Utbildning, kultur och fritid

Utbildning, kultur och fritid

Resultat 2020

2019 2020
Budget, netto (tkr) 90 127 130 013
Drift, netto (tkr) 91 810 126 820
Avvikelse (tkr) – 1 683 3 193
Antal årsarbetare* 210,6 239,81
Män* 28,5 40,80
Kvinnor* 182,1 199,01
Frisktal (%) 92,02 92,07

* Statistik från 31 december respektive år.

Årets resultat

Årets resultat för utbildning, kultur och fritid blev ett stort överskott mot budget, främst beroende på pandemin. Inom förskolan har färre vikarier använts trots större korttidsfrånvaro, eftersom det i början av året var mindre barngrupper som befintlig personal kunde hantera.

Personalkostnaderna översteg budget, bland annat beroende på avvecklingskostnader för organisationsförändringen 2020. Många fortbildningar har ställts in eller genomförts digitalt.

Medarbetare

Pandemin har lett till att många medarbetare inom för- och grundskolan lagt mycket tid på att organisera dagarna med tillfällig personalförsörjning. Pandemin har även lett till kreativa lösningar och mer digitala arbetssätt. Gymnasieskolan och vuxenutbildningen har delvis haft fjärrundervisning, vilket ställt krav på personalens flexibilitet och digitala kunnande. Sjukfrånvaron inom dessa verksamheter har varit relativt låg.

Förvaltningsområdet fick ett bra resultat i den årliga HME-enkäten (hållbart medarbetarengagemang).

Under året har varje enhet bildat samverkansgrupper, så kallade Esam, med fackliga företrädare, skyddsombud och enhetschef.

För bibliotekets medarbetare har året inneburit nya arbetsuppgifter, exempelvis rengöring av ytor, tangentbord med mera, och förändrade arbetssätt. Fritidsgårdarna har haft öppet som planerat men med vissa begränsningar. Besökarna har varit färre men medarbetarna har fått hantera ökade problem med bland annat psykisk ohälsa hos ungdomarna. Simhall och gym har tidvis varit stängda och personalen har varit utlånad till andra verksamheter.

Vansbro utbildningscenter lämnade ett överskott mot budget, främst beroende på lägre personalkostnader. Intäkterna var lägre än budgeterat då färre elever från andra kommuner valde att läsa på gymnasiet i Vansbro. Lärcentrum lämnade ett underskott på grund av ett större behov av lärarresurser för de lagstadgade verksamheterna.

Biblioteket lämnade ett överskott, främst på grund av uteblivna kostnader för barnteater, författarbesök, resor och kurser för personalen. Fritidsgården och fritidsbanken lämnade ett litet överskott. Simhall och gym gav ett underskott på grund av lägre intäkter då verksamheten delvis varit stängd.

Viktiga händelser

År 2020 utökades Vansbro kommuns utbildningsverksamhet med Vansbro utbildningscenter och lärcentrum. Nu finns utbildning från förskola till vuxenutbildning i kommunens regi.

Alla verksamheter har påverkats av pandemin. Personalen har fått omvärdera sina arbetssätt, grundkrav och uppföljningsmetoder. Oron för smitta i verksamheterna har varit påtaglig och många risk- och konsekvensanalyser har gjorts.

Med hjälp av Skolverket och projektet Nyanländas lärande startade ett forum för dialog mellan den politiska organisationen och tjänstepersoner, med målet att nå en samsyn på uppdragen och arbeta mer gemensamt med skolutveckling.

Statsbidraget för likvärdig skola fortsatte möjliggöra bland annat rastaktiviteter och coacher i grundskolan.

Framtiden

Inom skola och utbildning behöver Vansbro fler högskoleutbildade pedagoger.

Flera verksamheter saknar lämpliga lokaler i främst centrala Vansbro. Krav på digitalisering i nya läroplaner och styrdokument från riksdag och regering driver på kostnaderna inom utbildningssektorn.

Pandemins framfart påverkar både servicen till medborgarna och kommunens verksamheter. Vissa verksamheter kan inte hålla öppet som planerat och andra måste förändra sitt innehåll. Personalen måste hitta vägar för att hålla igång verksamheterna och samtidigt följa alla rekommendationer. Det är tack vare personalens uthållighet och kreativitet som Vansbro trots pandemin lyckats nå ett så pass bra resultat.