Socialt stöd och omsorg

Socialt stöd och omsorg

Resultat 2020

2019 2020
Budget, netto (tkr) 162 269 169 771
Drift, netto (tkr) 185 094 181 910
Avvikelse (tkr) – 22 825 – 12 139
Antal årsarbetare* 259,0 258,17
Män* 29,4 28,42
Kvinnor* 229,5 229,75
Frisktal (%) 91,41 86,73

* Statistik från 31 december respektive år.

Årets resultat

Individ- och familjeomsorgen (IFO) redovisade ett underskott mot budget på nästan 9 mkr 2020. Orsaken är höga kostnader för placeringar av barn och unga samt för vuxnas missbruk och ekonomiskt bistånd, på grund av många ärenden. IFO har utarbetat en handlingsplan för att minska kostnaderna.

Funktionshinderomsorgen redovisade ett underskott på nästan 7,8 mkr. För att minska kostnaderna har funktionshinderomsorgen minskat bemanningen inom aktivitetscentrum.

Äldreomsorgen och hälso- och sjukvårdsverksamheten redovisade ett överskott på drygt 2,6 mkr. Överskottet består främst av statsbidrag med anledning av pandemin. Även om sjukfrånvaron har varit extremt hög har sjuklönekostnaderna till stora delar täckts av statsbidraget.

Övergripande socialt stöd och omsorg lämnade ett överskott på närmare 2 mkr, som mest består av statsbidrag.

Medarbetare

Individ- och familjeomsorgen har rekryterat personal till i stort sett alla tjänster inklusive en ordinarie enhetschef.

Sjukfrånvaro, nya rutiner för arbete med skyddsutrustning och kohortvård1 på grund av pandemin har medfört stora påfrestningar för all personal, och brist på vikarier. Covid-19 har även medfört långtidssjukskrivningar och beordrad övertid vissa perioder.

Jotibprojektet2 har fortsatt, med fokus på schemaläggning. De besparingar som planerades från början har genomförts, främst inom hemtjänsten.

Viktiga händelser

Covid-19-pandemin har varit den största händelsen under året. Besöksförbudet på äldreboenden upplevde många äldre som mycket påfrestande. Insatser som periodvis stängdes var dagverksamhet för personer med demens, anhörigstöd, social samvaro, promenader och ledsagningar till affär.

Verksamheterna har i två omgångar drabbats av smitta. För att minska smittspridningen har verksamheterna utarbetat nya rutiner och omplanerat arbetet.

En plan för framtidens äldreomsorg togs fram, med strategier för att utveckla möjligheterna för äldre och personer med funktionsnedsättning att leva ett självständigt liv med mindre behov av insatser.

Stödboendeverksamheten för ensamkommande barn och unga på Ripstigen avvecklades.

Samverkan har förbättrats mellan handläggare inom ekonomiskt bistånd och aktivitetscentrum kring personer som behövt kompetenshöjande insatser, praktik och språkpraktik. Det har ökat antalet deltagare på aktivitetscentrum.

Framtiden

Pandemins framfart kommer att påverka verksamheterna framöver.

Ett lagförslag är under behandling som innebär nya insatser inom LSS, personlig service och boendestöd, personligt stöd till barn samt förebyggande pedagogiskt stöd. Om lagförslaget genomförs 1 januari 2022 ökar behovet av LSS-insatser och LSS-boende, vilket ökar kostnaderna.

Antalet deltagare i aktivitetscentrum väntas öka, dels med unga vuxna som slutar gymnasiet, dels då fler målgrupper blir aktuella för verksamheten på grund av det kommunala aktivitetsansvaret som gäller från och med 2021.

Behovet av platser i särskilt boende minskade 2020 och kommunen behöver se över möjligheten att minska antalet platser. Om- och tillbyggnad av särskilda boendeplatser på Bäckaskog planeras starta vid årsskiftet 21/22.

Digitaliseringen behöver utvecklas och en förutsättning är tillgång till bra internetuppkoppling och utbyggd wifi, främst inom särskilda boenden.