Förväntad utveckling
Svensk ekonomi är fortsatt pressad. Fram till och med september 2024 ökade konkurserna med 18 procent jämfört med 2023. I september var antalet arbetslösa 468 000, vilket motsvarar ett arbetslöshetstal på 8,2 procent. Arbetslösheten är som högst bland ungdomar. Ungdomsarbetslösheten uppgick till 26,4 procent i september 2024.
Att inflationen nu tycks vara under kontroll i Sverige innebär att Riksbanken inledde en serie räntesänkningar. En högre BNP-tillväxt när ekonomin återhämtar sig kommer att stärka arbetsmarknadskonjunkturen. Under 2026 beräknar SKR att sysselsättningen ökar vilket ger en stadig nedgång av arbetslösheten.
Enligt SCB har befolkningen i Sverige de senaste tio åren ökat med 900 000 personer. 2023–2033 är prognosen endast 247 000 personer. Antalet barn och unga förväntas minska med 200 000 fram till 2033. Personer över 80 år beräknas stå för nästan hela befolkningsökningen under den kommande 10-årsperioden. SCB publicerade befolkningsframskrivning i juni. Syftet är att tillgängliggöra framskrivningar, där summan av befolkningen stämmer överens med framskrivningen för hela riket. Antalet förskolebarn (1–5 år) minskar i alla Sveriges kommuner.
I takt med att befolkningen åldras och samhällets behov förändras, ställs den svenska välfärden inför betydande prövningar. Det mest påtagliga är bristen på resurser i form av kompetens. För att möta dessa utmaningar krävs det både innovativa lösningar och politiskt mod. Kommunen behöver ställa om sitt sätt att arbeta och organisationen behöver tänka annorlunda. Det krävs en stark digital utveckling för att hitta andra arbetssätt, minska administrationen och ge förutsättningar för andra yrkesroller som kan locka nya målgrupper till kommunal verksamhet. Endast genom en helhetssyn och samarbete på alla nivåer kan kommunen säkerställa att välfärden förblir robust och hållbar för framtiden.
Sjöbo kommun ska vara en attraktiv kommun och en attraktiv arbetsplats. Det ställer höga förväntningar och krav på verksamheten att organisationen håller en hög kvalitet och ger en god service. För att möta morgondagens behov och vara i framkant behöver verksamheten se över sitt arbetssätt, tänka nytt och se över den interna styrningen. Digitalisering och införande av välfärdsteknik behöver ses som en möjlighet inom hela organisationen att frigöra personal och öka självständighet och kvalitet för medborgare och kunder.
En högre investeringsnivå kräver ett ökat resultat för att skuldsättningen inte ska bli för stor. Investeringar innebär även ökade kostnader i form av avskrivningar och driftkostnader. Det är viktigt att varje generation bär sina egna kostnader. De positiva resultaten ska hålla en nivå som gör att kommunens tillgångar inte urholkas av inflation eller för låg självfinansieringsgrad av investeringarna. I direktiven till utredningen om hur kravet på god ekonomisk hushållning ska utformas, framgår att staten hyser en oro för att kommunerna inte är effektiva och inte budgeterar med tillräckliga överskott.
Hanteringen av investeringsnivån för vatten och avlopp är en utmaning. Verksamheten klarar av att finansiera omkring 70 procent av investeringarna med egna medel. Om VA-investeringarna även kommande år håller samma höga volym påverkas kommunens likviditet och medför att taxan behöver justeras.