Här beskrivs viktiga händelser under år 2021, eller efter dess slut men innan årsredovisningen färdigställts.
Den 16 december 2021 drabbades Kalix kommun av en it-attack med ett så kallat utpressningsvirus som ledde till att större delen av kommunens verksamhetssystem blev krypterade och därmed låsta för användning. Arbetet med att planera och prioritera åtgärder aktiverades direkt via krisledningsstaben och respektive förvaltnings ledningsgrupp. För att minimera effekterna kunde it-enheten redan samma dag inleda ett samarbete med specialistkonsulter och påbörja genomsökandet av kommunens alla servrar. Efter tre veckor kunde de mest prioriterade systemen användas igen medan vissa system tog längre tid beroende på den ombyggnad som gjordes för att skapa ett betydligt säkrare datanät. Alla persondatorer insamlades och uppdaterades med säkrare operativsystem. Händelsen blev mycket uppmärksammad i media och kommunen fick många goda vitsord gällande sin hantering och öppenhet om händelsen. Det har lett till en ökad samhällsdebatt om riskerna för it-attacker och hur man kan förebygga dem.
Verksamheterna har i högsta grad påverkats av den fortsatt pågående pandemin under 2021. Större delen av året har även restriktioner och rekommendationer för att minska smittspridningen varit ungefär som 2020. Kommunledningsförvaltningens och andra administrativa verksamheters arbete har därför till stor del skett på distans med få fysiska möten och digitala mötesformer istället. I september hävdes rekommendationerna om distansarbete kopplat till smittspridningen. Folkhälsomyndighetens restriktioner återinfördes dock igen från och med julhelgerna, vilket kommunen inte riktigt kunde följa på grund av den pågående it-attacken och frånvaron av datorer och verksamhetssystem.
Kommunens webbplats www.kalix.se fick ny design under hösten. Näringslivsenheten anställde en destinationsutvecklare och fortsätter arbetet med marknadsföring av platsen Kalix och ortens näringsliv. Näringslivsenhetens samarbete med samhällsbyggnadsnämnden om planprocesser för industriområden och övrig näring har pågått. Förstärkningen av företagssupporten har också förlängts med anledning av pandemin.
I september beslutade kommunfullmäktige att fortsätta erbjuda möjlighet till distansarbete även efter att restriktionerna kopplade till pandemin upphört. Det gäller alla verksamheter i kommunen där distansarbete är möjligt.
Kommunfullmäktige beslutade även om nya riktlinjer för fordon och införandet av dem har startat. Bland annat syftar riktlinjerna till att styra mot noll CO2-utsläpp från Kalix kommuns fordonsflotta år 2030.
Fritids- och kulturnämnden har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att hindra smittspridning. Året inleddes med stängda idrottshallar. Föreningarna kunde däremot träna utomhus. Den 25 januari öppnade idrottshallarna för träningar för barn födda 2005 eller senare. Vid några tillfällen under våren lättade sedan restriktionerna och fler grupper började träna inomhus. Enligt pandemilagen fick ett begränsat antal personer vistas samtidigt i de olika lokalerna. Sportcitys A-hall var uthyrd till Region Norrbotten från slutet av januari för vaccinering mot covid-19. Fritidsgården Frizon har genomfört mängder av alternativa verksamheter för att väga upp stängningen av fritidsgården och för att minska smittspridningen, som exempelvis Frizon på stan, Frizon på is och Frizon i (slalom)backen samt tunnelprojektet, badkvällar och mycket mer. Skid-SM arrangerades den 9–11 april, i samverkan mellan förvaltningen och Kalix SK. Den första livekonserten på omkring två år hölls den 28 augusti på Vassholmen. Artister var Austin Band, Sanna Nielsen och Joakim Ramsell. Bygget av tillgänglighetsbanan på Djuptjärn påbörjades under hösten.
Våren och hösten 2021 var annorlunda för utbildningsnämnden på grund av pandemin som fortsatt haft stor påverkan på förskolan, där situationen varit ansträngd beroende på hög frånvaro bland personal och begränsad tillgång till vikarier. Elevhälsan har därför förstärkts med en psykolog. I slutet av året drabbades alla av it-haveriet med mycket merarbete som följd, men verksamheten kunde ändå hållas igång på ett relativt normalt sätt. Förskolan fortsatte utvecklingen och användandet av digital teknik, som nu används på ett mycket bättre sätt av både pedagoger och rektorer. Det är tidseffektivt och inkluderande då pedagogerna inte behöver resa till exempelvis arbetsplatsträffar och utbildningar. Pedagogerna tycker att det är väldigt positivt, och vill fortsätta så. Kalix första tillgänglighetsanpassade lekplats finns nu sedan 2021 utanför grundsärskolan på Centrumskolan.
Dieselpriset har påverkat gymnasieverksamheten främst på naturbruksprogrammet. Fler simulatorer har köpts in för att bland annat kunna minska körtimmarna i maskinerna. Komvux har utbildat 40 elever inom vårdutbildningar. Kulturskolans publika verksamhet slogs ut totalt på grund av pandemirestriktionerna. Kalix kulturskola tillsammans med 11 andra kulturskolor i Norrbotten bedriver ett projekt som heter Kulturstark, som syftar till att stärka den psykiska hälsan hos barn och unga.
Samhällsbyggnadsnämnden har antagit sju detaljplaner, varav två av stor betydelse, dels gamla flygfältet som möjliggör utveckling av både industri- och bostadstomter, dels Matholmen som ger 19 nya bostadstomter i strandnära läge. Samhällsbyggnadsnämnden har också färdigställt utvecklingsplan för besöksnäringen för Kalix kommun och utvecklingsplan för Töre, som båda antagits av fullmäktige. Sex bygglov för nybyggnationer av enbostadshus har beviljats. Resecentrum för persontrafik på järnväg Haparandabanan invigdes i april. Nybyggnationen av 30 lägenheter vid kvarteret Tor 8 har slutförts och alla lägenheter är uthyrda, investeringsstöd är beviljat och utbetalt. Förvaltningen har gjort omfattande saneringsåtgärder vid Djuptjärnsskolan där den pedagogiska verksamheten utlokaliserats till Innanbäcken och Gammelgården under tiden. Planering av nytt särskilt boende har påbörjats utifrån fullmäktiges beslut utifrån socialnämndens rekommendation.
Under året har pandemin påverkat socialförvaltningen väsentligt både vad gäller driften, arbetsmiljön och ekonomin. Under våren 2021 har ett intensivt arbete pågått och dessvärre blev vårdtagare smittade både i äldreomsorgens särskilda boenden och i ordinärt boende. Från april–maj har läget varit stabilt, och i förvaltningen har påverkan varit mindre. Utifrån utvecklingen av samhällssmitta och utbredning i verksamheten står förvaltningen dock redo. Nämnden följer den nationella utvecklingen, regeringsbeslut och de rekommendationer som finns. Pandemin pågår än och smitta kan förekomma i verksamheterna. Kohortvård kan behöva bedrivas, vilket kostar mycket pengar. Bedömningen är att pandemin kommer att fortsätta påverka förvaltningen de kommande 3–5 åren. Som en arbetsmiljöåtgärd beslutade samhällsbyggnadsnämnden att flytta hemtjänstpersonalens lokaler från Stiftelsen Kalixbostäders lokaler i centrum, som var för trånga, till Grytnäs gamla vårdcentral som ägs av det kommunala bolaget Kalix Industrihotell AB.
Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetade med både flytten och en parkeringslösning för verksamhetens leasingbilar och de anställdas privata bilar. Utredningsuppdraget ”Framtidens särskilda boende för äldre i Kalix kommun” blev klart hösten 2020 och nämnden fattade ett inriktningsbeslut i september 2021 som överlämnades till fullmäktige med rekommendationen att besluta om att skapa ett nytt särskilt boende med 50 platser inklusive ett nytt korttidsboende inom korttidsenheten Viljan, med enskilda rum, klart 2025.