt. Förhållningssättet till utbildning och lärande samt betyg och bedömning har förändrats bland lärarna. Arbetet ses som påbörjat och kommer att leda ännu längre när undervisningen blir ännu mer tillgänglig och skolan mer likvärdig.

Närmare samarbete mellan skola och näringsliv bör inspirera barn och elever att skaffa en gymnasieutbildning som leder till arbete eller vidare studier. En välriktad yrkesorientering bör också leda till större engagemang och nyfikenhet hos såväl barn som ungdomar och vuxna att studera och bli anställningsbara.

Näringsliv och arbete

I Sunne finns de bästa förutsättningar för ett brett näringsliv och en växande arbetsmarknad.

Insats

Företagsbesök och led-möten fortsatte. Näringslivsplanen från 2018 förändrades bland annat när det gällde upphandling av byggarbeten. Attitydpåverkan bedrevs genom projektet Sagan om Sunne 2.0.

En överenskommelse med Arbetsförmedlingen träffades kring DUA – Delegationen unga till arbete och aktivt uppsökande arbete bedrevs genom det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). En satsning på entreprenörskap i skolan ägde rum, exempelvis på Södra Viken.

Effekt

Byggupphandlingar genomförs nu så att även lokala entreprenörer kan lägga bud. Om kommunikationen når ut borde det ge utslag i nästa års mätning. Mer behövs dock inom området upphandling. Entreprenörskap i skolan utvecklades på Södra Viken, Brobygrafiska och delvis på SG/Broby.

Andelen unga som arbetar eller studerar ökade.

Analys

Attityderna har förändrats något till det bättre. Det är sannolikt på grund av tydliga insatser som Kvarngatan och Mejeriängen. Upphandling behöver mer fokus, eftersom det fortfarande kommer in synpunkter på riktade upphandlingar vid företagsbesök. Det finns utrymme att profilera sig ytterligare med entreprenörskap i skolorna.

Arbetsmarknadsinsatser samt studiemöjligheter är framgångsfaktorer för att öka andelen unga som studerar eller arbetar. Det krävs dock att det finns resurser avsatta för att uppnå resultat. Satsningen på entreprenörskap i skolan ska fortsätta.