Förväntad utveckling

förväntad utveckling

Antal per åldersgrupp med prognos

Befolkning åldersfördelning, prognos

Befolkningsutveckling och näringsliv

Befolkningen i kommunen minskade under året med 25 invånare till 6 776. Åldersgruppen barn och unga minskade med 11, de i arbetsför ålder minskade med 31 medan gruppen från 66 år och uppåt ökade med 17. Den senaste befolkningsprognosen visar att kommunens befolkning kan fortsätta minska framöver och att det främst är de i arbetsför ålder som minskar medan de äldre ökar. Utvecklingen kan öka kommunens försörjningskvot1 från dagens 92 procent till 101 procent.


1Försörjningskvot är ett mått på hur många icke arbetande personer (barn, unga och pensionärer) som en person med arbete behöver försörja. En försörjningskvot på 92 procent innebär att på 100 personer i yrkesverksam ålder (20–64 år) går det 92 personer i icke förvärvsarbetande ålder. Kvoten för hela Sverige är 77 procent i februari 2022.

Bedömningen är att näringslivet fortsätter att ta igen tappet efter pandemin och sedan ökar vad gäller omsättning och antal anställda de kommande åren. Kommunen har ett brett näringsliv med många företag som är starka inom sina olika områden. Det finns dock risker med den utvecklingen, främst vad gäller faktorer som kommunen inte kan påverka så mycket, exempelvis det ekonomiska läget i stort.

Lokalt är kompetensförsörjningen helt avgörande för om kommunen ska kunna dra nytta av näringslivets goda utveckling och med den som språngbräda skapa en mer positiv utveckling med ökad befolkning, ökande skatteintäkter, bättre välfärd och bättre lokal service. Det förutsätter samtidigt att det byggs fler bostäder för nya medborgare som ska kunna ta de jobb som erbjuds. Flera bostadsprojekt startade under 2021 och förhoppningsvis tas de första spadtagen 2022.

Fysisk planering är dock en utmaning de kommande åren och kommunen behöver få fram byggbara tomter för flerfamiljsbostäder, villor men även byggbar industrimark och tillhörande infrastruktur. Skolans relation med näringslivet är också viktig. De unga måste kunna välja fortsatta studier utifrån en god kunskap om vad det lokala näringslivet har att erbjuda i form av intressanta och bra jobb.

Kommunen måste också arbeta mer med attraktivitet, inflyttning, marknadsföring, fritidssysselsättningar och annat som gör Vansbro kommun till en attraktiv kommun att flytta till och leva i.

I början av 2020 antog kommunen en ny näringslivsstrategi där grunden är att kommunen ska arbeta i fokusgrupper utifrån det lokala näringslivets behov. Införandet av strategin blev uppskjutet på grund av pandemin men började komma i gång andra halvan av 2020. År 2021 fortsatte arbetet och de flesta fokusgrupper är i gång och fungerar väl. Kommunen ser med stor tillförsikt fram emot en fortsatt god utveckling av företagsklimatet de kommande åren.

Fiberutbyggnaden har i stort sett gått enligt strategin som antogs 2020, och från och med 2022 har förvaltningen egen personal som arbetar heltid inom Vansbro Stadsnät. Utbyggnaden fortsätter i snabb takt i ytterligare ett par år innan verksamheten övergår till mer löpande drift.

Omvärldsfaktorer

En osäkerhetsfaktor i framtiden är utvecklingen av pandemin, men den har sedan slutet av februari 2022 överskuggats av den ryska invasionen i Ukraina som redan påverkar världen. Medan den humanitära situationen blir alltmer katastrofal är det oklart vart kriget är på väg. De flesta bedömare tror att läget kommer att bli värre innan det eventuellt kan bli bättre.

Kommunen har sina lån i Kommuninvest som i sin tur tar upp lån på den internationella kreditmarknaden, som i dagsläget är instabil med fallande börser sedan invasionen. Läget verkar dock vara bättre än turbulensen i inledningen av pandemin. Effekten kan bli höjda räntekostnader när kommunen omsätter sina lån. Det är dock endast ett lån på 15 mkr som ska omsättas 2022 och året efter ett lån på 55 mkr. Hur räntekostnaderna utvecklas fram till dess är osäkert.

Inflationstakten var hög redan innan invasionen och har nu drivits upp av de energiprishöjningar som följt i krigets och sanktionernas spår. Kriget kan alltså slå hårt mot tillväxten åtminstone under 2022. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tror dock i nuläget att antalet arbetade timmar inte kommer att påverkas märkbart, däremot kan skatteintäkterna öka långsammare beroende på hur andra länder och världsekonomin utvecklas.

Det finns en stor osäkerhet kring migrationen från Ukraina. UNHCR prognostiserar i skrivande stund att antalet flyktingar kommer att öka till 4 miljoner fram till juli 2022. I vilken omfattning Sverige och Vansbro påverkas är svårt att bedöma. EU har aktiverat det så kallade massflyktsdirektivet, som innebär att flyktingar från Ukraina ges ett tillfälligt uppehållstillstånd inom EU i minst ett år, med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

Konsekvensen blir att de från första dagen kan arbeta och gå i skola samt få tillgång till bland annat socialt skydd och sjukvård. Detta snabbspår in i samhället underlättar på många sätt, samtidigt som det sätter press på kommunen att snabbt anpassa sig efter hur situationen utvecklas.

För budgetåret 2022 har regeringen avsatt 300 mkr till kommuner som har relativt liten befolkning och särskilda utmaningar. Vansbro kommun kommer att få omkring 3 mkr och kan använda stödet på det sätt som kommunen anser gynnar invånarna bäst. Med detta stöd finns möjligheter att göra satsningar och förändringar som långsiktigt minskar kommunens kostnader eller effektiviserar verksamheterna.