Liljaskolans styrelse

Verksamhetsidé

  • Liljaskolan ska erbjuda gymnasieprogram av hög kvalitet för både yrkes- och högskoleförberedande utbildning. Utbudet av vuxenutbildning ska innehålla många inriktningar och bedrivas i nära samverkan med arbetsmarknaden. Skolan ska ge eleverna bästa möjliga grund för framtiden, och utbildningarna ska attrahera ungdomar och vuxna av olika kön, etnicitet och social bakgrund.

Viktiga händelser

  • Antalet elever som antogs till höstterminen var 241, en ökning mot 2017 och i paritet med skolans organisatoriska förutsättningar och mål.
  • Merparten av eleverna vid språkintroduktionsprogrammet är ensamkommande flyktingbarn. Antalet elever är avhängigt av politiska beslut. Höstterminen 2018 var 94 elever inskrivna, 14 över prognosen.
  • Naturvetenskapsprogrammet startar igen 2019, under förutsättning att minst 8 elever söker programmet i första hand.
  • Yrkesintroduktionsprogrammet med inriktning vård och omsorg hade 12 elever under läsåret.
  • Platserna på yrkesintroduktion med inriktning fordon drogs ner. Istället startades en fjärde nationell klass på fordons- och transportprogrammet.
  • Svenska Ridsportförbundet och Svenska Skidförbundet tillstyrkte Liljaskolans ansökningar om att få anta elever till ytterligare fyra omgångar på NIU Ridsport, Freeskiing och Snowboard.
  • Antalet årsarbetare var 132, lika många som 2017.
  • I vuxenutbildningen startade både yrkesförar- och bussförarutbildningarna på nytt, efter ett års uppehåll. En ny omgång förväntas starta vårterminen 2019.

Nämndens resultat i korthet

Kommunfullmäktiges mål för nämnderna delas in i fyra perspektiv. Liljaskolan nådde helt eller delvis målen för 2018. Det sammanfattande resultatet för perspektiven var:

ekonomi – uppfyllt
medborgare – ingen mätning gjordes
samhällsutveckling – uppfyllt
medarbetare – uppfyllt.

Ekonomi 

Liljaskolans samlade resultat blev ett överskott på 2,0 mkr. Överskottet berodde främst på högre intäkter än budgeterat, tack vare fler elever och bättre beläggning på elevboendet.

(mkr)
Område
2018
Bruttokostnad
2018
Bruttointäkt
2018
Nettokostnad
2018
Budgetavvikelse
2017
Nettokostnad
Liljaskolans styrelse
Skolans styrelse – 0,4 0,0 – 0,4 – 0,1 – 0,4
Gymnasieskola – 106,1 108,5 2,4 0,9 2,2
Vux – 10,6 12,3 1,7 0,9 3,4
Uppdragsutbildning – 0,3 0,2 – 0,1 0,0 0,1
Elevboende – 2,4 2,4 0,0 0,3 – 0,6
Summa – 119,8 123,4 3,6 2,0 4,7

Volymförändringar

2013 2014 2015 2016 2017 2018
Antal elever 858 787 727 677 635 624

Medborgare 

Styrelsen har inte kunnat mäta medborgarnas nöjdhet. Liljaskolan genomförde olika evenemang för att synas i kommunen, bland annat en branschdag på Hammarskolan och alpina tävlingar.

Liljaskolans receptionist står för tillgänglighet på telefon, och medarbetarna ska svara på e-post inom 48 timmar.

Samhällsutveckling 

Det prioriterade målet att höja meritvärdet på högskoleförberedande program uppfylldes, liksom det att öka andelen elever som tar yrkesexamen. Däremot var det ingen som presterade på A- eller B-nivå på de nationella proven.

Det kollegiala lärandet fortsatte med målet att varje elev ska nå sin fulla potential. Inför nästa läsår ska förvaltningen på ett mer systematiskt sätt analysera betyg, undervisning och bedömning för att förbättra resultaten.

Förvaltningen behöver också fortsätta arbeta med elevernas närvaro, som fortfarande brister. Tydliga rutiner har tagits fram och närvaron förbättrades något, från 80 procent 2017 till 84,5 procent. Det behövs bättre uppföljning av orsakerna till frånvaron.

Elevenkäten visade att eleverna ansåg att lärarna har positiva och höga förväntningar och att eleverna fick det stöd de behövde. Man arbetade också mera med normkritiskt tänkande.

Däremot uppgav eleverna att de i mindre utsträckning fick vara sig själva. Skolpsykologens tjänst utökades till 20 procent. Med hjälp av projektpengar från Skolverket anställdes en elevvärd som arbetar förebyggande mot kränkande behandling. Elevvärden ska också starta en skolidrottsförening, vara ett stöd för elevkåren och hjälpa till med läxläsning.

Ledningsgruppen ska ansöka om att skolan ska bli HBTQ-certifierad.

Fler elever arbetade med Ung företagsamhet, UF, och startade egna företag. Styrelsen beslutade att prioritera UF framöver. Skolverket beviljade medel till arbete med värdeskapande och företagsamhet i alla ämnen.

Skolan förnyade sin fordonspark, och gamla bilar byttes ut mot nyare, mer miljövänliga. Man försöker också bli bättre på att samanvända fordon och effektivisera åkandet. Verkstäderna har tydliga rutiner för avfallshantering. Pappersåtervinningen behöver öka och mängden utskrifter och kopior ska minska.

Medarbetare 

Målet om att minst 65 procent av de tillsvidareanställda ska ha en heltidsanställning uppfylldes. Även målet om att sjukfrånvaron ska vara högst 5 procent nåddes. Sjukfrånvaron låg på 2,4 procent, precis som 2017. Kvinnornas sjukfrånvaro var 4,3 procent, en ökning med 1,8 procentenheter, medan männens var 0,8 procent, en minskning med 1,1 procentenheter.

Medarbetarenkäten visade att medarbetarna trivs på Liljaskolan. Resultatet för ledarskap förbättrades, trots att verksamheten genomgick stora förändringar 2017.

Ledningen fortsatte med strukturerade verksamhetsobservationer och arbetade med att förtydliga mål, roller och förväntningar.

Framtid

Antalet elever i gymnasieåldern fortsätter att öka. Det kan innebära att Liljaskolan får bättre möjligheter att fylla utbildningsplatserna. Arbetet med att göra skolan till ett attraktivt val även för de egna medborgarna måste fortsätta.

Programutbudet har stramats upp och i fortsättningen ska verksamheten koncentreras runt de befintliga och beslutade programmen.

Även om statistiken såg bra ut 2018, är det viktigt att fortsätta stödja elever med särskilda behov, så att ännu fler klarar sin gymnasieexamen. Skolan och styrelsen behöver också prioritera arbetet för att fler ska nå de högre betygsstegen.

Konkurrensen om utbildad arbetskraft är hård. För att medarbetarna ska må bra och vilja stanna på skolan behöver kommunikation, delaktighet och närvarande ledare prioriteras även framöver.