Plan- och miljönämnden

Verksamhetsidé

  • Nämnden ska verka för en god bebyggd miljö, en trygg och säker kommun, hållbart nyttjande av naturvärden och säkra livsmedel.

Viktiga händelser

  • Räddningstjänsten gjorde omfattande insatser vid sommarens stora skogsbränder.
  • Plan- och byggavdelningen har stärkt kompetensen inom detaljplaneområdet för att minska beroendet av konsulter.
  • Nya samverkansgrupper startades av Region Västerbotten.
  • Vännäs kommun bedrev livsmedelstillsyn i Bjurholm.

Nämndens resultat i korthet

Kommunfullmäktiges mål för nämnderna delas in i fyra perspektiv. Plan- och miljönämnden nådde helt eller delvis målen 2018. Det sammanfattande resultatet för perspektiven var:

ekonomi – inte uppfyllt
medborgare – delvis uppfyllt
samhällsutveckling – delvis uppfyllt
medarbetare – uppfyllt.

Ekonomi 

Skogsbränderna medförde mycket stora kostnader för räddningstjänsten. Kommunen fick dock ersättning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för de kostnader som översteg den kommunala självrisken på 350 tkr. Bränderna utgjorde extraordinära händelser som följaktligen inte hade budgeterats.

Plan- och byggavdelningen gjorde underskott, eftersom kostnaderna för egna detaljplaner är högre än intäkterna inledningsvis. Miljö- och hälsoskyddsavdelningens överskott berodde på underbemanning delar av året.

(mkr)
Område
2018
Bruttokostnad
2018
Bruttointäkt
2018
Nettokostnad
2018
Budgetavvikelse
2017
Nettokostnad
Plan- och miljönämnden – 0,2 0,0 – 0,2 0,0 – 0,2
Räddningstjänsten – 9,5 2,7 – 6,7 – 0,8 – 5,7
Plan- och byggavdelningen – 2,5 1,5 – 1,0 – 0,1 – 0,8
Miljö- och hälsoskyddsavdelningen – 2,6 1,2 – 1,4 0,2 – 1,5
Summa – 14,8 5,4 – 9,4 – 0,7 – 8,2

Medborgare 

Servicemätningen visade att plan- och byggavdelningens tillgänglighet per telefon inte var tillfredsställande. Avdelningen ska undersöka vilken service växeln kan ge och om det går att förbättra rutinerna för vidarekoppling.

De digitala ansökningarna via webbplatsen var fortfarande för få. Förhoppningen är att e-tjänsterna utvecklas, så att webbansökningarna ökar.

Samhällsutveckling 

Miljö- och hälsoskyddsavdelningens effektivitet mäts genom att man jämför behovet med den faktiskt utförda tillsynen. Det innebär att resultatet i princip alltid kommer att vara delvis uppfyllt, eftersom det inte är realistiskt med en hundraprocentig tillsyn. Nämnden prioriterar de viktigaste objekten och därefter vilka områden som ska vara i fokus under en treårsperiod. Den så kallade styrda tillsynen, som inbringar intäkter, är alltid högst prioriterad och utfördes enligt plan. År 2019 kan målet komma att arbetas om så att mätningen sker på ett annat sätt eller med fler mål att mäta som bättre relaterar till kommunfullmäktiges kvalitetsmål.

Räddningstjänsten uppfyllde inte målet om antal övningstimmar, eftersom man prioriterade att återställa material och fordon efter sommarens bränder.

Medarbetare 

Medarbetarna var till 80 procent kvinnor. Med deltidsbrandmännen inräknade var andelen kvinnor 33 procent. Vid rekryteringar försöker nämnden få fler av underrepresenterat kön att söka.

Medarbetarenkäten visade att personalen trivdes och upplevde sig ha bra chefer med gott ledarskap.

Framtid

Den stora omsättningen av brandmän med höga kostnader för utbildning fortsätter. Klimatförändringar med översvämningar, skogsbränder med mera ställer högre krav på framförallt räddningstjänsten, men även på övriga avdelningar. Statliga myndigheters ökade krav på redovisning, dokumentation och regeländringar kräver allt större resurser.

För att minska sårbarheten och underlätta kompetensförsörjningen återupptogs diskussionen om ett utökat samarbete med kranskommunerna om plan- och byggfrågor samt miljö- och hälsoskydd.

Från och med den 1 januari 2019 slås plan- och byggavdelningen ihop med miljö- och hälsoskyddsavdelningen. Avdelningen får en gemensam budget och en miljö- och byggchef. Sammanslagningen ska göra det lättare att fördela arbetsuppgifterna och kunna optimera resurserna för ledarskapet.

Uppföljning av uppdrag

Plan- och miljönämnden uppdrogs av kommunfullmäktige att minska sjukfrånvaron. Den var mycket låg 2018 och därmed kan uppdraget anses vara genomfört.