Samhällsbyggnadsnämnd

Ordförande: Stig Karlsson
Förvaltningschef: Mårten Öhman

Allmänt om verksamheten

Samhällsbyggnadsnämnden prövar tillstånds- och lovansökningar samt utövar tillsyn enligt plan- och bygglagen, lagen om skydd mot olyckor, miljöbalken, livsmedelslagen och delar av tobakslagen med mera.

Samhällsbyggnadsförvaltningen består av fem avdelningar som ansvarar för områdena samhällsplanering, bygg- och miljöfrågor, teknisk försörjning, kommunens fastigheter samt räddningstjänst.

Samhällsplaneringsavdelningen ansvarar för och handlägger alla planärenden som detalj-, översikts- och utvecklingsplaner samt ansvarar för det geografiska informationssystemet (GIS) och kartor i samarbete med avdelningen teknisk försörjning. Avdelningen arbetar också med bostadsbyggande i samarbete med förvaltningens övriga avdelningar.

 

Teknisk försörjning hanterar frågor som rör gator, infrastruktur, kart- och GIS-frågor, mark, renhållning, trafik- och trafiksäkerhetsfrågor samt vatten och avlopp.

Fastighetsavdelningen sköter kommunens fastighetsförvaltning, drift och underhåll, byggprojekt, verksamhetsservice, upphandling, bostadsanpassning, energirådgivning samt kost och lokalvård.

Bygg- och miljöavdelningen arbetar med tillsyn, rådgivning och kontroll inom miljö och byggnation, livsmedel, alkohol, tobak, receptfria läkemedel och hälsoskydd.

Räddningstjänsten arbetar med räddningsverksamhet, olycksförebyggande arbete och tillsyn, rådgivning och kontroll inom brandfarliga och explosiva varor och skydd mot olyckor.

org smh

Årets resultat

Belopp i tkr  
Årsbudget 58 027
Kapitalkostnader 868
Helårskostnader 58 373
Budgetavvikelse 522

Driftredovisning

Verksamhetsområde, tkr Årsbudget Resultat Årsavvikelse
Nämnd och stab 4 544 3 967 577
 varav jävsnämnd 46 46 0
Teknisk försörjning 21 684 22 621 – 937
Fastighetsavdelningen 13 276 13 007 269
Bygg- och miljöavdelningen 4 429 4 034 395
Räddningstjänst 14 962 14 744 218
Summa nettokostnader 58 895 58 373 522

Samhällsbyggnadsnämnden redovisade ett överskott på 522 tkr för 2021.

Nämnd och stab redovisade ett överskott på 577 tkr. Överskottet består av nämndens reserv för oförutsedda händelser. I överskottet ingår underskott på 42 tkr för nämnden, och samhällsplanerings underskott på 106 tkr som beror på att samhällsplanering saknade budget för verksamhetskostnader.

Teknisk försörjning redovisade ett underskott på 937 tkr. Underskottet består av följande delar: Skattefinansierad verksamhet –101 tkr. Här ingår underskott på 600 tkr i form av stora kostnader för reparation av gatubelysning och underskott på 300 tkr för skötsel av resecentrum som förvaltningen inte fått något tillskott för. Underskottet täcktes delvis av ett överskott på 700 tkr för persontrafik Haparandabanan som endast pågått under en del av året (april–december).

Vatten och avlopp (VA, taxefinansierad) lämnade ett underskott på 451 tkr på grund av stora återbetalningar i början av året, främst inom industriabonnemang som haft en för hög inrapporterad beräknad förbrukning.

Renhållning (taxefinansierad) redovisade ett underskott på 385 tkr, främst beroende på att sluttäckningen av deponin kunde genomföras snabbare än planerat tack vare stor tillgång till fyllnadsmassor, vilket samtidigt medförde högre kostnader än budgeterat.

Fastighetsavdelningen redovisade ett överskott på 269 tkr. De verksamheter som redovisade överskott, totalt sett, var kost- och lokalvårdsenheten med 2,3 mkr och bostadsanpassningen med 1,4 mkr. Överskottet för kost- och lokalvårdsenheten beror på covid-19-pandemin, vakanser inom resursteam och ej vikarietillsatta föräldraledigheter, samordning av personal i samband med flytt av verksamhet vid sanering av Djuptjärnsskolan samt högre intäkter från försäljning. Fastighetsdriften redovisade ett underskott på 3,4 mkr där den största posten var kostnaden för takskottning. Övriga avvikelser innefattar ökade kostnader för värme, sanering vid Djuptjärnsskolan, underhåll och driftstörningar vid fritidens anläggningar samt vattenskada vid Rosengården. Dessutom har avdelningen övertagit lokalvårdsuppdraget vid de större fritidsanläggningarna. Första året var ett provår för att bedöma behovet, och fritids- och kulturförvaltningens budget för lokalvård (174 tkr) visade sig vara alltför låg då den verkliga kostnaden blev 415 tkr, vilket gav en avvikelse på –241 tkr. En annan lokalvårdsförändring är vid Töre Folkets hus där lokalvårdsenheten tagit över uppdraget från fastighetsdriften. I övrigt har kostnaderna för grönyteskötsel (390 tkr) utförd av teknisk försörjning vid kommunala fastigheter och förrådspersonal vid driftcentralen (217 tkr) varit större än budgeterat. Planen har varit att täcka delar av dessa utökade och inte fullt ut budgeterade kostnader med ett prognostiserat överskott inom värme, vatten och avlopp, vilket inte blev fallet på grund av hög förbrukning i november och december. Jämfört med 2019 och 2020 var energikostnaden för december 24,2 respektive 33,2  procent högre 2021.

Bygg- och miljöavdelningen redovisade ett överskott på 395 tkr som förklaras dels av lägre personalkostnader än budgeterat på grund av tjänstledighet/föräldraledighet, dels av lägre kostnader än budgeterat på grund av ej genomförda kurser och konferenser i spåren av pandemin. Överskottet innefattar även högre intäkter än budgeterat för byggnadsinspektioner. Avdelningen har fått statligt bidrag på 154 tkr för smittskyddstillsynen.

Räddningstjänsten redovisade ett överskott på 218 tkr. Överskottet beror dels på högre intäkter än budgeterat, dels oförbrukad extra budgettilldelning till driften som beviljades för 2021 för ombyggnationen på brandstationen. Ombyggnationen startade i april och har pågått hela 2021. Någon hyreshöjning har inte varit aktuell under året.

Väsentliga händelser

Samhällsplanering

Samhällsbyggnadsnämnden och jävsnämnden har startat nio nya detaljplaneprocesser och antagit sju detaljplaner. De av betydelse som vunnit laga kraft 2021 är gamla flygfältet som gör det möjligt att utöka befintliga industri- och bostadstomter samt Matholmen som möjliggör 19 nya bostadstomter i strandnära läge.

Utvecklingsplan för besöksnäringen för Kalix kommun och Töre utvecklingsplan färdigställdes 2021 och är antagna av fullmäktige. Arbete pågår med ny kommunövergripande översiktsplan (ÖP) där kommunen har genomfört en digital medborgardialog. Arbete pågår även bland annat med faktainsamling och fältinventering av fritidshusområden.

Teknisk försörjning

Resecentrum för persontrafik på järnväg på Haparandabanan invigdes i april. Arbetet med renhållningsordning och avfallsplan är i slutskedet och dessa planer väntas bli antagna våren 2022. Verksamhetsområden för VA har antagits och arbetet med VA-plan har påbörjats och planen beräknas bli klar och antagen 2022.

Kalix kommun Årsredovisning 2021

Fastighetsavdelning

Nybyggnationen av 30 lägenheter vid kvarteret Tor 8 är klar, alla lägenheter är uthyrda och investeringsstöd är beviljat och utbetalt. Omfattande saneringsåtgärder vid Djuptjärnsskolan har gjort att den pedagogiska verksamheten tillfälligt flyttats till Innanbäcken och Gammelgården under tiden. Delar av Insiktens lokal vid Hamptjärnsvägen har flyttats till skidstadion för att anpassas och ersätta den befintliga klubblokalen. I Ytterbyn har avdelningen gjort anpassningar och trafiksäkerhetsåtgärder vid förskole- och skolgård samt anpassning av en del av skolan för att starta ytterligare en förskoleavdelning. Planering av nytt särskilt boende samt flytt av hemtjänstverksamhet till Grytnäs före detta hälsocentral pågår, inklusive parkeringslösning för leasingbilar och privata fordon. Internhyressystemet har omarbetats till nya riktlinjer som gäller från och med 2022.

Kalix kommun Årsredovisning 2021

Bygg- och miljöavdelning

Avdelningen har genomfört 95  procent av de planerade tillsynerna. Vakanser och ökad arbetsbelastning samt smittskyddskontroller på grund av pandemin är orsaker till att avdelningen inte kunde uppnå 100  procent. Avdelningen har samverkat med olika externa aktörer för bland annat projektinriktad kontroll av livsmedel, där inspektörer från länets kommuner, länsstyrelsen och Livsmedelsverket samarbetar. Samverkan sker även inom miljötillsyn där miljöinspektörer från flera kommuner i östra Norrbotten träffas kontinuerligt för att diskutera och bistå varandra i olika miljöfrågor. Sex bygglov för nybyggnationer av enbostadshus är beviljade, varav ett i ett så kallat LIS-område (landsbygdsutveckling i strandnära lägen).

Räddningstjänst

Antalet larm var 291 under året, vilket är lite högre än normalt och 22 fler än 2020. Covid-19-pandemin har påverkat en del av det förebyggande arbetet och endast ett fåtal externa utbildningar har genomförts. Myndighetsutövningen i form av tillsyner har genomförts med en uppfyllnadsgrad på 83  procent av tillsynsplanen. En pensionsavgång är orsaken till att man inte uppnått 100  procent. Personalläget för bemanningen av deltidsbrandmän i både Töre och Kalix har försämrats. Under 2022 kommer räddningstjänsten att nyrekrytera och behovet omfattar 6–8 personer. Under året har två nya deltidsbrandmän rekryterats till Kalix.

Investeringsredovisning

  Utgifter sedan projektens start, flerårsprojekt Årets investeringar
Färdigställda investeringsprojekt Beslutad
totalutgift
Utfall t.o.m.
år 2021
Totalutgift Beslutad
2021
Utfall
2021
Avvikelse
ÖVERGRIPANDE SBF            
Strandängarna utveckling* 2 000 1 753 1 753 253 6 247
Strandängarna utveckling* 2 000 1 753 1 753 253 6 247
             
Pågående investeringsprojekt Beslutad
totalutgift
Utfall t.o.m.
år 2021
Beräknad
totalutgift
Budget
2021
Utfall
2021
Avvikelse
Riktade investeringar            
ÖVERGRIPANDE SBF            
Tilläggsanslag för förvärv av mark/byggrätter, uppförande av bostäder samt köp och utveckling av tomter för bostadshus* 65 000 58 274 65 000 31 021 24 295 6 726
Infrastruktur nytt bostadsområde* 20 000 8 565 20 000 12 076 732 11 344
FASTIGHETSAVDELNINGEN            
Ram fastighet: större nyinvesteringar åren 2021–2023* 57 048 24 673 57 048 51 155 18 780 32 375
Infrastruktur nytt bostadsområde* 3 000 0 3 000 3 000 0 3 000
Inköp/investering av bostäder* 5 500 3 398 5 500 2 702 600 2 102
TEKNISK FÖRSÖRJNING            
Resecentrum* 14 000 14 000 14 000 4 135 4 135 0
Vägar* 8 445 7 853 8 445 8 445 7 853 592
Parker/grönområden/lekplatser* 622 625 625 622 625 – 3
Gång- och cykelvägar* 8 994 4 176 8 994 8 994 4 176 4 818
Säkra skolvägar gång- och cykelvägar* 500 70 500 500 70 430
Brandposter* 7 500 4 739 7 500 2 804 43 2 761
Miljöåtgärder avfallsanläggning 3 000 41 3 000 3 000 41 2 959
Summa riktade investeringar 193 609 126 505 193 612 128 454 61 350 67 104
             
Ram investeringar            
Ram teknisk försörjning skattefinansierad 2 852 1 676 2 852 2 852 1 676 1 176
Ram VA taxefinansierad 29 743 22 249 29 743 29 743 22 249 7 494
Ram räddningstjänsten 1 650 823 1 650 1 650 823 827
Ram fastighetsavdelningen 19 415 17 328 19 415 19 415 17 328 2 087
             
Summa ram investeringar 53 660 42 076 53 660 53 660 42 076 11 584
             
Summa pågående projekt 247 269 168 581 247 272 182 114 103 426 78 688
SUMMA INVESTERINGSPROJEKT 249 269 170 334 249 025 182 367 103 432 78 935

*Riktade satsningar.

Budgetposter i tabellen inkluderar överförda medel från föregående år.

Samhällsbyggnadsförvaltningen tilldelades 65 mkr för bostadsbyggande och har slutfört 30 lägenheter vid kvarteret Tor 8 under 2021.

Teknisk försörjning har under året arbetat med cirka 40 olika investeringsobjekt. Nedan beskrivs kortfattat några av de större projekten.

  • Resecentrum har färdigställts vad gäller både kommunens och Trafikverkets delar.
  • Inom VA har avdelningen arbetat med att åtgärda miljökrav och brister i ledningsnätet, exempelvis nytt vattenverk vid Vitvattnet och Morjärv, renoveringar av ledningsnät på Sjåarevägen Sangis, Tor 8 etapp 2 vid Kalix sjukhus. En VA-plan håller på att tas fram och beräknas gå till beslut hösten 2022.
  • Gatuverksamheten har genomfört beläggning och förstärkning med riktade budgetmedel. Kungsviksgatan i Kalix är ett av de större objekten men även gator i bland annat Nyborg och Töre har belagts. Gatuunderhållsplanen är under revidering och beräknas antas hösten 2022.
  • En gång- och cykelväg till Risön har tagits i bruk och blir helt klar våren 2022.
  • Nystadsparken på Näsbyn är klar och där finns nu lekutrustning för stora och mindre barn, ett mindre utegym för vuxna, cykelbanor och -hopp, grillplats och belyst fotbollsplan/isbana.

Fastighetsavdelningen tilldelades en investeringsbudget på 20 mkr, vilket är betydligt mer än tidigare år och har använts till teknikuppgraderingar, energieffektiviseringar, in- och utvändiga komponentbyten, anpassning till myndighetskrav och arbetsmiljöåtgärder där omkring 50 olika projekt pågått under året. Socialförvaltningen behöver fortfarande bostäder och kvarvarande medel överförs till 2022 för att bland annat fortsätta byggnationen av enbostadsmoduler beställda av Furuhedsskolans bygg- och elprogram. Det som påbörjats och fortsätter 2022 är ridhusbygge vid Björknäs, projektering för ombyggnation av F-huset på Furuhedsskolan där yttertaket vid både verkstadsdelen och särskolan är omlagda 2021, samt åtgärd på kylaggregat vid Kalix IP med anledning av haveriet i början av säsongen.

Räddningstjänsten färdigställde två av investeringsprojekten under året, löpband för testverksamheten samt räddningsutrustning och personlig skyddsutrustning. Projektet att utveckla övningsområdet blev inte klart på grund av brist på containrar, och ombyggnationen av brandstationen är ännu inte klar. För dessa två projekt har avdelningen begärt överföring av investeringsmedel till 2022.

Målredovisning

Måluppfyllelsen bedöms av respektive nämnd med stöd av de indikatorer som är kopplade till målbeskrivningen.

Färgindikator för måluppfyllelse

Ej bedömt Ej bedömt
Ej uppnått Ej uppnått
låg, ej tillfredsställande resultatnivå Uppnått till viss del
Uppnått till större del Uppnått till stor del
Uppnått Uppnått

Färgförklaring för indikator

Ej bedömt Indikator ej mätt
Ej uppnått Ej uppnått
låg, ej tillfredsställande resultatnivå Delvis uppnått
Uppnått Uppnått

Samhällsbyggnadsnämnd

Målredovisning

Befolkning och demografi

Övergripande mätbara målområden Indikator Kommentar
triangle Ett positivt inflyttningsnetto på 75 personer. dash-black Ett årligt positivt inflyttningsnetto på 75 personer.
dash-black Öka möjligheten till bostadsbyggande genom antagande av detaljplaner. Mål 6 Agenda 2030.

Öka möjligheten till bostadsbyggande genom antagande av detaljplaner. Mål 6 Agenda 2030.

Hållbar-plats-1

Utfall 2021: 7 planer har fastställts.

dash-black Fastställa vattenskyddsområden. Mål 6 Agenda 2030.

Fastställa vattenskyddsområden. Mål 6 Agenda 2030.

Hållbar-plats-1

Utfall 2021: 1 område, ingen ökning. Inga nya områden har fastställts.

triangle Kalix invånare ska ha bostad och arbete. Med självständighet kommer självkänsla. dash-black Öka andelen gång- och cykelvägar. Mål 3 Agenda 2030. Hållbar-plats-1

Utfall 2021: 2,4 meter per invånare.

triangle Befolkningsstrukturen i gruppen 17–24 år, unga kvinnor och män, ska närma sig rikets nivå. dash-black Befolkningsstrukturen i gruppen 17–24 år, unga kvinnor och män, ska närma sig rikets nivå.
dash-black Göra kvinnodominerade arbeten mer attraktiva genom att skapa heltidstjänster. Jämställdhet. Mål 5 Agenda 2030. Hållbar-plats-1

Utfall 2021: Pågår.

Hållbar plats

Övergripande mätbara målområden Indikator Kommentar
triangle Social utveckling, ekologisk hållbarhet och klimatpåverkan utformad för nästa generation. dash-black Öka andelen ekologiska livsmedel. Mål 11 Agenda 2030. Hållbar-plats-1

Utfall 2021: 39  procent.

dash-black Minska hushållsavfallen. Mål 11 Agenda 2030. Hållbar-plats-1

Utfall 2021: 39  procent.

triangle Kalix ska vara jämlikt och inkluderande med goda förutsättningar för folkhälsa och livskvalitet. dash-black Öka satsningen på parkverksamhet. Mål 9 Agenda 2030. Hållbar-plats-1

Utfall 2021: 6 kr, vilket är missvisande och kan bero på redovisning och rapportering.

triangle Öka tryggheten för flickor och kvinnor och verka för en kommun fri från våld. dash-black Implementera Töre utvecklingsplan. Mål 8 Agenda 2030. Hållbar-plats-1

Kommunledningen har vid två tillfällen besökt Töre efter den fördjupade översiktsplanens antagande där diskussion fördes om Törehamns utveckling och om kolonilotter vid Töreälven. Minst fem aktiviteter bör genomföras för att målet ska anses som uppfyllt.

Planavdelningen har gjort fältbesök i Töre under sommaren 2021 för att undersöka möjligheter för nya bostadsområden samt ändring av befintlig verksamhet i Töre hamn och Törefors.

Antagandet av besöksnäringsplanen, där Töre finns med inom det utpekade området hav och kust.

Innovativa miljöer

Övergripande mätbara målområden Indikator Kommentar
triangle Stimulera till innovativa och hållbara lösningar. dash-black Öka totalt installerad effekt från solcellsanläggningar. Mål 7 Agenda 2030. Hållbar-plats-1

Planering inledd. Utförs 2022.

triangle Öka andelen medborgare som har eftergymnasial utbildning. dash-black Bidra till ökad förståelse för företagens verksamhet enligt rankning (Svenskt Näringsliv). Hållbar-plats-1

Svenskt Näringsliv gör årligen mätningar, där ett trettiotal frågor ställs till företagare. En av frågorna är hur de upplever att kommunens handläggare har förståelse för deras verksamhet, vilket är en viktig fråga i samspelet mellan parterna. Vid senaste mätningen 2020, svarade 30  procent att de i ganska eller mycket hög utsträckning upplever att kommunens handläggare har förståelse för deras verksamhet. Målet är att öka resultatet till 35  procent innan utgången av 2022.

Utfall 2021: 30  procent.

Hållbar-plats-1
triangle Näringsliv och arbetsmarknad med bredd och attraktivitet.