Samhällsbyggnadsnämnd

Samhällsbyggnadsnämndens uppdrag är att skapa hållbara och attraktiva livsmiljöer för både dagens och framtidens invånare. Nämnden tar fram översikts- och detaljplaner och utvecklar och förvaltar geodata. Nämnden ansvarar för kommunens klimat- och energirådgivning, natur- och vattenvård samt framtagande och uppföljning av lokala miljömål.

Samhällsbyggnadsnämnden ansvarar även för prövning och tillsyn enligt plan- och bygglagen, miljöbalken och livsmedelslagen. Myndighetsutövningen syftar till att säkerställa att byggnadsprojekt följer fastställda detaljplaner och uppfyller lagstiftade krav på säkerhet, funktion och estetik samt att skydda miljön och människors hälsa och säkerställa att livsmedel är säkra och håller hög kvalitet.

Förändringar i verksamheten

Boverkets nya byggregler, som träder i kraft under andra halvåret 2025, kommer att medföra betydande förändringar i bygglovsverksamhetens arbetssätt och processer. För att möta de nya kraven kommer verksamheten att behöva göra strategiska investeringar i kompetensutveckling och utbildning.

Under 2024 har antalet medarbetare minskat, som en direkt spegling av det ekonomiska läget och konjunkturens påverkan på verksamheten. Då en stor del av samhällsbyggnadsnämndens verksamhet är intäktsfinansierad, har vi varit tvungna att anpassa oss till en tillfälligt minskad efterfrågan. En ökad aktivitet väntas igen under 2025 och nämnden är beredd att anställa när förutsättningarna förändras och efterfrågan ökar.

Under 2025 kommer Sjöbo kommun tillsammans med Lunds kommun och delar av Eslövs kommun med största sannolikhet att bli utnämnd som biosfärområde av UNESCO. Till viss del kom mer det att påverka verksamheten.

Samhällsbyggnadsnämnd (mnkr)
Budget 2024 14,5
Kompensation för pris- och löneökningar (inkl sänkt PO-pålägg) – 0,2
Summa 14,3
Förändringar i ekonomisk tilldelning
Resterande FÖPen (översiktsplan) – 1,0
Ekonomisk tilldelning 2025 13,3
Ökad ekonomisk tilldelning 2025 jämfört med 2024 (mnkr) – 1,2
Procentuell förändring mellan 2024 och 2025 – 8,4
Preliminär ekonomisk tilldelning
Plan 2026 13,6
Plan 2027 14,2

Framtid

Utifrån ett långsiktigt perspektiv som sträcker sig bortom tillfälliga konjunktursvängningar står samhällsbyggnadsnämnden framför allt inför tre stora utmaningar:

  • Klimat och miljö: Samhällsplaneringen och byggandet behöver minimera sin klimat- och miljöpåverkan. Samtidigt behöver vi genom samhällsplaneringen också anpassa samhället till ett förändrat klimat. Prövning och tillsyn enligt bland annat miljöbalken bidrar positivt.
  • Demografiska förändringar: Demografiska förändringar innebär färre yngre och fler äldre invånare. Flexibla detaljplaner och flexibla lokaler som går att bygga om från förskola till äldreboende är ett sätt att möta utmaningen. Samtidigt behövs strategier för att locka unga personer och familjer till orterna genom att erbjuda attraktiva boendemiljöer.
  • Social hållbarhet: Att planera för socialt hållbara samhällen innebär att skapa blandade bostadsområden, tillgång till skolor, kultur och rekreation, samt att planera samhället så att människor möts naturligt i vardagen vilket i sin tur bidrar till trygghet.

Utmaningarna ovan är gränsöverskridande och kräver både stegvisa förbättringar och radikala utvecklingssteg där alla kommunens verksamheter behöver arbeta tillsammans. Sveriges Kommuner och Regioner lyfter i Vägval för framtiden fram tre viktiga perspektiv för att möta utmaningarna:

  • Systemtänkande och samarbete: Vi behöver förstå och hantera komplexa samhällsutmaningar genom att se olika roller som en del av ett system och tillsammans sträva efter gemensamma nyttor.
  • Framtidsfokus: Vi behöver ägna mer tid åt framtiden genom att utveckla en organisationskultur som regelbundet hanterar framåtblickande frågor.
  • Radikal förändring: Förändringar behöver mötas med förändringar, vilket innebär att vi behöver utveckla nya arbetssätt och främja radikal verksamhetsutveckling.

Samhällsbyggnadsnämnden har medarbetare som är både specialister och generalister, där många är tränade i att hantera komplexa samhällsutmaningar, en styrka som är betydelsefull framöver.

Prestationstal

Miljö- och hälsoskydd Utfall
2023
Budget
2024
Budget
2025
Antal inspektionsbesök 603 700 630
Antal ansöknings- och anmälningsärenden 122 220 200
Antal startade ärenden med anledning av inkomna klagomål 102 100 110
Plan- och bygg Utfall
2023
Budget
2024
Budget
2025
Antal ansökningar om planbesked 2 4 3
Antal ansökningar om bygglov 208 240 210
Antal anmälningar 225 170 170
Antal startade tillsynsärenden 95 50 60