Samhällsutveckling

Vännäs kommuns resultat inom perspektivet samhällsutveckling uppfylldes delvis. Flera av kommunens nämnder satte inte mål för samtliga fullmäktigemål, vilket är en avvikelse. Detta försvårade den sammanlagda bedömningen.

  Kommunfullmäktiges mål Nämndutfall
Det ska finnas goda förutsättningar för att leva, bo och verka i Vännäs kommun Barn- och utbildningsnämnden
Kommunstyrelsen
Liljaskolans styrelse
  Plan- och miljönämnden
Vård- och omsorgsnämnden
Vännäs kommuns verksamheter är av god kvalitet Barn- och utbildningsnämnden
Kommunstyrelsen
Liljaskolans styrelse
  Plan- och miljönämnden
Vård- och omsorgsnämnden
Hela Vännäs har ett väl utvecklat näringsliv och företagande Barn- och utbildningsnämnden
Kommunstyrelsen
Liljaskolans styrelse
  Plan- och miljönämnden
Vård- och omsorgsnämnden
Flera kooperativ och sociala företag skapas Barn- och utbildningsnämnden
Kommunstyrelsen
Liljaskolans styrelse
  Plan- och miljönämnden
Vård- och omsorgsnämnden

Uppföljning av resultatet

Det ska finnas goda förutsättningar för att leva, bo och verka i Vännäs kommun

Vännäs kommuns befolkning fortsatte att öka. Den 31 december 2018 bodde totalt 8 785 personer i kommunen, varav 4 479 var män och 4 306 var kvinnor. Det innebar en ökning med 9 personer jämfört med 31 december 2017. Både födelseöverskottet och invandringsöverskottet var positivt, med 5 respektive 47 personer. Däremot var det inrikes inflyttningsöverskottet negativt med 44 personer, då 500 personer flyttade till Vännäs från andra kommuner, medan 544 personer flyttade ut. I ett länsperspektiv var tillväxtkraften tydlig i Umeåregionen, där Umeå är motorn. Vännäs har visserligen haft en positiv befolkningsutveckling under ett antal år, förutom 2015 då kommunen minskade med 23 personer. Men nu finns befolkningstillväxt även i Nordmaling, Vindeln och Bjurholm förutom Umeå. Det som är positivt för Umeåregionen är positivt för Vännäs. Samarbetet fortsätter att utvecklas under de närmaste åren inom bland annat landsbygdsutveckling, infrastruktur och samverkan med universiteten.

Befolkningsutveckling 2008-2018

Vännäs kommuns verksamheter är av god kvalitet

Medborgarundersökningen visade hur medborgarna i Vännäs såg på kommunens verksamheter. Totalt sett låg Vännäs på samma nivå som genomsnittet för samtliga 131 kommuner. Resultatet visar att medborgarna var nöjda med gymnasieskolan, gång- och cykelvägar, idrotts- och motionsanläggningar, kultur och renhållning. Vännäs kommun fick högre betyg än genomsnittet när det gäller verksamheterna förskolan, grundskolan, räddningstjänsten samt vatten och avlopp.

Utifrån hur medborgarna såg på kommunens verksamheter var förbättringsområdena främst äldreomsorgen, gymnasieskolan, miljöarbetet, kultur samt gator och vägar.

Nöjd-Medborgar-Index


Liljaskolans lednings prioriterade mål under åren 2017 och 2018 var att höja meritvärdet på högskoleförberedande program samt öka andelen elever som tar yrkesexamen. Detta lyckades skolan med. Tyvärr var det för få elever som nådde de högsta betygsnivåerna, och ingen presterade på A- eller B-nivå på de nationella proven.

Resandet med tåg och buss till och från Umeå ökade under 2018 jämfört med 2017. Tåg ökade med 10 procent och buss med 6 procent (stomlinjerna 15 och 55). Totalt under 2018 gjordes drygt 400 000 resor mellan Vännäs och Umeå, varav tågen stod för en tredjedel. Sedan år 2012, då pendeltågstrafiken startade, har det totala resandet med tåg och buss på sträckan ökat med 27 procent. Resorna i den inomkommunala matartrafiken låg på ungefär samma nivå som år 2017, men har minskat med cirka 10 procent sedan 2014.

Hela Vännäs har ett väl utvecklat näringsliv och företagande

Vännäs kommun och samverkande organisationer i näringslivsrådet satte målsättningen att nå topp 50 i Svenskt Näringslivs rankning år 2020. I rankningen 2018 nåddes plats 78, vilket är ett gott betyg. Under året genomfördes företagsbesök, dialogfrukostar, utbildningar och workshops för näringslivet som finansierades via projektet Näringsliv i samverkan, NIS. För att öka attraktionskraften och lyfta lokal service och handel genomfördes gemensamma kampanjer och insatser tillsammans med Vännäshandlarna. Därmed förbättrades samarbetsklimatet och synligheten. Dessutom ökade närvaron för Vännäs handel genom digitalisering och andra kundanpassade aktiviteter.

Antalet elever på Liljaskolan som arbetade med Ung företagsamhet och därigenom startade egna företag ökade. Detta kommer att prioriteras framöver. Liljaskolan fick Skolverkspengar för att arbeta med värdeskapande och företagsamhet inom alla ämnen.

Flera kooperativ och sociala företag skapas

Vännäs kommun och Umeå kommun samfinansierar ett projekt för att främja social innovation. Via projektet sker ett antal aktiviteter i Vännäs kommun. Sociala aspekter lyfts till exempel in i upphandlingar.

Framtidsbedömningar

  • Vännäs kommun bör öka samarbetet och samverkan med Wendenes AB för att stärka kommunen när det gäller etableringar och expansion.
  • Trenden med den stora omsättningen av brandmän och höga kostnader för utbildningar bedöms fortsätta. Förändrat klimat med bland annat översvämningar och skogsbränder ställer allt högre krav på räddningstjänsten, men även på plan- och miljönämndens övriga avdelningar.
  • Vännäs kommun måste på ett tydligare sätt arbeta med klimatanpassning av verksamheterna. Det handlar både om att utveckla åtgärder utifrån förändrat klimat och att hitta arbetssätt som motverkar klimatförändringar.