Tillämpade redovisningsprinciper

Årsredovisningen upprättades i enlighet med lagen om kommunal redovisning och rekommendationer från Rådet för kommunal redovisning (RKR), vilket bland annat innebär att

  • intäkter redovisas i den omfattning det är sannolikt att kommunen kommer att kunna tillgodogöra sig de ekonomiska tillgångarna och intäkterna kan beräknas på ett tillförlitligt sätt
  • fordringar har upptagits till de belopp de beräknas inflyta
  • tillgångar och skulder har upptagits till anskaffningsvärde där inget annat anges
  • periodiseringar av inkomster och utgifter har skett enligt god redovisningssed
  • värdering av kortfristiga placeringar har gjorts post för post till det lägsta av verkligt värde och anskaffningsvärde (kortfristiga placeringar som ingår i en värdepappersportfölj och som handlas på en aktiv marknad har värderats kollektivt till det lägsta av verkligt värde och anskaffningsvärde).

Intäkter

Skatteintäkter

Den preliminära slutavräkningen för skatteintäkter baseras på SKL:s decemberprognos i enlighet med RKR 4.2. Kommunalskatten periodiserades, vilket innebär att kommunen i bokslutet för 2018 bokförde den definitiva slutavräkningen för 2017 och en preliminär slutavräkning för 2018.

Övriga intäkter

Investeringsbidrag och anslutningsavgifter togs upp som en förutbetald intäkt enligt RKR 18.1 och redovisades bland långfristiga skulder och periodiseras över anläggningstillgångens nyttjandeperiod.

Kostnader

Avskrivningar

Avskrivning av immateriella och materiella anläggningstillgångar görs för den beräknade nyttjandeperioden med linjär avskrivning, baserad på anskaffningsvärdet exklusive eventuellt restvärde. På tillgångar i form av mark och pågående arbeten görs inga avskrivningar. Avskrivningen påbörjas när tillgången tas i bruk. För tillgångar där nyttjandeperioden styrs i avtal används avtalsperioden som avskrivningstid.

Vännäs kommun tillämpar komponentavskrivningar enligt RKR 11.4. Kommunens fastigheter har delats in i olika komponentgrupper och därefter komponenter.

Huvudsakligen tillämpas följande avskrivningstider:

  • Maskiner och inventarier, 3–10 år.
  • Fordon, 7–20 år.
  • Fastigheter har komponentvis avskrivning, 10–70 år.
  • Mark avskrivs inte.

Gränsdragning mellan kostnad och investering

Tillgångar avsedda för stadigvarande bruk eller innehav med en nyttjandeperiod om minst tre år klassificeras som anläggningstillgång om beloppet överstiger ett prisbasbelopp.

Nedskrivningar

Om det på balansdagen föreligger indikation på att en materiell anläggningstillgång minskat i värde ska tillgångens återvinningsvärde beräknas enligt RKR 19.


Finansiella anläggningstillgångar

Kommunens placeringsportföljer är avsedda att täcka framtida åtaganden och är i enlighet med RKR 20 klassificerade som omsättningstillgång, kortfristiga placeringar, eftersom de kontinuerligt är föremål för köp och försäljning.

Exploateringsmark

I enlighet med RKR 18.1 bokförs intäkter successivt i takt med att tomtförsäljningar sker, och intäkterna matchas mot kalkylerade kostnader. När exploateringsområdet är färdigt och avslutats sker slutlig avräkning mot faktiska kostnader.

Exploateringsobjekt som är avsedda att avyttras redovisas som omsättningstillgång. Exploateringsområden som inte ska avyttras redovisas däremot som anläggningstillgång.

Avsättningar och förpliktelser

Pensionsförpliktelser

Kommunen redovisar pensionerna i enlighet med RKR 2.1. Pensionsskulden är den beräknade framtida skuld som kommunen har till arbetstagare och pensionstagare. Den samlade pensionsskulden återfinns under raderna ”avsättningar för pensioner, kortfristiga skulder” och under raden ”pensionsförpliktelser som inte har upptagits bland skulder och avsättningar”. Denna rad ligger under ansvarsförbindelser utanför balansräkningen.

Pensioner redovisas enligt redovisningslagens blandmodell, som innebär att pensioner intjänade till och med 31 december 1997 behandlas som ansvarsförbindelse. Pensionsförmåner som årligen intjänats från och med 1998 redovisas som kostnad i resultaträkningen. Förpliktelser för pensionsåtaganden för anställda i kommunen är beräknade enligt RIPS 17-modellen. Pensionsåtagande för anställda i de övriga företag som ingår i kommunkoncernen redovisas enligt Bokföringsnämndens allmänna råd.

Avsättningar

En avsättning redovisas när det finns en befintlig förpliktelse som en följd av inträffade händelser, det är troligt att ett utflöde av resurser kommer att krävas för att reglera förpliktelsen och att beloppet kan uppskattas på ett tillförlitligt sätt. Endast förpliktelser som uppstått till följd av inträffade händelser och som finns oberoende av framtida handlande redovisas som avsättning.

Skuld till VA-avgiftskollektiv

Resultatet från VA-verksamheten läggs som en skuld till avgiftskollektivet enligt RKR:s idéskrift ”Redovisning av affärsverksamhet.”

Sammanställd redovisning

Den sammanställda redovisningen är upprättad enligt den kommunala redovisningslagens kapitel 8 och utformas enligt god redovisningssed. Syftet med den sammanställda redovisningen är att ge en sammanfattande bild av kommunens ekonomiska ställning och åtaganden. Den sammanställda redovisningen omfattar följaktligen all kommunal verksamhet i den mån kommunen har ett bestämmande eller väsentligt inflytande, oavsett om den bedrivs i förvaltnings- eller företagsform. Den sammanställda redovisningen utgår från RKR:s rekommendation 8.2.

Den sammanställda redovisningen upprättades enligt förvärvsmetoden med proportionell konsolidering. Förvärvsmetoden innebär att eget kapital i det förvärvade företaget vid förvärvstidpunkten eliminerats. I redovisningen ingår därmed endast kapital som intjänats efter förvärvet. Med proportionell konsolidering menas att i redovisningen ingår endast så stor del av dotter-/intresseföretagets resultat- och balansräkning som svarar mot kommunens ägarandel.

I den sammanställda redovisningen för 2018 ingår inte längre Wendenes AB efter uträkningar av de kriterier som finns i RKR 8.2. Wendenes AB:s siffror är därför justerade i 2018 års ingående balanser för kommunkoncernen.

I den sammanställda redovisningen ingår, förutom Vännäs kommun, även Vännäs Fastigheter AB och Älvdala Fastigheter AB.