Socialt stöd och omsorg
Resultat 2021
2021 | |
---|---|
Budget (tkr) | 174 795 |
Drift (tkr) | 198 713 |
Budgetavvikelse (tkr) | – 23 918 |
Antal årsarbetare | 251,49 |
varav män | 32,34 |
varav kvinnor | 219,15 |
Frisktal (%) | 85,89 |
Årets resultat
Sektor socialt stöd och omsorg redovisade ett sammantaget underskott på 23,9 mkr, i stora drag bestående av ett överskott för övergripande verksamhet på 2,3 mkr, ett underskott för äldreomsorg på 0,6 mkr och ett underskott för social omsorg på 25,5 mkr.
Även 2021 har pandemin haft en stor påverkan på äldreomsorgen, vilket varit bidragande till underskottet. Till skillnad från 2020 har det funnits få riktade ersättningar för dessa merkostnader, men andra riktade och generella statsbidrag har ändå kompenserat för detta.
Både personalkostnader och kostnader för skyddsutrustning ökade i alla äldreomsorgens verksamheter utom hälso- och sjukvården. Ökad bemanning och övertid har krävts för att hantera den höga sjukfrånvaron. Kostnadsökningen på grund av pandemin sjönk under hösten.
Inom sektor social omsorg har vakanser, sjukfrånvaro och inhyrd personal bidragit till högre kostnader.
Funktionshinderverksamheten redovisade ett underskott på 2,5 mkr, vilket beror på högre kostnader än budgeterat för elevhemsboenden och personlig assistans. Kostnadsökningen kompenserades till viss del av ersättning för vårdkostnader.
Individ- och familjeomsorgen överskred budget med totalt 23 mkr. Den största posten var höga placeringskostnader, där institutionsvård för vuxna kostade 6,4 mkr mer och institutionsvård för unga kostade 4,7 mkr mer än beräknat. Även kostnaderna för familjehemsvård överskred budget med 6,3 mkr. Vissa placeringar kan ha blivit nödvändiga på grund av brister i det förebyggande arbetet tidigare år. Samtidigt hade flera placeringar kunnat bli avsevärt kortare om det funnits personal för att göra väl förberedda hemflyttningar, och tillgång till intensiv öppenvård i egen regi.
Kostnaderna för ekonomiskt bistånd under året blev 2,6 mkr högre än budgeterat, och kostnaderna för inhyrd personal har gett ytterligare merkostnader på 5,3 mkr.
Medarbetare
Äldreomsorg
Pandemin har lett till ökad sjukfrånvaro, både direkt genom smittad personal som fått vara i karantän för smärre symtom, och indirekt genom högre arbetsbelastning och förändrade rutiner med mer skyddsutrustning och andra smittskyddsåtgärder.
Organisationsförändringar har påbörjats men är inte helt klara. Detta tillsammans med vakanta enhetschefstjänster har försämrat medarbetares upplevelse av styrningen och ledningen i HME-index (hållbart medarbetarengagemang).
Social omsorg
Individ- och familjeomsorgen har sedan två år brist på personal. Ökad ärendebelastning och för få socialsekreterare resulterade i en ansträngd arbetsmiljö med mycket sjukfrånvaro som följd. I juni 2021 fick enheten i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att utarbeta rutiner för uppföljning av situationen inom individ- och familjeomsorgen.
Även inom funktionshinderverksamheterna har arbetsmiljön varit ansträngd, bland annat på grund av pandemin som krävt omfattande användning av skyddsutrustning och inbeordring av personal.
Chefsbyten och vakanser i flera delar av organisationen har periodvis resulterat i ovisshet hos personalen, vilket märks i försämringen av HME-index (hållbart medarbetarengagemang).
Viktiga händelser
Äldreomsorg
Den största händelsen var covid-19-pandemin, som fortsatte påverka alla verksamheter. Stora krav har ställts på vårdens förmåga att snabbt kunna ställa om bemanning och arbetssätt, omorganisera verksamheter och möta nya kompetensbehov.
Efterfrågan på särskilt boende har minskat och pandemin är en trolig delförklaring till att fler har valt att bo hemma längre. Därför har en avdelning på Bäckaskog kunnat stängas vilket resulterat i minskad nattbemanning.
Social omsorg
Inom social omsorg har pandemin framför allt påverkat de särskilda boendena inom funktionshinderverksamheten. Personal på olika boenden har inte kunnat täcka upp för varandra och jobba på fler än ett boende då det varit nödvändigt att begränsa smittrisken.
Individ- och familjeomsorgen har kämpat med vakanser och bemanning utifrån höga sjuktal, och i juni tog kommunen ett politiskt beslut om förstärkning med fler socialsekreterare samt att låta förste socialsekreterare avlasta IFO-chefen genom utökade uppdrag. På grund av sjukskrivningar även på denna nivå kunde vissa av åtgärderna inte genomföras under året.
Framtiden
Äldreomsorg
Digitalisering är ett fortsatt viktigt utvecklingsområde inom äldreomsorgen. Lokaler för särskilt boende ska anpassas för att möjliggöra korridorövervakning med kamera nattetid, och tillsyn nattetid med kamera ska utvecklas inom hemtjänsten.
Prognosen för de åldersgrupper som nyttjar hemtjänst och särskilt boende pekar på en ökning av behovet med 10 procent de kommande tre åren, och ytterligare 10 procent de fem följande åren. Det skapar stora utmaningar för personalförsörjningen.
Social omsorg
Allt tyder på att det väntar en ökad ärendemängd inom funktionshinderverksamheten, framför allt vad gäller olika boendelösningar. Det beror dels på att fler gymnasielever med inackordering blir klara med sina studier kommande år, dels på ett uppdämt behov. En statlig utredning har också föreslagit att LSS-omsorgen ska utökas med en ny insats, ”personlig service och boendestöd”, som fler personer skulle kunna ha rätt till. Kommunen har därför börjat se över olika alternativ för särskilda boenden. När fler personer blir aktuella för boenden ökar även behovet av sysselsättning och mer personal inom daglig verksamhet.