Vännäs 2023 – resultat och utmaningar

År 2023 blev ännu ett år av stor osäkerhet i omvärlden. Kriget i Ukraina är nu inne på sitt tredje år, och Sverige har precis blivit medlem i Nato. Inflation och höga räntor fortsatte att ställa till det för hushåll, företag och kommuner, även om inflationen började sjunka något. Vännäs gjorde trots detta återigen ett riktigt bra resultat.

För att visa att vi står bakom Ukraina inledde kommunen ett partnerskap med staden Slobozhanske i nordöstra Ukraina. I september kom tre personer från kommunledningen i Slobozhanske på studiebesök till Vännäs, och planer har börjat tas fram för samverkan inom olika områden.

Här sammanfattar vi det viktigaste i kommunens årsredovisning, som det ekonomiska resultatet, måluppfyllelsen, händelser och utmaningar framåt.

Mål

Utifrån kommunens strategiska plan utformar kommunledningen en vision, strategiska områden och övergripande mål som kommunfullmäktige beslutar. De övergripande målen är indelade i fyra perspektiv: ekonomi, medborgare, samhällsutveckling och medarbetare. Varje nämnd tar sedan fram egna verksamhetsmål som ska bidra till att uppfylla de övergripande målen.

Sammantaget nådde kommunen delvis sina mål.

Ekonomi

Fullmäktige beslutade 2023 om en definition av vad god ekonomisk hushållning betyder för just Vännäs. Beslutet innebär att budgeterat resultat och minst ytterligare ett övrigt finansiellt mål ska vara uppnått för att kommunen ska anses ha en god ekonomisk hushållning.

Kommunen har fyra mål inom perspektivet ekonomi och nådde tre av dem. Det fjärde, ekonomi i balans för nämnderna, nåddes delvis på grund av underskott för plan- och miljönämnden och vård- och omsorgsnämnden.

Kommunens resultat blev 47,2 mkr vilket var mångdubbelt mer än det budgeterade 7,1 mkr och även bättre än förra årets 34,4 mkr. En stor del av överskottet kom från högre skatter och statsbidrag än budgeterat. För att kommunens ekonomi ska vara hållbar på sikt måste intäkterna vara högre än utgifterna. Ett viktigt ekonomiskt mål är att resultatet ska uppgå till minst 2 procent av skatter och statsbidrag över tid. Resultatet 2023 var 5,8 procent.

Nämnderna lämnade tillsammans ett överskott på 2,7 mkr. Även om överskottet var mindre än förra året var det både glädjande och viktigt att vård- och omsorgsnämnden minskade sitt underskott rejält, till endast 0,8 mkr.

Medborgare

Inom perspektivet medborgare har kommunen tre mål och uppnådde ett av dem, de övriga två uppnåddes delvis.

Ett av målen är att medborgarna trivs, och enligt SCB:s medborgarundersökning 2023 tycker över 97 procent att kommunen är en bra plats att leva och bo på – en ökning från 90 procent 2022. 98 procent känner sig också trygga i Vännäs.

De övriga två målen handlar om bra service, tillgänglighet och delaktighet, samt effektiv och tillgänglig välfärd genom digitala tjänster. Här var medborgarna inte helt nöjda med bemötande, information och möjligheten till inflytande.

Intresset är fortsatt stort för kommunens e-tjänster, som blir allt fler. Värt att nämna är också att kommunens webbplats www.vannas.se var en av bara 308 testade webbplatser (av totalt 1 784) som fick rankningen 1, vilket betyder att den klarade alla tester i Funkas inkluderingsbarometer.

Samhällsutveckling

Inom perspektivet samhällsutveckling uppfyllde kommunen alla tre målen delvis, precis som förra året. Målen är goda förutsättningar för att leva och bo i Vännäs, verksamheter av god kvalitet, och ett väl utvecklat näringsliv.

Efter en tillfällig ”dipp” 2022 ökade befolkningen igen, i år med 96 personer till 9 059 invånare. Ökningen bestod av ett födelseöverskott på 9 och ett inflyttningsöverskott på 87 invånare.

89,1 procent av medborgarna tycker att kommunen sköter sina verksamheter mycket eller ganska bra, vilket är högre än rikssnittet. Särskilt bra omdömen får barnomsorg, skola, gymnasieskola och vuxenutbildning, biblioteket och räddningstjänsten.

Underhållet av den offentliga miljön drar ner helheten, även om resultatet förbättrats avsevärt. Jämlikhet och integration får låga betyg men betydligt bättre än riket.

Vännäs hamnade på plats 101 i Svenskt Näringslivs rankning, mot 102 förra året. Företagarnas sammanfattande omdöme om näringslivsklimatet var 3,8 av 5, vilket är högre än rikssnittet 3,46. Det som främst behövs för att utveckla näringslivet är fler bostäder, bättre vägnät och kortare handläggningstider.

Medarbetare

Inom perspektivet medarbetare nådde kommunen fyra av sex mål. Målet att 70 procent av de anställda kvinnorna ska ha heltidstjänster nåddes delvis då andelen närmar sig målet. Resultatet för sjukfrånvaron gav ett lågt, ej tillfredsställande resultat med 7,2 procent jämfört med målet på högst 6 procent.

Övriga fyra mål uppnåddes totalt sett. Dessa fyra mål är att medarbetarna trivs, att kommunen har jämställda arbetsvillkor, har bra ledare och ledarskap samt att arbetsplatserna är fria från kränkningar. 87 procent av kommunens medarbetare trivs (samma resultat som 2022) och 68,5 procent är nöjda med ledarskap och chefer.

Antalet medarbetare minskade med 13, till totalt 1 013 tillsvidareanställda. 2022 var första året då kvinnornas snittlön var högre än männens, och det gällde även 2023 då kvinnornas snittlön till och med ökade till 101,8 procent av männens lön.

Framtid – utmaningar och ljuspunkter

Krigssituationen i Sveriges närhet, klimatförändringar och en osäkerhet om vad höstens val i USA kan leda till innebär en fortsatt osäker framtid både globalt och lokalt. Det ställer krav på hela landets, och kommunernas, beredskap – såväl den fysiska som den digitala. Påverkansoperationer och cyberattacker utgör risker ur flera perspektiv, som ökad polarisering i samhället och it-attacker som slår ut system hos företag och myndigheter, vilket vi sett flera exempel på 2023. Kommunen behöver stå väl rustad med beredskap och åtgärder för många tänkbara scenarier och händelser. Under året har kommunen därför tagit fram både en ny krisledningsplan och en informationssäkerhetspolicy.

Stora rekryteringsbehov

Trots det ekonomiska läget har Vännäs ingen större arbetslöshet – tvärtom väntas bristen på arbetskraft öka i de nordligaste länen framöver, kopplat till de stora industrisatsningarna i regionen. Kompetensförsörjningen är därför en fortsatt utmaning för att täcka behoven i de kommunala verksamheterna, men även behoven hos företagen så att de ska kunna växa.

Satsningar på ett växande Vännäs

Vännäs kommun har inte drabbats så hårt av prishöjningar och räntehöjningar, bland annat på grund av att kommunen valt att äga sina verksamhetslokaler och använt tidigare överskott till att betala av på lån. Kommunens fortsatt goda resultat ger också möjlighet att bygga för ett växande Vännäs. Två exempel är den nya förskolan på Vännäsborg och idrottshallen vid Vegaskolan mitt i centrum. Under året har kommunen med hjälp av både näringslivet och medborgarna tagit fram en etableringsstrategi och ett platsvarumärke som ska lyfta Vännäs och få fler att upptäcka vilken fantastisk kommun det är att leva, bo, växa upp och driva företag i.