Året som gått

Tittar vi tillbaka på året som gått påverkades det mycket av smitta och restriktioner men även oro och trötthet efter en långvarig pandemi. Många medarbetare har fått slita hårt samtidigt som servicen till kommunmedborgarna oundvikligen delvis försämrats med anledning av vidtagna åtgärder och restriktioner. Jag vill rikta ett stort tack för det engagemang och tålamod som medarbetare och invånare visat under året.

Samtidigt har det hänt mycket positivt i Vansbro kommun som påverkat inte bara året utan också lagt fundament för framtiden.

Det ekonomiska resultatet var positivt med 28,1 mkr. Vilket till stor del beror på ökade skatteintäkter och en redovisningsteknisk hantering av skyddsvallen.

Vi har ett stort underskott inom sociala sektorn. Detta är dock en samhällsövergripande utmaning. Här krävs fortsatt samverkan mellan alla kommunens verksamheter, företag, föreningsliv och civilsamhället så att vi tillsammans hittar förebyggande insatser som säkerställer goda uppväxtvillkor, mötesplatser och en meningsfull tillvaro för våra invånare.

LUPP-undersökningen genomfördes (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken). Det är en undersökning som görs var tredje år i Dalarnas kommuner. Den innehåller ett stort antal frågor som ungdomar i högstadie- och gymnasieålder svarar på. Resultatet av enkäten kommer 2022 att utgöra underlag för fortsatt dialog med ungdomarna så att vi tillsammans kan jobba vidare för större delaktighet där unga känner att de kan vara med och påverka det som rör dem själva och samhället. Detta är även en del av arbetet med den länsgemensamma strategin: Dalarna – Sveriges bästa ungdomsregion.

Mycket av det arbete som görs i kommunen handlar om samverkan med andra. En viktig medspelare är Regionen och verksamheten på vår vårdcentral. Ett arbete som påbörjats är det suicidpreventionsarbete som Regionen initierat. Detta med anledning av de höga suicidtal vi har i kommunen. Vi ska tillsammans i våra verksamheter hitta arbetsformer som främjar god psykisk hälsa i alla åldrar och att människor får rätt hjälp och stöd i tid så att vi tillsammans förebygger självmord. Här behövs en nollvision.

Ett annat stort arbete som tagit fart är God och nära vård. Det kan beskrivas som ett övergripande mål för den omställning som sker inom hälso- och sjukvården i hela landet för att klara framtidens utmaningar. Omställningen syftar till att vården i högre grad ska organiseras och bedrivas med utgångspunkt från patientens behov och förutsättningar. Genom större delaktigt från patienter kan också sjukvårdens resurser utnyttjas mer effektivt. Målet är en samordnad vård som stärker hälsan och förebygger fysisk och psykisk ohälsa. Denna omställning kräver samverkan och nya arbetssätt mellan kommunen och regionen men även andra aktörer i samhället. Även om kommunen och Regionen inte är samma huvudman så påverkar det vi gör varandras verksamheter. Vi behöver tänka på helheten för individen och hjälpas åt.

För tredje året i rad förbättrade kommunen sin plats i Svenskt Näringslivs ranking. Vansbro har det bästa företagsklimatet av samtliga kommuner i sin kommungrupp i hela Sverige 2021! Vi har en bra grund i den näringslivsstrategi som arbetats fram och vi känner stor motivation att arbeta vidare för att stärka och lyfta vårt arbete ytterligare. Vansbro kommun fortsätter att finansiera Dalapop (regionalt resurs- och produktionscentrum för aktörer inom populärmusiken). Vi har ett fantastiskt rikt och varierat musikliv i kommunen och ett flertal aktörer har fått stöttning genom Dalapop.

I juni antogs den nya regionala utvecklingsstrategin Dalastrategin 2030 – Tillsammans för ett hållbart Dalarna. Strategin beskriver hur insatser inom tre områden, ett klimatsmart, ett konkurrenskraftigt och ett sammanhållet Dalarna, som tillsammans ska bidra till det övergripande målet om ett hållbart Dalarna med utvecklingskraft i alla delar av länet. I alla forum där vi har möjlighet jobba för bättre kommunikationer, infrastruktursatsningar (E16, Västerdalsbanan och Inlandsbanan) och samverkan med andra kommuner.

Ett nytt anbudsförfarande genomfördes av driften av det särskilda boendet och hemtjänstverksamheten på Bergheden i Äppelbo. Då inga anbud inkom avslutas entreprenaden och verksamheten övergår under våren 2022 i kommunal regi.

Kommunen beslutade under året att iordningställa en hårdgjord yta samt teckna ett arrendeavtal med en privat aktör för uppförandet av en padelhall på Grönalid. Det är en välkommen satsning som bidrar till ännu en fritidsaktivitet för alla åldrar.

Att planlägga byggbar mark för bostäder, handel och industri, har varit ett prioriterat arbete. Detta för att kunna tillhandahålla byggbar mark för handel och industri, men även för att bygga bostäder och locka inflyttning av arbetskraft till de verksamheter som växer inom kommunen. Vi har även gjort några strategiska inköp av fastigheter.

Fiberutbyggnaden har i stort följt den strategi som beslutades 2020. Utbyggnaden fortsätter i snabb takt i ytterligare ett par år innan verksamheten övergår till förvaltning och drift.

Vi hade vid årets slut 6 776 invånare och är därmed Dalarnas minsta kommun befolkningsmässigt. Vi vill naturligtvis bli fler invånare men vi vill också att alla som bor här ska trivas och må bra. Det är den absolut bästa marknadsföringen i kommunen. Du som medborgare kan hjälpa oss att bli bättre och utvecklas. Vi välkomnar både ris och ros.

Trots påfrestningarna med pandemin har vi åstadkommit mycket positivt i vår kommun men vi behöver bli bättre på att tala om vad vi gör och skapa mer delaktighet. Vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen och jobba framåt med stort engagemang, för Vansbro kommuns bästa.

    Stina Munters,
    Kommunstyrelsens ordförande