Fritids- och kulturnämnden

Ordförande: Britt-Inger Nordström
Förvaltningschef: Karl-Göran Lindbäck

Allmänt om verksamheten

Fritids- och kulturnämnden ansvarar för verksamheter som bidrar till att höja kommunens attraktionskraft, ge ökad livskvalitet, utveckla kreativitet, integration och samhällsengagemang. I nämndens uppdrag ingår dessa delar:

  • Öka Kalix attraktionskraft genom att erbjuda förutsättningar för ett rikt kultur-, fritids- och idrottsliv som bidrar till utveckling och tillväxt.
  • Stärka Kalix identitet som en kultur-, fritids- och idrottskommun som attraherar boende, inflyttare och besökare.
  • Öka tillgängligheten till fritid och kultur och utveckla verksamheterna i kultur- och fritidsanläggningarna.
  • Prioritera barns och ungas livsvillkor genom ett helhetsperspektiv som inkluderar alla oavsett ålder, kön, nationalitet med mera.

 

Fritids- och kulturförvaltningens verksamheter omfattar bibliotek, idrott, motion och friluftsliv, kulturliv och folkhälsa med en mångfald av arrangemang, föreningsliv som stärker civilsamhället genom samverkan och stöd, fritidssysselsättning, att öppna för ungas initiativ, samt mötesplatser som bidrar till inspiration, engagemang och inflytande.

Värdegrunden är att verksamheterna ska vara jämlika och jämställda, tillgängliga för alla. Miljöhänsyn ska också genomsyra verksamheterna.

org fok

Årets resultat

Belopp i tkr  
Årsbudget 34 845
Kapitalkostnader 8 403
Helårskostnader 43 910
Budgetavvikelse – 662

Driftredovisning

Verksamhetsområde, tkr Årsbudget Resultat Årsavvikelse
Fritids- och kulturchef 31 457 30 620 837
Fritidsgården Frizon 140 109 31
Enhet kultur 4 181 4 141 40
Enhet fritid 4 100 6 009 – 1 909
Föreningsstrateg 3 370 3 031 339
Summa nettokostnader 43 248 43 910 – 662

Fritids- och kulturnämnden redovisade som helhet ett underskott på 662 tkr mot budget för 2021.

Fritids- och kulturchefen redovisade ett överskott med 837 tkr. Överlag har verksamheterna haft lägre kostnader än budgeterat. Det beror till stor del på restriktionerna på grund av pandemin, som minskat kostnaderna för utbildningar, information och hyra av fordon. Kalix kommun har haft en restriktiv hållning för tjänsteresor och externa och fysiska konferenser på grund av pandemin. Färre evenemang än normalt har också lett till lägre kostnader för annonser och gage. Verksamheter med underskott är Folkets hus och Folkets hus café med 63 respektive 65 procent lägre inkomster än budgeterat. Trots att personalkostnader och verksamhetskostnader var lägre än budgeterat hade verksamheterna underskott. Under hösten blev intäkterna mer normala. Även internhyror gav ett underskott, vilket beror på att budgeten inte täckt de ökade kostnaderna i och med samhällsförvaltningens övertagande av fastigheter under året. Även golfbanan lämnade ett underskott som i stort sett motsvarar advokatkostnaderna för att ta fram handlingar till koncessionsupphandlingen av golfbanan.

Fritidsgården Frizon redovisade ett överskott med 31 tkr, till stor del på grund av låga kostnader. Caféet har antingen hållits stängt eller haft få besökare vilket beror på pandemins restriktioner. De har istället haft en stor del av sin verksamhet utanför sin lokal.

Kalix kommun Årsredovisning 2021

Enheten kultur redovisade ett överskott på 40 tkr. Verksamheten skötsel och utlåning hade ett underskott på 237 tkr mot budget, även avdelningen mediaverksamhet barn lämnade ett underskott på 17 tkr jämfört med budget. De övriga verksamheterna under enheten kultur lämnade överskott. Verksamheterna med högst överskott var bibliotek Furuhedsskolan (76 tkr), mediaverksamhet vuxna (77 tkr) och allmänkultur (51 tkr). Överlag var verksamheternas kostnader högre under december än de andra månaderna.

Enheten fritid redovisade ett underskott med 1,9 mkr. Underskottet beror främst på anläggningarnas nedstängningar samt rådande restriktioner när anläggningarna successivt öppnats upp. Sportcitys verksamheter har höga inkomstbortfall jämfört med budget, 44 procent för bad, 48 procent för gym och 53 procent för caféet. Trots att verksamheternas kostnader blev hälften så höga som budgeterat, visar dessa verksamheter underskott. Intäkterna uppgick till 1,5 mkr totalt jämfört med budgeterade 2,3 mkr. Simskola/lekochplask och relax lämnade tillsammans ett underskott på 172 tkr. Simskola/lekochplask har inte kunnat hållas under året och relax har knappt haft några besökare under året. Däremot var anläggningarnas hyresintäkter överlag enligt budget. En del av intäkterna från lägenhetsarrendet för Kalix golf gav en viss täckning av personalkostnaderna.

Haveriet med kylanläggningen till Fomab Arena medförde extra kostnader då is som hade ställts iordning smälte bort. De extra kostnaderna omfattar extra arbete samt materialkostnader som färg till hela isbanan samt linjer. Andra verksamheter med höga verksamhetskostnader är Rudträskbackens elljusspår och Björknäs ridhus. Tillsammans hade dessa två verksamheter 233 tkr högre verksamhetskostnader än budgeterat.

Föreningsstrateg redovisade ett överskott med 339 tkr på grund av färre aktiva i föreningarna, exempelvis har tio föreningar inte sökt föreningsstöd 2021. Kostnaderna för lönebidrag har minskat på grund av att föreningarna haft färre anställda och få har sökt särskilt bidrag. Att färre föreningar söker föreningsstöd kan påverka friskvård och folkhälsa negativt.

Sammanfattningsvis har pandemin påverkat fritids- och kulturnämnden även 2021, det har visat sig främst i färre besök på Sportcity, färre bokningar av lokaler på Folkets hus och mindre försäljning i caféerna. Nyttjandegraden och caféförsäljningen har påverkats av restriktionerna som ändrats under året beroende på hur smittspridningen har utvecklats i landet, Norrbotten och kommunen under 2021.

Väsentliga händelser

Förvaltningen har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att hindra smittspridning och höll idrottshallar stängda i början av året. Föreningarna kunde däremot träna utomhus. Den 25 januari öppnade idrottshallarna för träningar med barn födda 2005 eller senare. Restriktioner i slutet av året medförde också att kulturevenemang som allhelgonadans och julkonserter ställdes in.

Sportcitys A-hall var uthyrd till Region Norrbotten från den 22 januari 2021. Lokalen användes för vaccinering mot covid-19.

Nämnden beslutade att ge föreningslivet ett extra anslag på totalt 1 mkr för att mildra konsekvenserna av pandemin.

Nämnden antog en ny strategi för samverkan Bottenvikens skärgård 2021–2030.

Nämnden tog även fram ett kulturpolitiskt program som fullmäktige godkände och antog.

Idrott och friluftsliv

Strandruset genomfördes som ett virtuellt motionslopp i samarbete med Kalix Runners, Team Sportia och TC/Nova, den 2 juni.

En innebandyplan med sarg utomhus byggdes på en av tennisbanorna på Kärleksstigen. Skid-SM arrangerades den 9–11 april i samverkan mellan förvaltningen och Kalix SK. Den varma hösten gjorde det däremot svårt att både dra skidspår och tillverka konstsnö, vilket försenade arbetet med skidspåren.

Bygget av tillgänglighetsbanan på Djuptjärn påbörjades under hösten, med asfaltering av en slinga både för rullskidåkning och för ökad tillgänglighet för funktionsnedsatta.

I uppstarten av spolningen av Fomab Arena uppstod problem som gjorde att den första isen blev klar senare än vanligt.

Aktiviteter för barn och unga

Kalix kommun fick ett riktat statsbidrag på drygt 248 tkr för att genomföra avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter för 6–15-åringar.

Pandemin och stängningen av fritidsgårdslokalen medförde att fritidsgården Frizon utformade och utförde alternativa aktiviteter som bland annat:

  • ”Frizoner” på stan där fritidsledare går runt i centrum och pratar med ungdomar, på is där fritidsledarna har ett bord på strandängarna för sport och friluftsliv där allmänheten lånar material och leker med barnen, samt frizon i backen där besökare kan låna utrustning, elda och grilla korv.
  • En nystartad podcast som handlar om ungdomsfrågor.
  • Utlåning varje vecka av sportutrustning för allmänhet.
  • Badkvällar som en sommaraktivitet en dag i veckan.
  • Sommarbio några kvällar under sommaren i samverkan med Röda Kvarn.
  • Fixarkvällar, där fritidsledarna lagar och underhåller husen i trästaden tillsammans med ungdomar.
  • Frizon har även hållit öppet i Kalix Lilla Trästad med gratis aktiviteter för barn måndag–fredag alla ferieperioder. Totalt deltog 25 ferieungdomar under sommaren.
  • Tunnelprojektet fortsatte med tre ferieungdomar som målade i tunneln första perioden.

Kultur, Folkets hus och bibliotek

Uppdatering av teknik och inventarier i Folkets hus fortsatte. Pandemirestriktionerna har begränsat konferensbokningarna i Folkets hus till interna möten under lång tid. Från och med augusti har dock flera externa gäster hört av sig för offerter och bokningar. Under våren färdigställdes den nya turistinformationen. Kalix bibliotek har gått över till det webbaserade bibliotekssystemet Koha tillsammans med övriga bibliotek i Norrbotten.

Trästaden har haft hundratals besökare varje dag, majoriteten var barn och familjer.

Caféet på Vassholmen hade en lyckad sommar trots start efter midsommar.

På Vassholmen arrangerades den första livekonserten på två år den 28 augusti med artisterna Austin Band, Sanna Nielsen och Joakim Ramsell.

Förvaltningen anordnade ”Jul för alla” för fjärde gången med utdelning av godis och julklappar till besökande samt julmacka, fika och varma drycker. På grund av pandemin hölls evenemanget utomhus.

Kalix kommun Årsredovisning 2021

Investeringsredovisning

Färdigställda investeringsprojekt Utgifter sedan projektens start, flerårsprojekt Varav investeringar
Belopp i tkr Beslutad
totalutgift
Utfall t.o.m.
år 2021
Totalutgift Budget 2021 Utfall 2021 Avvikelse
Folkets hus ljuduppgradering Malören 500 500 0
Inventarier FOK-kontor 100 40 60
Meröppet bibliotek etapp 2 300 250 50
Sportcity gymutrustning 50 50 0
Verksamhetsförbättringar anläggningar 100 67 32
Uppgradering konsthall 50 50 0
Badplatser upprustning 50 46 4
Vassholmen verksamhetsförbättringar 50 47 3
Uppgradering café och turistinformation 50 69 -19
Inventarier Folkets hus 1 000 1 000 1 000 56 56 0
Biblioteket uppgradering etapp 1 200 200 200 144 144 0
Traktor IP/ishallen 500 587 -87
Innebandy outdoor 250 286 -36
Skotersladd 100 90 10
Snöskoter för skidspår samt skidbacke-spår 100 111 -11
Summa färdigställda projekt 1 200 1 200 1 200 2 400 2 393 7
             
PPågående investeringsprojekt
Belopp i tkr
Beslutad
totalutgift
Utfall t.o.m.
år 2021
Beräknad
totalutgift
Budget 2021 Utfall 2021 Avvikelse
Bibliotek kreativ mötesplats 700 9 700 700 9 691
Folkets hus teknikuppdatering Malören 100 16 100 100 16 84
Elljusspår belysning* 200 0 200 200 0 200
Inventarier Folkets hus etapp 2 500 416 500 500 416 84
Ett bibliotek i Norrbotten 300 50 300 300 50 250
Elljusspår Djuptjärn etapp 2 500 376 500 500 375 125
Räcke A-hall, Sportcity 150 14 150 150 14 136
Summa pågående projekt 2 450 881 2 450 2 450 880 1 570
SUMMA INVESTERINGSPROJEKT 3 650 2 081 3 650 4 850 3 273 1 577

* Gäller byar utanför centralorten.

Årsbudgeten för fritids- och kulturnämndens investeringar uppgick till 4,85 mkr. Ursprungligen var ramen för investeringar 4,65 mkr. De pågående investeringarna i inventarier Folkets hus och uppgradering av bibliotek från 2020 flyttades över till 2021. Dessa två investeringar är färdiga tillsammans med 13 andra investeringar under 2021.

Enheten kultur har investerat i förbättringar i biblioteksmiljön, för att bland annat skapa större tillgänglighet, fler kreativa mötesplatser samt uppgradera konsthallen. Här finns även investeringen för nytt boklånesystem som alla Norrbottens bibliotek inför.

Enheten fritid har investeringar som avser traktor till och omkring Fomab Arena, snöskoter, skotersladd för skidspår, belysning elljusspår (Djuptjärn) och ny gymutrustning till Sportcity. De har även investerat i verksamhetsförbättringar på idrottsanläggningar, nytt räcke till A-hallen samt Innebandy/outdoor där investeringen avser ett innebandygolv med sarg för utomhusbruk.

Fritids- och kulturchefens avdelning ansvarar för den riktade investeringen i elljusspår belysning (byar utanför centralorten) och investeringarna i Folkets hus inventarier, teknikuppgradering, ljuduppgradering och uppgradering av café och turistinformation, samt verksamhetsförbättringar på Vassholmen.

Enheten föreningsstrateg ansvarar för upprustning av badplatser.

Målredovisning

Måluppfyllelsen bedöms av respektive nämnd med stöd av de indikatorer som är kopplade till målbeskrivningen.

Färgindikator för måluppfyllelse

Ej bedömt Ej bedömt
Ej uppnått Ej uppnått
låg, ej tillfredsställande resultatnivå Uppnått till viss del
Uppnått till större del Uppnått till stor del
Uppnått Uppnått

Färgförklaring för indikator

Ej bedömt Indikator ej mätt
Ej uppnått Ej uppnått
låg, ej tillfredsställande resultatnivå Delvis uppnått
Uppnått Uppnått

Fritids- och kulturnämnd

Befolkning och demografi

Övergripande mätbara målområden Indikator Kommentar
dash-black Ett positivt inflyttningsnetto på 75 personer. dash-black Ett årligt positivt inflyttningsnetto på 75 personer. Fritids- och kulturnämnden erbjuder Kalix kommuns invånare en bredd av kultur-, fritids- och friluftslivsaktiviteter med fokus på tillgänglighet för alla på lika villkor utifrån vars och ens förutsättningar.
dash-black Kalix invånare ska ha bostad och arbete. Med självständighet kommer självkänsla.
dash-black Befolkningsstrukturen i gruppen 17–24 år, unga kvinnor och män, ska närma sig rikets nivå. dash-black Befolkningsstrukturen i gruppen 17–24 år, unga kvinnor och män, ska närma sig rikets nivå. Mäts inte inom fritids- och kulturnämnden.

Hållbar plats

Övergripande mätbara målområden Indikator Kommentar
circle-green Social utveckling, ekologisk hållbarhet och klimatpåverkan utformad för nästa generation. circle-green Hållbar personalförsörjning. Frisktalet ska öka. Fritids- och kulturnämnden mäter denna måluppfyllelse efter den 31 december varje år.
circle-green Nyinköp och leasing av maskiner och fordon. Fossilfria alternativ ska köpas där det finns möjlighet. Fritids- och kulturnämnden följer målet.
circle-green Hållbart friluftsliv. Allmänheten ska få mer information om friluftslivets värden. Fritids- och kulturnämnden mäter måluppfyllelsen efter den 31 december varje år.
circle-green Hållbara evenemang. Kalix ska sträva efter jämställda, tillgängliga och trygga evenemang. Fritids- och kulturnämnden mäter detta vid alla evenemang och redovisar resultaten kontinuerligt.
circle-green Kalix ska vara jämlikt och inkluderande med goda förutsättningar för folkhälsa och livskvalitet. circle-green Nöjd medborgarindex – idrotts- och motionsanläggningar. Enkät. Fritids- och kulturnämnden mäter måluppfyllelsen efter den 31 december varje år.
circle-green Nöjd medborgarindex – kultur. Enkät. Fritids- och kulturnämnden mäter måluppfyllelsen efter den 31 december varje år.
circle-green Nöjd besöksindex – fritidsgården. Enkät. Fritids- och kulturnämnden mäter måluppfyllelsen efter den 31 december varje år.
circle-green Nöjd medborgarindex – bibliotek. Enkät. Fritids- och kulturnämnden mäter måluppfyllelsen efter den 31 december varje år.
circle-green Nöjd medborgarindex – fritidsaktiviteter. Enkät. Fritids- och kulturnämnden mäter måluppfyllelsen efter den 31 december varje år.
circle-green Nöjd medborgarindex – friluftsliv. Enkät. Fritids- och kulturnämnden mäter måluppfyllelsen efter den 31 december varje år.
dash-black Öka tryggheten för flickor och kvinnor och verka för en kommun fri från våld.

Innovativa miljöer

Övergripande mätbara målområden Indikator Kommentar
dash-black Stimulera till innovativa och hållbara lösningar.
dash-black Öka andelen medborgare som har eftergymnasial utbildning.
dash-black Näringsliv och arbetsmarknad med bredd och attraktivitet.