Lärande
Lärande | 2021 |
---|---|
Budget (tkr) | 123 028 |
Drift, (tkr) | 125 600 |
Budgetavvikelse (tkr) | – 2 572 |
Antal årsarbetare | 226,45 |
varav män | 31,1 |
varav kvinnor | 195,35 |
Frisktal (%) | 92,59 |
Årets resultat
Sektor lärande redovisade ett underskott på närmare 2,6 mkr mot budget. En stor anledning är en budgetjustering på 4,9 mkr på sektornivå baserad på en demografisk modell som inte var applicerbar på organisationen fullt ut. Orsaken var en föreslagen budgetjustering med hänsyn bland annat till en förväntad elevminskning. Detta underskott har delvis hämtats in under året bland annat då det saknats vikarier att tillsätta och behörig personal att anställa på vakanta tjänster.
Alla enheter utom Lärcentrum redovisade positiva resultat, till stor del för att de har arbetat kostnadseffektivt och sparat in på många områden. Ett exempel är vikarieanställningar där alla verksamheter tagit stort ansvar för att fungera trots att det inte funnits vikarier att ta in. Utveckling och utbildning som kräver att man träffas fysiskt har pausats vilket har minskat kostnaderna för resor och anmälningsavgifter.
De statsbidrag som finns att söka har skapat bra förutsättningar för många av kommunens utvecklingsområden. Ett av de största statsbidragen är likvärdighetsbidraget på över 5 mkr som är återkommande för Vansbro och ska öka framöver enligt regeringsbeslut.
Löneskillnaden mellan behörig och icke behörig personal inom den pedagogiska verksamheten har lett till en skillnad mellan budgeterade och faktiska kostnader. Även pandemin har krävt anpassningar som fjärrundervisning och samläsningsgrupper utifrån att elevantalet varit lågt vilket minskat behovet av vikarier. Fler elever från andra kommuner har valt att läsa vid Vansbro Utbildningscenter vilket lett till högre intäkter än budgeterat. Förskolan har haft en ökning av antalet barn vilket också gett ökade intäkter.
Medarbetare
Resultatet av HME-enkäten (hållbart medarbetarengagemang) visar att medarbetarna i verksamheterna trivs och har förtroende för sin arbetsplats. Resultatet ger en bra nulägesanalys för utvecklingen av det systematiska kvalitetsarbetet där mycket sker i dialog med medarbetarna och fackliga representanter. Pandemins utmaningar med att lösa personalförsörjningen har personalgruppen hanterat med gott stöd från hr-avdelningen. Medarbetarna efterfrågar mer utbildning och uppföljningar av det systematiska arbetet genom tydliga handlingsplaner. Under året har samverkansgrupper på varje enhet bildats, Esam, med fackliga företrädare, skyddsombud och rektorer.
Viktiga händelser
Pandemin har fortsatt påverka alla verksamheter. Förvaltningen har omorganiserat elevhälsan och rekryterat en elevhälsochef och övrig hälsopersonal. Förvaltningen har också haft ett samarbete med regionen om suicidförebyggande verksamheter och en handlingsplan.
I samverkan med Skolverket har förvaltningen haft utbildning i digitalisering för att eleverna ska kunna göra digitala prov på nätet i framtiden. Skolinspektionen gjorde en kvalitetsgranskning under hösten som resulterade i vissa påpekanden som ska åtgärdas 2022.
Under året öppnade den nya förskolan Knattebo i medborgarhuset för att möta behovet av förskoleplatser i centrala Vansbro. I övrigt har lärande arbetat med att införa nya läroplaner, nya kursplaner i grundskolan samt nya ämnesplaner och programstrukturer på gymnasiet.
Utveckling av Lärcentrum pågår för att tydliggöra Lärcentrums roll och uppdrag gentemot medborgarna, men även utbilda elever i den digitala tekniken för att de ska klara sina studier och hantera digitala tjänster i samhällslivet.
Framtiden
Utifrån den planerade strategiska utvecklingen i Vansbro behöver även sektor lärande se över sina verksamheter för att kunna erbjuda platser för inflyttande barn, ungdomar och vuxna studerande. Förvaltningen har påbörjat en analys kring förskola och lågstadium i centrala Vansbro. Storlekar på barngrupper behöver också ses över.
Alla skolformer arbetar vidare med att digitalisera sina verksamheter. Ett projekt kommande år på Lärcentrum ska höja den digitala kompetensen hos elever och personal.
Kompetensförsörjning och behöriga lärare är en utmaning och förvaltningen har startat en samverkan kring detta med fackliga organisationer och utifrån samverkansavtalen. Det behöver bli mer attraktivt att arbeta i Vansbro kommun.
Vansbro Utbildningscenter har utökat sin samverkan med Gysam som i sin tur utvecklat Gysam Net, som möjliggör fjärrundervisning för kommuner som inte har lärare i specifika ämnen, eller för små elevgrupper. Målet är att öka intresset för att studera på hemorten genom att erbjuda hög lärarkompetens och digitala arbetssätt.
Gymnasiet står inför förändringar av programstrukturer de närmaste åren och Lärcentrum måste göra anpassningar gällande SFI (svenska för invandrare) utifrån budget och det nationella uppdraget. Grundskolan reviderar sina kursplaner och planerar för att grundskolan ska bli tioårig. Redan nu finns fortbildningar av förskolelärare i förskoleklass.